Informació general

Un ranxo a bordo donarà el tret de sortida a la tercera edició de les Jornades de la Galera

Per Judit Pinazo



D'esquerra a dreta, Lluís Vilà, Josep M. Siuró, Robert  Benaiges, Josep Pijoan i Oliver Klein, ahir en roda de premsa
Ahir al matí es va presentar als mitjans de comunicació el programa d'actes de les terceres Jornades de la Galera de Cambrils, que se celebraran entre el 10 i el 25 de febrer. A l'acte, que es va celebrar a la Confraria de Pescadors, van assistir-hi l'alcalde –Robert Benaiges–, el regidor de Promoció de Ciutat –Oliver Klein–, el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils –Josep Pijoan– , el gerent de la Cooperativa Agrícola de Cambrils –Josep M. Siuró– i el director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils –Lluís Vilà–.

En la presentació d'ahir tots els sectors implicats en l'organització van coincidir a afirmar la bona salut que viuen les jornades, que enguany arriben a la seva tercera edició i que compten cada any amb la participació de més restaurants. Robert Benaiges va voler reivindicar un any més la capitalitat gastronòmica de Cambrils: "tenim en el turisme un dels elements més importants del seu dinamisme i economia, però també partim de la base històrica que som un poble on l'agricultura i la pesca són les nostres arrels". Segons Benaiges, la celebració d'aquesta tercera edició significa la consolidació de les jornades "que cada any generen un major interès tant dins com fora del municipi".

Augment del preu de la galera

Un altre dels beneficis directes de les Jornades de la Galera és la influència que han tingut en el preu de la galera. Tal i com va explicar ahir Josep Pijoan, la celebració de les jornades ha donat un impuls important al preu de la galera, que en els últims 3 anys s'ha doblat. Segons Pijoan, a banda de la influència positiva que han tingut les jornades en el preu, també han contribuït a fer promoció "d'un producte que no ha estat mai un dels productes estrelles de la mar, però sí un dels més utilitzats". Durant els dies que durin les jornades, la majoria de restaurants cambrilencs tenen en les seves cartes una àmplia oferta de plats amb galera, on s'hi podran trobar receptes des de la cuina més tradicional fins a la cuina més moderna i innovadora, com és el cas, per exemple de pizza amb galera. Enguany participen en les jornades un total de 42 restaurants, 9 més que l'any passat.

D'altra banda, dins de les jornades, s'organitzarà un any més el concurs per a estudiants i joves cuiners "Del mar als fogons". Els noms dels guanyadors se sabran el dia 25 de febrer en la festa de cloenda de les jornades.

Les activitats

El tret de sortida de la tercera edició de les Jornades de la Galera es donarà el proper dissabte, 10 de febrer, a les 12 del migdia amb un ranxo mariner a bordo de les embarcacions Pepitu Bomba i Carlos Ventura. Per assistir a l'acte cal invitació. El diumenge, 11 de febrer, les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola se celebrarà una fregida de galeres amb oli de la Cooperativa. El mateix diumenge al migdia, a les Escales Reials del port, se celebrarà una varada tradicional de l'embarcació de fusta Colomet a càrrec de l'associació Arjau - Vela Llatina de Cambrils. Els dos actes de diumenge són oberts a tothom.

Per primera vegada s'inclouen dins dels actes de les jornades els tastos de vins i la visita a unes vinyes. El dilluns 12 de febrer, a les 18.30 hores, al castell de Vilafortuny es farà una presentació i tast de vins de la DO Montsant i els dies 13 i 20 de febrer a les 18.30 hores es realitzarà una visita per les vinyes, la bodega d'elaboració i pel parc de barriques de la Masia Bach.

Un altre dels actes populars de les jornades serà el tast de galeres al port, que se celebrarà diumenge 18 de febrer, a partir de les 11 hores, davant de la plaça de Marcel·lí Domingo.

Les jornades es clouran el 25 de febrer amb una festa que unirà gastronomia i música al Parc Samà amb la presència de la cuinera catalana amb tres estrelles Michelin Carme Ruscalleda. Per assistir a l'acte cal invitació.

Comenta aquest article