Cultura

Exposició

L'exposició «Remendadores» de Montserrat Vidal-Barraquer ja es pot visitar virtualment a la web de l'Arxiu Municipal

És un recull de 36 fotografies realitzades per Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer entre el anys 1940 i el 1974

Per Redacció

Imatge del passeig Miramar, números 19-22 (any 1946) - AMCAM-ANC Fons Arxiu Família Vidal-Barraquer
Imatge del passeig Miramar, números 19-22 (any 1946) - AMCAM-ANC Fons Arxiu Família Vidal-Barraquer | Cedida

L’exposició fotogràfica "Remendadores" de Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer ja es pot visitar virtualment a la pàgina web de l'Arxiu Municipal de Cambrils https://www.cambrils.cat/arxiu. L'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils han preparat aquesta versió digital de la mostra fotogràfica, que es va inaugurar a la Torre del Port de Cambrils a l'octubre de 2018 en el marc de l'Any Vidal i Barraquer. Després ha itinerat durant el 2019 a Reus i Tarragona.

D’aquesta manera, l’exposició se suma a la campanya #LaCulturaaCasa impulsada per la Generalitat de Catalunya i s'afegeix a les altres propostes culturals en línia ofertes des de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils. Aquesta mostra fotogràfica inclosa en el XIIIè Cicle de Memòria de Tardor 2018, va ser possible gràcies al fons Arxiu Família Vidal-Barraquer cedit per la família a l’Arxiu Nacional de Catalunya amb còpies a l’Arxiu Municipal de Cambrils.

36 fotografies entres anys 1940 i 1974

La majoria de les fotografies, que ara es poden visualitzar mitjançant aquesta exposició virtual, mai havien estat exhibides en públic fins llavors. L’exposició va recollir 36 fotografies realitzades entre els anys 1940 i 1974 per Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, una de les fotògrafes pioneres catalanes. La mostra posa en valor a la fotògrafa Montserrat Vidal-Barraquer (Sarrià, 1902 -Barcelona, 1992) com a meticulosa documentalista etnogràfica del Cambrils previ a l'arribada del turisme. En la seva obra destaquen les fotografies de caràcter costumista, immortalitzant detalls de caràcter etnogràfic que d’una altra manera quedarien a l’oblit.

La tria de les fotografies també reivindica la funció de les dones que hi figuren com a exemple i representants d'un sector tradicional de la societat cambrilenca que desenvolupa una activitat concreta encara avui, sovint desconeguda per al públic en general. Aquesta darrera vessant s'ha treballat des del Museu d'Història de Cambrils i la URV, identificant estris, espais, treballs i persones com una acció més dins del projecte antropològic en curs "Cambrils: històries de vida vora la mar".

Comenta aquest article