Ensenyament
La URV planifica el final de curs comptant que no es podrà tornar a les aules
Es faran avaluacions online i s'obrirà una convocatòria única al juliol amb possibilitat de recuperació al setembre
La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha decidit fer tota la docència i avaluacions de manera online fins a final de curs, donada la situació d'excepcionalitat i incertesa sobre quant temps s'allargarà l'estat d'alarma. També s'habilitarà una convocatòria d'avaluació única al juliol, amb possibilitat de recuperació al setembre. Per als estudiants que estiguin en període de pràctiques, s'analitzarà si en alguns casos poden finalitzar-les mitjançant una sessió formativa per internet o si s'intenten reprogramar per al curs vinent.
El període lectiu acabarà segons el calendari previst, però de cara a poder tancar les avaluacions, la URV ha allargat fins el 16 de juliol l'opció de fer-les, sempre que en aquella època hagi finalitzat el confinament. En cas que això sigui així, aquests dies permetrien "recuperar alguna activitat o pràctica que no es pugui fer online", ha explicat Domènec Puig, vicerector de programació acadèmica, docència i professorat de la URV.
En el supòsit que "per motius tècnics" o per la naturalesa dels estudis no sigui possible fer tota l'avaluació continuada de forma no presencial, la universitat obrirà "una avaluació única que es pugui fer al juliol" amb un examen final. "Això no era mai així perquè el juliol es reservava per fer les matrícules per al curs següent", ha argumentat Domènec. Aquesta alternativa tindrà la possibilitat de recuperació al setembre, en segona convocatòria.
En qualsevol de les situacions, serà l'alumne qui decidirà si s'acull a l'avaluació continuada o a l'única. "L'objectiu és que cap estudiant perdi el curs. Li diem al professorat que adapti les avaluacions perquè l'estudiant s'adapti a la que més li convingui", ha emfatitzat Puig.
Després de les primeres setmanes de classes virtuals, Puig n'ha valorat molt positivament el funcionament. "Hi ha moltes eines que ja teníem a l'abast però que normalment no eren d'utilització massiva perquè la URV és principalment presencial", ha indicat.
Incertesa amb les pràctiques a empreses
Un altre front obert és el de les pràctiques en empreses que fan molts alumnes, ja sigui perquè van quedar interrompudes arran del decret d'estat d'alarma o perquè no es podran dur a terme. A dia d'avui encara no hi ha una resposta definida, però Puig considera que "hi haurà d'haver una "solució a nivell estatal". Una de les opcions seria que en els casos que ja s'haguessin fet més del 50% de les pràctiques es considerés que l'estudiant ja havia assolit "un percentatge important dels coneixements; i la part que li quedava traslladar-la a un seminari o formació online". Una altra via oberta, però que en cap cas depèn unilateralment de les universitats, seria recuperar les pràctiques més enllà de l'inici del proper curs, sense un cost addicional per a l'alumnat.
Tota aquesta problemàtica s'haurà de resoldre "a nivell polític", reitera Puig. Aquí també s'hi inclou la situació d'alguns professors associats, que a l'estiu no tenen contracte, i ara previsiblement hauran de fer tasques al juliol o al setembre, per la prolongació del curs. Tot plegat afecta al pressupost de la pròpia universitat. "Ens cal un acord de país", insisteix Puig.