Coronavirus
Glòria Vilà, directora de la residència d'avis Baix Camp: «Estem tots bé, no hi ha ningú amb símptomes ni per part dels residents ni del personal»
Les residències d'avis són, en aquestes setmanes de crisi sanitària, espais en els que cal esmerçar els màxims esforços per evitar la propagació del coronavirus. La gent gran és, sens dubte, la més vulnerable davant d'aquesta pandèmia. Revistacambrils.cat ha contactat amb la residència Baix Camp –situada al carrer de Beltran de Cambrils– per conèixer com estan vivint aquestes setmanes de confinament i en quina situació es troben. Actualment, el centre compta amb 50 residents i 40 treballadors de personal –entre els diferents torns– que s'ha reforçat amb la contractació de tres cuidadors més.
"Anem tots amb molta precaució i molta cura"
La directora del centre –Glòria Vilà Farré– ha explicat que, "estem tots bé, no hi ha ningú amb símptomes ni per part dels residents ni del personal. A dia d'avui, de material també n'anem tenint: tenim mascaretes de roba de quiròfan –que les podem rentar–; ens van enviant bates, pantalles de protecció, etcètera. A més, la nostra metge de la residència també és metge a l'Hospital Lleuger de Cambrils i ens ha dit que, en cas que hi hagués algun infectat, des del mateix hospital ens subministrarien material de protecció. Però, a dia d'avui no hi ha ningú sospitós". La directora del centre ha destacat que, "anem tots amb molta precaució i molta cura per no infectar-nos els treballadors. Anem fent, molt expectants... i anar passant dia rere dia. De moment, estem bé".
"Les dinàmiques diàries han canviat"
Evidentment, aquesta situació ha afectat les rutines i les dinàmiques del dia a dia al centre, tal com ha explicat Vilà. A més, l'estat d'ànim dels avis també ha variat força. Segons ha dit la directora de la residència: "veiem que els avis estan diferents, estan més nerviosos, neguitosos... ens veuen amb les mascaretes, ens pregunten. També ens pregunten per les famílies, perquè no ve ningú. Estan separats en habitacions individuals i, és clar, les dinàmiques diàries també han canviat". Per exemple, quan es fa alguna activitat de fisioteràpia o de gimnasia es fa en petits grups de 5 o 6 persones i que estiguin molt separats. Al menjador també es fan grups de poques persones i també a una major distància.
Missatges de suport per als residents i treballadors
No obstant això, la directora de la residència ha explicat que "també anem rebent missatges d'ànim, dibuixos i fotografies que ens arriben i cada dia els hi llegim; també pengem les fotografies a les seves habitacions...". Això és fruit d'una iniciativa impulsada per un grup de cambrilenques per tal de donar suport a través de missatges positius i d’ànims a les persones que viuen a la residència Baix Camp de Cambrils i també a l’equip de professionals que dia a dia les està atenent i cuidant.
Contacte amb les famílies
Pel que fa al contacte amb les famílies, Glòria Vilà ha comentat que el contacte és setmanal i telefònic: "cada setmana truquem des del centre per explicar les novetats i com estan els residents. Per altra banda, també hi ha familiars que els fan videotrucades, n'hi ha d'altres que també els truquen pel seu compte o residents que també tenen un telèfon mòbil. Els mantenim en contacte".