Informació general

Commemoració

L'Ajuntament envia un missatge d'ànims al poble gitano amb motiu del seu dia internacional

Per Redacció

Imatge de la recepció institucional que es va fer a l'Ajuntament de Cambrils, l'any passat, amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano
Imatge de la recepció institucional que es va fer a l'Ajuntament de Cambrils, l'any passat, amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano | Cedida

L’Ajuntament de Cambrils ha enviat, avui, un missatge d’ànims al poble gitano amb motiu del seu dia internacional. L’alcaldessa, Camí Mendoza, ha gravat un vídeo dirigit a tota la comunitat per desitjar-los que gaudeixin d’aquest dia especial malgrat el confinament i emplaçant-los a trobar-se més endavant per commemorar-lo junts. Les imatges també s’han inclòs en un vídeo de l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans (Agipcat), en el que hi han participat els alcaldes de Lleida i Tarragona i la presidenta de la presidenta de la Diputació de Tarragona, entre altres personalitats.

Propera exposició fotogràfica "Barcelona Gitana" a la Sala Àgora

La situació no ha permès enguany celebrar la recepció institucional que cada any fa l'Ajuntament al poble gitano ni les activitats que organitzava la comunitat al Parc del Pinaret. Però tan bon punt s’aixequin les restriccions per evitar la propagació del coronavirus, es podrà visitar a la Sala Àgora de l’Ajuntament l’exposició fotogràfica "Barcelona Gitana", que havia preparat la regidoria de Cultura en el marc de la commemoració.

Serà la primera vegada que les imatges del fotògraf francès Jacques Leonard s’exposen a la demarcació de Tarragona. L’any 1952, Leonard va establir-se a Barcelona després d’enamorar-se de Rosario Amaya, una gitana de les barraques de Montjuïc que feia de model per a pintors. Ell era gitano per part de pare i, un cop acceptat per la família Amaya, va passar a ser un membre més de la comunitat gitana de Montjuïc. Això li va permetre fotografiar aquest col·lectiu des de dintre, però sense deixar de banda la seva mirada de professional que retrata una realitat. D’aquesta manera les seves imatges són un document excepcional de la vida d’aquest col·lectiu barceloní entre les dècades del 1950 i el 1970.

Comenta aquest article