Josep Muñoz, Cap de la Policia Local: «Estic molt orgullós de Cambrils, la ciutadania està sent molt conscient, solidària i disciplinada»
Aquesta crisi sanitària sense precedents està fent esmerçar tots els esforços possibles als diferents cossos de seguretat. És el cas de la Policia Local de Cambrils que centra pràcticament tota la seva feina a serveis relacionats amb el coronavirus
Aquesta crisi sanitària sense precedents està fent esmerçar tots els esforços possibles als diferents cossos de seguretat. És el cas de la Policia Local de Cambrils que, des de que va començar la crisi, centra pràcticament tota la seva feina a serveis relacionats amb la pandèmia del coronavirus. Revistacambrils.cat ha parlat amb el Cap de la Policia Local de Cambrils –Josep Muñoz– qui ha explicat com estan afrontant aquesta situació. "El 80% de la nostra feina ara és el coronavirus i el 20% restant tots els altres problemes que vagin sorgint, però pràcticament s’han reduït a 0 els problemes de mal estacionament, guals ocupats, etcètera" ha dit Muñoz.
"Ens trobem davant d’un escenari que no ens hi havíem trobat mai"
Un dels grans handicaps d’aquesta situació de crisi és que mai fins ara ens havíem trobat en una situació similar. "És una feina molt complicada i una feina molt difícil, ho és en extrem. Ens trobem davant d’un escenari que no ens hi havíem trobat mai. Jo sóc el més antic de tots els cossos policials de Cambrils i no he conegut mai una pandèmia" ha explicat el Cap de la Policia Local. A més, segons ha manifestat, "tots el plans de Protecció Civil que tenim estaven enfocats cap a d’altres catàstrofes de tipus natural –inundacions, rierades–, accidents nuclears o químics, però per a una situació de pandèmia els plans són nuls a tot arreu. Es treballa amb molta improvisació i és una feina difícil i perillosa. Els integrants del cos no treballem amb por, però sí amb molt de respecte, amb moltes mesures de precaució, de distància, de rentar-nos les mans, de no tocar-nos la boca i els ulls…".
A més, Muñoz ha manifestat que hi ha una altra part, "estressant, d’anar improvisant cada dia perquè no pots planificar gairebé res. Contínuament ens estan bombardejant amb diferents instruccions: de l’Estat, de la Generalitat, dels ministeris… canvien les ordres, hi ha modificacions contínues… A la direcció operativa hi estem dedicant una gran part de la jornada, llegint les instruccions que després hem de transmetre als agents. Aquesta improvisació i l’esforç que està costant genera estrés, perquè quan prohibeixes llibertats sorgeixen moltes casuístiques… Per exemple et pots trobar gent que viu en una masia i que potser ha de desplaçar-se a comprar”.
"Estem fent un autèntic màster sobre com gestionar una crisi per una pandèmia"
Una situació sense precedents que, segons Muñoz, "a nivell personal està sent molt complicat fer-hi front. Jo tinc un doble rol: com a Cap de la Policia Local i, per altra banda, també com a membre del comitè de crisi de l'Ajuntament de Cambrils. M'obliga a dedicar el doble de temps, portem molts dies treballant... i haver d'anar improvisant genera un gran esforç. Estem fent un autèntic màster sobre com gestionar una crisi per una pandèmia".
Una plantilla de 70 agents: dues persones en quarantena i una altra hospitalitzada
Actualment, la Policia Local de Cambrils està treballant amb una plantilla d’una setantena d’agents. Tal com ha indicat Muñoz, el personal es reparteix en tres grups: per un costat els agents uniformats; la unitat administrativa –que són 6 i tres estan de baixa– i per altra banda, hi ha dos equips de senyalització: un equip d’una empresa privada –que no treballa actualment– i l’altre grup que està treballant amb la brigada municipal.
De la unitat administrativa –6 persones–, dues persones estan en quarantena i una auxiliar administrativa està hospitalitzada. Les altres tres persones estan fent teletreball des de casa des del passat 1 d’abril.
Els agents s'han dividit en tres grups de treball diferents
En aquest punt, Muñoz ha explicat que els agents s’han dividit en tres grups de treball diferents: els agents operatius que estan tant al carrer com a la comissaria; un altre grup que fa el seu descans habitual i, una altra novetat és que s’ha activat un servei de reten de reserva activa. Muñoz ha dit que, "són un grup d’agents que haurien d’estar treballant, però els tenim confinats per si tinguéssim algun ensurt, són els que faríem venir. Amb això volem evitar el que ha passat a d’altres comissaries que amb casos de Covid-19 hi ha grups de treball al complet que estan a casa. El nostre grup de retén és un 30-40% de cada escamot".
Arrel de la detecció d’un cas de coronavirus a una persona de la plantilla –que està hospitalizada–, segons Muñoz, "només ha passat la quarantena una altra auxiliar administrativa. Es van analitzar els possibles contactes 'estrets' amb 49 membres de la comissaria. Es va analitzar un per un –durant el període 19 al 23 de març–que s’havien relacionat amb la companya. Quan es va analitzar cada cas, només va caldre confinar una persona preventivament. També vam confinar dos agents més com a mesures cautelars per altres motius de casos familiars".
Per altra banda, el passat cap de setmana, es va fer la desinfecció total de la comissaria de la Policia Local i d’un dels vehicles a càrrec d'una empresa especialitzada. "Durant 3 hores vam tancar la comissaria i ens vam traslladar a d'altres dependències municipals per prestar l'atenció telefònica, així com les patrulles al carrer.
"El que ens preocupa és tota la gent que surt per venir a les segones residències"
Pel que fa a les mesures de confinament que estan duent a terme els cambrilencs, el Cap de la Policia Local ha manifestat que, "la immensa majoria de la gent està a casa seva, però aquí el que ens preocupa és tota la gent que surt per venir a les segones residències". Sobre els controls, Muñoz ha dit que, "no podem fer controls a tots els accessos i també a l'interior, perquè els negligents i els insolidaris poden entrar a Cambrils per multitud de camins i entrades, no podem posar blocs de formigó a tots els camins i carrers i per tot el laberint que és Cambrils". Segons Muñoz: "amb els controls interiors és més fàcil enganxar a la gent, per exemple ahir, es va localitzar a un home del País Basc que està allotjat a Miami Platja, l'hem denunciat. La molta gent està capficada amb els controls exteriors, però els interiors també són molt importants. Per altra banda, també estem fent controls als accessos als supermercats, perquè la gent d'altres destinacions es veuren obligats a fer la compra si venen a la segona residència, caldrà que es proveeixin de menjar. També anem fent aquests controls aleatoris”.
"Cambrils és una ciutat molt oberta, és una ciutat jardí i és molt difícil de controlar"
En aquest punt, el Cap de la Policia Local ha insistit que "Cambrils és una ciutat molt oberta, és una ciutat jardí i és molt difícil de controlar. A la zona de La Pineda (Vila-seca), per exemple, hi ha una estructura urbana molt reduïda, molt tancada i pots confinar les entrades millor. A Cambrils o a Miami Plata (Mont-roig), el tancament és pràcticament impossible. Busquem aquesta doble estratègia: de controls als accessos i entrades i controls interiors per localitzar i denunciar".
"Estic molt orgullós de ser de Cambrils i dels meus convilatans"
No obstant això, Josep Muñoz s’ha mostrat orgullós del compliment del confinament per part dels cambrilencs: “excepcions n'hi ha a tot arreu, però estic molt orgullós de Cambrils. No hem hagut de denunciar com a d'altres municipis del nostre nivell de població. La ciutadania està sent molt més conscient, solidària i disciplinada i hi ha un nivell molt alt de conscienciació. El mapa d'afectació del coronavirus a Cambrils i els pobles del voltant és molt més baix en comparació a d'altres comarques de Barcelona, per exemple. Estic molt orgullós de ser de Cambrils i dels meus convilatans”.
Fins a data del 8 d’abril, la Policia Local havia realitzat 176 denúncies que, "pel que és Cambrils és per estar orgullós". Muñoz també ha dit que quan es fa una denúncia, s’aixeca acta i es tramita la multa via Generalitat. "Les multes per incompliment del confinament són importants” ha comentat. En aquest punt també ha afegit que, "hem de ser meticulosos a l’hora de denunciar, perquè si la gent va de bona fe els fem un advertiment abans de posar-li una sanció molt dura, però també hi ha casos de picaresca i d’abans d’aquests anem sense contemplacions".
"Tenim el material mínim i imprescindible"
Quant a la disposició de material adequat, el Cap de la Policia Local ha manifestat que, “en aquests moments, cap personal sanitari ni dels cossos està plenament satisfet amb el material, a cap lloc hi ha prou material ni tests. Però aquí tenim el material mínim i imprescindible per prestar el servei. Des de l'Ajuntament també ens estan subministrant material: gel hidroalcohòlic, guants.. i des de particulars també estem rebent mascaretes no de les tipus FFP2 i FFP3, però que poden servir per asimptomàtics i evitar el contagi”.
"M'inquieta molt que moltes dones hagin de viure amb els seus agressors"
Preguntat per d’altres fets delictius comesos durant aquestes setmanes de confinament, Josep Muñoz ha explicat que, “els robatoris amb força contra la propietat han baixat molt, però també és molt més fàcil detectar persones pels carrers de Cambrils a hores nocturnes –és la part positiva–. Podem identificar millor –gent amb antecedents– que potser abans ignoràvem que estaven aquí. Algun robatori a vehicles o trasters també és més fàcil localitzar a l’autor". Una altra qüestió que li preocupa molt al Cap de la Policia Local són els casos de violencia de gènere. “M’inquieta que moltes dones hagin de viure amb els seus agressors. Ara es permet que puguin sortir per demanar ajuda, per anar a un altre domicili o per anar a una comissaria. Aquí a Cambrils hem tingut poquets casos, que han estat resolts, però m'inquieta que sigui la punta de l’iceberg". Muñoz també s’ha referit a l’increment d’altres delictes preocupants com estafes online, fakenews, pishing i simulacions d’empreses bancàries que volen obtenir les dades bancèries personals per cometre estafes. “Aquest tema prolifera i la gent ha de ser molt meticulosa” ha dit.
"Poder donar una mica d'alegria a la gent més menuda"
Finalment, preguntat per la iniciativa d’anar a fer sonar les sirenes als balcons de canalla que fa l’aniversari, Muñoz ha explicat que: “nosaltres ens devem a la ciutadania, som servidors públics. L’origen de com va sortir no el sé ben bé, però va començar a moltes policies de l'Estat: tant els Mossos, com la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Bombers.. S'ha convertit en un altre servei nou poder donar una mica d'alegria a la gent més menuda. Procurem fer-ho quan algun agent s'hi pot acostar voluntàriament i així aportem el nostre granet d’alegria".