Coronavirus
Setmana Santa, litúrgia confinada (crònica del vint-i-setè dia de confinament)
A l'església de Sant Pere, hi ha la possibilitat d'entrar dins el recinte a pregar durant una hora al matí i una hora a la tarda, un horari que ha estat vigent durant tot aquest període de confinament
Entrem als dies centrals de la litúrgia de la Setmana Santa; ahir Dijous Sant, avui Divendres Sant, demà Dissabte de Resurrecció i passat-demà Diumenge de Pasqua. Una litúrgia confinada que la església ha sabut fer arribar als feligresos a través de la televisió o bé de les xarxes socials. Les misses dominicals en aquest temps de confinament es poden seguir per TV3, cada diumenge a les 11h. També es pot seguir a través del Facebook amb els oficis que fa l'Arxiprest del Baix Camp des de la seva parròquia de Riudoms. Hi ha més iniciatives al llarg del territori. Aquests dies hem pogut veure com el bisbe de Solsona feia la pregària des de dalt del campanar de la catedral invocant al cel i ahir vam poder veure les imatges més estrambòtiques de totes, que semblaven extretes d'una pel·lícula de Buñuel, que mostraven el capellà de la Cava dalt d'una camioneta amb altaveus i acompanyat d'un gran quadre predicant pels carrers d'aquesta població del delta de l'Ebre.
Pel que fa a Cambrils, concretament a l'església de Sant Pere, hi ha la possibilitat d'entrar dins el recinte a pregar durant una hora al matí i una hora a la tarda. En un cartell que hi ha a la porta de l'església s'anuncien els horaris; de 12 a 13h als matins i de 19 a 20h a la tarda, un horari que ha estat vigent durant tot el confinament i no només aquests dies de la Setmana santa. En un altre cartell s'informa de les disposicions i recomanacions de la Conferència Episcopal Tarraconense que en una d'elles diu que "serà bo mantenir les esglésies obertes, en la mesura del possible".
Segona residència "go home"
Qui ho hauria de dir que algun dia veuríem aquesta reacció furibunda contra la gent de segona residència en una població com la nostra, entregada al turisme en cos i ànima. A Cambrils, el turisme de segona residència és majoritari. Infinitat d'habitatges cambrilencs situats en zones properes al litoral es fan servir com a segona residència i veure ara aquestes reaccions a les xarxes socials realment impacta. El confinament ens ha alterat a tots, això és evident. Detectar presència humana aquests dies en habitatges habitualment tancats pot ser un senyal irrefutable de que algú s'ha saltat el confinament, d'acord. Però guiar-se pel volum de gent que s'acumula en un supermercat just abans de quatre dies festius potser és passar-se de la ratlla. És que potser ens coneixem tots els que vivim a Cambrils, aquests 34.000 habitants que marca el cens? Potser també cal una mica de calma. I també cal dir que els qui malgrat tot el que s'ha dit hagin tingut la irresponsabilitat de no fer-ne cas i desplaçar-se al lloc de segona residència es mereixen una bona sanció, això també.
En aquests moments també cal tenir present l'esforç històric per promocionar turísticament Cambrils, els últims anys de la mà del Patronat de Turisme. Quan es pugui recuperar una certa normalitat caldrà potenciar la imatge de Cambrils per recuperar, sobretot, aquest turisme de proximitat que és el que tot fa pensar, que serà bàsic per salvar mínimament aquesta temporada.
L'horitzó de meitats de maig, més possible
El congrés espanyol va aprovar ahir la pròrroga de l'estat d'alarma fins el 26 d'abril. A banda, a partir d'aquest dilluns s'aixeca el confinament total amb la qual cosa tornaran a la feina els treballadors de certes activitats que aquests darrers quinze dies s'han mantingut aturades. Els dubtes, però, de que es vagi aixecant el confinament a partir del 26 d'abril han crescut les darreres hores i el president espanyol ahir insinuava la possibilitat d'una nova pròrroga de 15 dies més que ens situaria el nou límit en el dia 11 de maig, és a dir fins d'aquí a un mes, dia amunt, dia avall. En tot cas deprendrà de l'evolució del nombre de contagis i que la famosa gràfica amb la seva corba ofereixen garanties i seguretat.
Mentrestant, a Catalunya a les darreres 24 hores, s'han registrat 83 morts, arribant-se a la xifra total de 3.231 morts i 684 nous casos, la xifra més baixa d'infectats d'ençà del 13 de març. El total d'infectats a Catalunya se situa en 31.727. A les últimes 24 hores també hi ha hagut 540 altes.