Societat

Coronavirus

Laia Plana, una cambrilenca a Lisboa: “No sé quan podré tornar”

La jove fa pràctiques de fotografia en una agència de models, a través de la beca Erasmus+, i actualment teletreballa des de casa

Per Maria Vidal

Laia Plana
Laia Plana | Gerard Cardona

La Laia Plana és una jove cambrilenca que es trobava treballant de pràctiques a Lisboa, amb la beca Erasmus+, quan va arribar el Covid-19 a Europa. Com molts altres joves que estan temporalment vivint i estudiant o treballant a l’estranger, ha vist com aquesta experiència, i l’oportunitat de descobrir un país que no és el seu, han estat interrompudes per la pandèmia. Ara ha de seguir fent les pràctiques teletreballant des de casa.

La Laia va arribar a Lisboa el passat 16 de gener, amb la intenció de quedar-s’hi fins al 7 de maig. Segons ha explicat a revistacambrils.cat, està fent una beca Erasmus+, la qual no està gestionada per cap universitat, sinó pel Servei d’Ocupació de Catalunya i, concretament, per l’associació Mundus. Aquest òrgan té un programa amb garantia juvenil per aquelles persones que ja han acabat els estudis universitaris però encara no han pogut trobar feina d’allò que han estudiat, com és el cas de la Laia. Així doncs, es troba fent pràctiques de fotografia en una agència de models a la capital portuguesa.

“No hi ha confinament obligatori, però la gent el segueix”

Respecte al coronavirus, la Laia comenta que, en general, a Portugal “està tot més calmat”. Per aquest motiu, explica que “sí que hi ha confinament, encara que no és obligatori, però la gent el segueix”. D’aquesta manera, es viu una situació semblant a la que tenim aquí perquè, segons la seva experiència, surt al carrer i no hi ha ningú. A més, tots els comerços estan tancats, a excepció de supermercats i altres establiments de primera necessitat.

Quant a les mesures de protecció, explica que, tan bon punt a Espanya es va complicar la situació, “a Lisboa vam començar a buscar gels desinfectants, alcohol... i ja no en quedaven, el supermercat sempre n’està buit”. Pel que fa a les mascaretes, diu que “no en venen als supermercats, i la gent per anar pel carrer no en porta”. Tot i això, el govern portuguès adverteix de la importància de mantenir les distàncies de seguretat, entre d’altres mesures.

Sense transport directe per tornar

En el cas de la Laia Plana, també té incertesa sobre quan podrà tornar a Cambrils, en part perquè aquesta decisió no depèn d’ella. D’entrada, quan els infectats es van disparar a Espanya, l’associació que gestiona aquesta beca Erasmus+ va decidir que el millor era esperar a veure com avançava la situació. Com indica la Laia, “de moment a Portugal podíem seguir fent pràctiques presencials, que és pel que estàvem aquí i, a nivell de salut, estem millor aquí que a Espanya”.

En relació a la seva situació personal, la cambrilenca tenia un vol cap a Barcelona per passar un cap de setmana a casa el 15 de març, just quan es va declarar l’estat d’alarma a l'estat espanyol. Finalment, però, va decidir no volar perquè “corria el risc que, si agafava el vol, no podria tornar, llavors perdria la beca, i per això em vaig quedar”.

Dues setmanes després ja va començar a teletreballar, i comenta que des d’aleshores està intentant trobar alguna manera de poder tornar a casa, ja que té clar que no podrà fer pràctiques presencials ni podrà sortir pels carrers de Lisboa abans de la data que tenia previst tornar. Així doncs, està a l’espera que surti algun vol, tren o algun altre mitjà de transport per poder arribar a Cambrils.

Explica la Laia que “hi ha diverses maneres de tornar. Per terra podria tornar fent molts transbords, però corro el risc d’arribar en algun punt i que no em deixin avançar més”. Per tant, ha decidit que el més segur, de moment, és quedar-se confinada a Lisboa. “No sé quan podré tornar, quan hi hagi algun transport directe fins a casa”, comenta. De totes maneres, està contenta amb la gestió que s’ha fet des de l’associació que li ha proporcionat la beca, ja que diu que han estat pendents de tot i han fet diverses videoconferències.

Així doncs, la cambrilenca està teletreballant des de casa perquè la feina de pràctiques li permet, també dedica el temps a fer cursos online i a fer fotografies. En definitiva, és una situació força semblant a la d’aquí, amb l’excepció que a Portugal el confinament no és obligatori. Com comenta la Laia “ens deixen sortir al carrer, però millor no fer-ho”.

Comenta aquest article