Informació general

Coronavirus

La mona confinada (crònica del trentè dia de confinament)

Les mones també han patit els efectes del confinament que de manera implacable va afectant la vida quotidiana de les persones i es carrega tradicions, una rere l’altre

Per Lluís Rovira i Barenys

Una mona casolana i la riera d'Alforja al darrere
Una mona casolana i la riera d'Alforja al darrere | Lluís Rovira i Barenys

La tradició d’anar a plegar la mona a casa dels padrins, ahir diumenge, i d’anar-la a menjar al tros, a la platja o a la muntanya, avui dilluns, s’han vist interrompudes pel coronavirus. Les mones també han patit els efectes del confinament que de manera implacable va afectant la vida quotidiana de les persones i es carrega tradicions, una rere l’altre. Pel que fa al tema de les mones, s’han trobat solucions alternatives. Algunes pastisseries han ofert la possibilitat de lliurar la mona a domicili. En altres casos, el confinament ha fet que molta gent s’hagi dedicat a l’elaboració de mones casolanes. I no cal dir que el contacte padrí-padrina amb el fillol-fillola, en la majoria de casos, s'ha fet pel mòbil.

Anar a menjar la mona el Dilluns de Pasqua és una de les tradicions ben vives que se celebra a la demarcació de Tarragona i a la de Lleida, i que no es fa als territoris barcelonins i gironins. En aquests altres territoris avui és el dia festiu que tanca la festivitat de la Setmana Santa, sense més. Mentre que en el nostre territori, es clou aquest cicle festiu amb l’excursió a la muntanya o l’àpat familiar al tros, una manera molt popular de posar el punt final a les festes.

Darrera crònica

Aquesta és la trentena crònica del confinament i la darrera amb aquest format. No cal dir que des de revistacambrils.cat seguirem informant del dia a dia cambrilenc i ho farem la resta del confinament i del post-confinament, evidentment. Però aquest exercici de cròniques amb un enfoc personal que van sorgir arran d’una situació sobtada i imprevista, acaben avui. Trenta cròniques, trenta mirades a la realitat més propera, que han estat tot un repte.

A banda, degut a aquesta situació d’alarma i de confinament, Revista Cambrils va creure oportú ajornar l’edició impresa de la publicació corresponent al mes d’abril i que s’hauria d’haver repartit aquests darrers dies. La propera edició, que tindrà un tractament especial, la començarem a preparar a partir d’aquesta setmana per tal que arribi als subscriptors i a les llibreries i quioscs a principis del mes de maig. A partir d’aquest moment, confiem recuperar la normalitat pel que fa a la publicació de l’edició impresa. Esperem la comprensió dels subscriptors de la Revista i aprofitem per animar als cambrilencs que encara no ho han fet a subscriure’s a la nostra publicació com a mostra de suport a la tasca informativa que portem a terme. (envieu mail amb el vostre nom i la paraula subscripció a revcam@tinet.org i ja ens posarem en contacte amb vosaltres).

El coronavirus a les residències de gent gran

Ahir es coneixien dades generals sobre les residències de la gent gran. A Catalunya hi ha un total de 64.093 persones grans que viuen en les 1.073 residències, tant públiques com privades. En aquests moments hi ha 3.659 persones, de les que viuen en residències de la gent gran, que tenen diagnòstic positiu de coronavirus i són tractades a les mateixes residències, i 1.113 persones residents que estan hospitalitzats. També es va conèixer ahir que són 343 les residències amb persones diagnosticades de coronavirus i que des del 15 de març han mort per coronavirus 1.825 persones residents, segons la informació facilitada pels propis centres.

D’altra banda, a les darreres hores s’han confirmat 699 positius nous de coronavirus a Catalunya i la xifra total s’eleva ja a 34.726. Fins ara han mort de coronavirus a Catalunya 3.538 persones

 

Comenta aquest article