Comerç
Tere Recasens, presidenta de l'Associació de Comerciants Vilacentre: «La gent està pessimista perquè no veu una data ni un horitzó per poder engegar»
El sector comercial és un altre dels més afectats per la crisi del coronavirus. Fa més d'un mes que tenen la persiana baixada i afronten un futur immediat molt incert
El sector comercial és un altre dels més afectats per la crisi del coronavirus. Fa més d'un mes que tenen la persiana baixada –excepte els d'alimentació i llibreries– i afronten un futur immediat molt incert. L'Associació de Comerciants Vilacentre aglutina un total de 48 petits comerços i establiments a l'entorn de la plaça de la Vila i del Barri Antic de Cambrils. La seva presidenta –Tere Recasens– ha valorat a revistacambrils.cat com estan afrontant aquesta situació actual tan negativa en tots els aspectes. De fet, Recasens ha manifestat que, "és una sitació molt dura, no només per la qüestió econòmica sinó també social".
"Quedem aturats fins que no es pugui tornar a recuperar, però la gent no té una bossa molt gran, estem agafadets amb pinces"
A nivell econòmic, tal com ha comentat la presidenta de Vilacentre, "és especialment difícil perquè començàvem una època bona amb la Setmana Santa. Els 8 dies d'abans i els 8 dies de després sempre són molts bons per a nosaltres perquè ja hi començava a haver-hi turistes estatals i també estrangers, la gent ja ve a obrir els seus apartaments, les segones residències... La nostra gran primera tongada econòmica és aquesta, però ara, ens van arribant els factures sense que hi entri res. Ja veníem d'una època dolenta i també s'han suspès festivitats com batejos, bodes, comunions.. Tot plegat afecta a les floristeries, als bars, als restaurants... Ho veiem molt negre, perquè no hi ha entrada de diners. Aquesta primera tongada era important per a nosaltres i ara quedem en stand by. No tindrem capacitat econòmica. Quedem aturats fins que no es pugui tornar a recuperar, però la gent no té una bossa molt gran, estem agafadets amb pinces".
"La previsió és més pessimista que optimista, tot i això hem de pensar que ens anirem recuperant"
A més, la incertesa plana sobre tot el sector perquè no se sap quan es podrà obrir, en quines condiciones es podrà fer i com serà la reacció de la gent a l'hora d'anar a comprar. Segons Recasens, "la recuperació serà molt lenta, no tots podrem obrir a l'hora, els bars i restaurants no podran obrir i els beneficis que ens generem entre els uns i els altres no hi seran. Els turistes estrangers tampoc hi seran. L'estiu serà molt dur, possiblement amb turisme estatal i potser del sud de França si s'obren les fronteres. La previsió és més pessimista que optimista, tot i això hem de pensar que ens anirem recuperant". Sobre la reacció de la gent, la presidenta de l'Associació de Comerciants Vilacentre també ho veu molt incert: "tampoc sabem com serà la reacció de la gent, perquè potser tindran por, intentaran comprar el mínim i sortir poc al carrer. Hi ha l'exemple de la bodega: els bars i els restaurants no els tindrà i els turistes tampoc hi seran. Quan la gent pugui sortir no sabem en quines condicions tindrà ganes de consumir. Hi ha hagut molts ERTO i no hi haurà feina, hem aguantat una crisi, esperem aguantar una pandèmia, però estem aturats".
"Aquí tothom s'omple la boca, però de moment no tenim cap ajuda de cap mena"
Pel que fa a ajudes de l'administració, la presidenta de Vilacentre s'ha mostrar clara en manifestar que, "aquí tothom s'omple la boca, però de moment no tenim cap ajuda de cap mena. Ara estem tenint una sortida forta de despeses sense que hi hagi cap retribució. Considerem que no s'estan donant les ajudes i necessitem les ajudes, tothom. No només nosaltres, també el món de la cultura, els restaurants... tothom ho necessitarà, perquè tot és una cadena. A veure com respon aquest engranatge". En general, entre els associats de Vilacentre impera el pessimisme, segons ha dit Recasens. "La gent està pessimista perquè no veu una data ni un horitzó per poder engegar. Tampoc sabem si podrem fer les activitats d'estiu, no sabem què podrem fer i què no. Entre els socis hi ha un cert pessimisme, perquè hi ha aquesta incertesa. Sobretot esperem resposta de l'Ajuntament i de la Generalitat a una necessitat molt simple: nosaltres estem pagant les factures igual. Per exemple, el pagament dels autònoms, de què ens serveix que ho endarrereixin tres mesos. És en això en el que ens han d'ajudar per donar-nos una mica d'aire. Els autònoms i la classe mitja no som tan forts, no podem seguir sense que ens donin una mica d'aire. O un altre exemple: la taxa d'ocupació de la via pública, si els restaurants estaran 3 o 4 mesos tancats dona'ls marge, deixa'ls que no paguin.. no els enfonsis més ni apretis més la soga. Tothom diu que ho estudirà però això no et fa estar més tranquil".
"Anem a apostar per vendre el nostre patrimoni que tenim, més enllà de l'agost i del sol i la platja"
Després de la reunió amb representants dels diferents sectors econòmics i l'Ajuntament de Cambrils, el passat 15 d'abril, Recasens ha explicat que, "la gent més optimista era la dels càmpings i apartaments, que són opcions que dins del que cap tenen un cert aïllament si no vols anar a llocs més comunitaris. Però, i les piscines? La gent tindrà ganes de venir a Cambrils? Les platges estaran obertes? A Cambrils, per desgràcia, les botigues i demés necessitem molt el turisme. Aquí tenim un comerç molt variat i molt peculiar que agrada a la gent –no tenim franquícies–, però la qüestió és quina quantitat de gent hi haurà. Haurem d'esperar a veure què passa i si els sanitaris troben la vacuna o la cura. Si això va més ràpid, la recuperació serà més rapida, si va més lent la recuperació serà més lenta. Intentarem salvar el que es pugui i allargar la temporada: obrir nous mercats, fer les coses diferents, mirar a llarg termini i més enllà del 15 de setembre, canviar els hàbits. Anem a apostar per vendre el nostre patrimoni que tenim, més enllà de l'agost i del sol i la platja. Allargar la temporada per donar-nos marge i per intentar recuperar i fer una mica de bossa per poder continuar".