Efemèride
25-A, 10 anys del referèndum popular a Cambrils sobre la independència de Catalunya
El referèndum va ser organitzat per la Plataforma Cambrils Decideix i va recollir un total de 2.606 vots amb un total de 2.315 (89, 18 %) vots favorables a la independència
Avui, 25 d’abril, fa 10 anys que Cambrils va celebrar el referèndum popular, organitzat per la Plataforma Cambrils Decideix, en el que es preguntava a la ciutadania si volia que Catalunya fos un estat independent. La pregunta que es va fer va ser: "Està d'acord en què Catalunya esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?". Hi havia dues respostes possibles, Sí o No. En aquesta consulta hi van participar 2.606 persones majors de 16 anys, un 10,02% del cens i el resultat va ser de 2.315 a favor del sí ( un 89, 18 % dels vots emesos) mentre que 216 van dir que no (un 8, 32 % dels vots emesos). A banda, 65 vots van ser en blanc ( un 2,5 % dels vots emesos) i 10 van ser nuls ( un 0, 38 % dels vots emesos).
Les votacions es van poder fer des de les 9 del matí a les 8 del vespre i es van habilitar un total de set col·legis electorals que no van ser els habituals de les eleccions. El col·legis electorals es van ubicar a l'Escola Guillem Fortuny; l'Escola Cambrils; el casal parroquial de l'Església de Sant Pere; la Sala Ka l'Arrib; el local d'entitats festives del carrer de Santa Joaquima de Vedruna, la sala d'actes de la Cooperativa Agrícola i la seu de Cambrils Decideix que estava situada al carrer de Pompeu Fabra, número 6, a la Parellada.
Cal recordar que el govern municipal d’aquell moment, format pel PSC, ERC i ICV, no va donar suport a la consulta. Per la seva part, ERC i CiU, a nivell de partit, sí que es van posicionar a favor.
Jornada electoral sense incidents
La jornada electoral va ser força tranquil·la i no es va registrar cap incident destacable amb l'excepció d'un home que passejava amb el seu gos i que al passar per fora del col·legi electoral de Vilafortuny, el col·legi Guillem Fortuny, va arrencar un cartell de la campanya penjat a la tanca exterior del recinte i es va posar a cridar i a insultar davant la mirada atònita d'un voluntari que en aquell moment estava sol al pati del col·legi. Tot plegat no va passar d'aquí.
El recompte de vots es va allargar fins gairebé les 10 de la nit i les dades totals es van donar a conèixer a la seu de Cambrils Decideix, al carrer de Pompeu Fabra, davant la premsa i dels voluntaris que van participar en la jornada electoral.
Observadors internacionals durant la jornada
A mig matí d'ahir van fer acte de presència a Cambrils quatre observadors internacionals, dins el recorregut que feien per les poblacions de la comarca. Dos d'ells provenien de Sicília, Giancarlo Alagna, i Giuseppe Sciano; un altre de Sardenya, Jean P. Deidda, i un quart de Còrsega, Anto Simoni. Els observadors, acompanyats per membres de la coordinadora Baix Camp Decideix, van ser al col·legi electoral del carrer de Pompeu Fabra i al del casal parroquial i van poder observar la logística de la jornada i "prendre nota del que es fa a Catalunya per mirar de proposar-ho al seu país", com va dir el representant de Sardenya.
A banda d'aquests observadors internacionals, Cambrils va comptar amb la presència de dos membres de l'aragonès Bloque Independentista de Cuchas (BIC) que van participar com a voluntaris en la jornada electoral
El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, acompanyat d'altres càrrecs d'ERC, també va ser a Cambrils per a acompanyar a la votació dels dos regidors d'ERC a l'Ajuntament, Joan Recasens i Jordi Savall, així com la del president d'ERC al Camp de Tarragona, el també cambrilenc Adam Manyé.
La Plataforma Cambrils Decideix es va començar a gestar a finals de 2009 i no es va constituir formalment fins el mes de febrer de 2010. En poc temps es van fer un seguit d’assemblees obertes i es van programar tot un seguit d’actes per promocionar la consulta popular, durant els dos mesos anteriors.
17 municipis del Baix Camp van fer la consulta
Al Baix Camp van ser 10 els municipis que van fer consultes el 25 d’abril de 2010. A part de Cambrils, ho van fer Reus, l’Arbolí, l'Argentera, les Borges del Camp, Botarell, Castellvell del Camp, Colldejou, Riudoms i la Selva del Camp. En les dues anteriors onades de consultes, al Baix Camp ja s’havien celebrat a Montbrió del Camp, Almoster i Maspujols el desembre de 2009; i l'Aleixar, Vilaplana, Alforja i Riudecanyes, el febrer de 2010. La següent onada de consultes es va fer el juny de 2010 i en aquesta s’hi van sumar Mont-roig del Camp i Duesaigües. La primera consulta s'havia fet el 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt. De manera successiva i en diferents onades es van anar celebrant consultes als diferents municipis de Catalunya fins arribar a la darrera onada que va ser a la ciutat de Barcelona el 10 d'abril de 2011.