Societat

Núria Piñol, una cambrilenca a Suïssa: «Al cantó de Ginebra som un dels més afectats, perquè hi ha molta mobilitat de persones»

La cambrilenca viu, des de fa sis anys, a Suïssa i és treballadora social a l'Hospice Général de Ginebra. En plena pandèmia del coronavirus ha volgut explicar com estan afrontant aquesta situació al país helvètic

Per Berta Ruiz

Núria Piñol en una excursió al glaciar de Moiry al cantó del Valais (Suïssa)
Núria Piñol en una excursió al glaciar de Moiry al cantó del Valais (Suïssa) | Cedida

La cambrilenca Núria Piñol viu, des de fa sis anys, a Suïssa. A finals de maig de 2014 ella i la seva parella s'hi van traslladar per motius laborals d'ell. De fet, tal com ha explicat Núria Piñol a revistacambrils.cat, "vaig venir acompanyant la meva parella –jo no tenia feina quan vaig arribar–, però vam venir cap aquí buscant una nova aventura, per aprendre una nova llengua i buscant una feina del meu sector a Ginebra". Des de fa tres anys, és treballadora social a l'Hospice Général –que és l'empresa que assumeix la gestió dels serveis socials a l'estat de Ginebra–, és a dir, al cantó de Ginebra. En plena pandèmia del coronavirus arreu del món, Piñol ha volgut explicar a revistacambrils.cat com estan afrontant aquesta situació al país helvètic. 

"Sí hi ha hagut una afectació prou important per cada 100.000 habitants"

Suïssa té 8,5 milions d'habitants, mentre que el cantó de Ginebra compta amb poc més de 500.000 habitants. Segons ha comentat Piñol: "sí hi ha hagut una afectació prou important per cada 100.000 habitants. De fet, a data d'avui (1 de maig), hi ha 29.075 afectats per coronavirus al país, dels quals 1.435 han mort. Al cantó de Ginebra som un dels cantons més afectats, perquè hi ha molta mobilitat de persones amb França; aquí hi ha molta gent que ve a treballar cada dia. Concretament, aquí a Ginebra hem tingut 5.082 casos i 239 morts. Per cada 100.000 habitants hi ha hagut uns 1.000 casos, per tant, és una taxa prou elevada".

"Podríem dir que aquí hem estat en semiconfinament. No hi ha hagut mai un confinament total. De fet, van recomanar a la població i a les empreses que el màxim de gent possible fes teletreball"

Pel que fa al confinament al país, Núria Piñol ha comentat que, "podríem dir que aquí hem estat en semiconfinament. No hi ha hagut mai un confinament total. De fet, van recomanar a la població i a les empreses que el màxim de gent possible fes teletreball. A la nostra empresa, per exemple, gairebé el 80-90% estem teletreballant: fem les entrevistes per telèfon, per correu electrònic i d'enviament per correu postal fem el mínim possible. Sí és veritat que l’empresa va una mica al ralentí però es garanteixen les prestaciones bàsiques". Per altra banda, també es va recomanar a la gent que sortís el menys possible: "per fer les compres bàsiques o anar al metge per qüestions importants. Sí que podíem sortir a córrer o sortir en bicicleta i els nens també podien sortir al carrer –no al parc– però sí a caminar per la ciutat. També van posar d'altres mesures perquè la gent no pogués aparcar al costat del llac i evitar que es baixés a les zones de passeig".

"Van apel·lar a la responsabilitat de la gent per no haver-nps de tancar tots a casa durant tres setmanes o un mes sense poder sortir"

En general "van apel·lar a la responsabilitat de la gent per no haver-nos de tancar tots a casa durant 3 setmanes o un mes sense poder sortir". Durant el període Pasqua –durant el qual no estaven totalment confinats i podien sortir–, tal com ha dit Piñol: "havia un risc que la gent anés a les residències secundàries –que va passar–, doncs van restringir la circulació durant els dies festius, sobretot als llocs on es pot anar a fer esport o al costat del llac, per evitar que la gent s’acumulés".

A l'hora de sortir al carrer, segons ha comentat Núria Piñol, "aquí no és obligatori anar amb mascareta, nomes hi va qui ho considera necessari, però als serveis bàsics com per exemple als supermercats totes les persones que hi treballen van amb mascareta i guants. Per entrar al supermercat pots anar amb guants o sinó et recomanen que et posis una bossa de plàstic a la mà; et donen líquid a l’entrada per a netejar-te i hi ha una persona que vigila el nombre de persones que hi ha. Recomanen estar a 2 metres de la gent i han posat moltes cintes adhesives per indicar les distàncies".

A partir de la setmana vinent es podrà tornar al lloc de feina

Pel que fa al futur més immediat, "aquesta última setmana, el consell federal i consell d’estat a Ginebra ens han donat les directrius de les properes setmanes. La primera etapa va ser el 27 d’abril que van obrir botigues de bricolatge, de jardineria, perruqueries i estètiques, així com els fisioterapeutes i massatgistes sobretot per a la gent que té problemes físics i de salut. Ara, aquesta propera setmana –si tot va bé–, nosaltres ja podrem començar a anar a treballar. Posteriorment, a partir de l’11 de maig ja obrirem però s’està mirant amb quines mesures per no acumular molta gent". En aquesta etapa també obriran les escoles de primària, les botigues i els mercats. També es podran reprendre els esports de competició, però sense fer partits, així com la reobertura dels restaurants –molt important per a l'economia del país–. En restauració, tal com ha comentat Piñol, "només podran seure un màxim de quatre persones per taula i amb taules a dos metres de distància". 

Suïssa disminueix la factura de la llum "per compensar el temps que hem estat a casa"

En aquestes properes setmanes, el transport tornarà a funcionar amb certa normalitat perquè fins ara havia disminuït "sota mínims".   D'altres recomanacions són que es prioritzi el teletreball i, segons ha dit Piñol, "també ens han recomanat, aquest any, fem les vacances aquí a Suïssa i evitar els viatges a l'estranger". Per altra banda, a Suïssa, tal com ha explicat Piñol, també s'ha establert que, des de primers de maig i fins el 31 d'agost disminuirà una mica la factura de la llum "per compensar el temps que hem estat a casa. A més, el consell federal també va aplicar mesures per als autònoms: han donat com un atur parcial per a la gent que no treballa pel tancament de la seva empresa –en cas de no ser de serveis bàsics–".

"Trobo que allà les mesures són més restrictives, però sort que tenim les telecomunicacions avui dia que ens faciliten molt l'estar en contacte amb la nostra família i amics i saber que estan bé"

Viure aquesta situació a quilòmetres de distància de la família i els amics és, sens dubte, "complicat". Núria Piñol ha explicat que, "la informació dels mitjans de comunicació a vegades és esbiaixada, no t'arriba tota o només la que interessa que arribi... Sí és veritat que el tema de les telecomunicacions –amb les videoconferències, el whatsapp, etcètera– fa que tot sigui més senzill perquè pots parlar amb els amics, la família… veure que estan bé. Ells t’expliquen una mica la realitat, el que viuen cada dia, però evidentment és la realitat personal viscuda per un individu, més optimista o més pessimista. Et fas una idea del que està passant, però és complicat, perquè l’estar tancat tant de temps a casa doncs no deu ser fàcil. Trobo que allà les mesures són més restrictives, però sort que tenim les telecomunicacions avui dia que ens faciliten molt l'estar en contacte amb la nostra família i amics i saber que estan bé".

Comenta aquest article