Desconfinament
El gruix de l'hostaleria tarragonina descarta obrir, avui, perquè no cobrirà costos amb les restriccions
La majoria dels establiments del sector de l'hostaleria de la demarcació de Tarragona mantindran les persianes abaixades a partir d'avui dilluns, malgrat que el Camp i l'Ebre, conjuntament amb l'Alt Pirineu i l'Aran, són les regions autoritzades per avançar a la fase 1 del pla de desconfinament. En declaracions a l'ACN, el president de l'Associació d'Hostaleria de la Província de Tarragona, Francesc Pintado, ha argumentat que només amb la meitat de l'aforament de les terrasses no cobreixen els costos estructurals. El sector reclama més "agilitat" i critica la lentitud en la publicació dels protocols –fins aquest dissabte no es van publicar els detalls al BOE–. També demana que se'ls permeti ocupar més via pública per ampliar les terrasses.
L'ordre del Ministeri de Sanitat estableix que només poden reobrir la meitat de l'aforament de les terrasses de l'any passat i que s'ha de garantir la distància mínima de dos metres. A més, les taules no poden aplegar més de deu persones i s'ha de prioritzar l'ús de les estovalles d'un sol ús. La mesura també especifica que s'han d'eliminar els productes d'autoservei i que s'ha d'evitar la manipulació de les cartes.
Davant de les circumstàncies actuals, el sector de l'hostaleria tem que no puguin fer "calaix" aquest estiu per sobreviure la resta de l'any. Pintado ha explicat que molts empresaris no disposen de liquiditat i que s'han hagut d'acollir als crèdits dels ICOS per poder pagar els impostos, les quotes de la seguretat social o altres despeses, com ara els lloguers. Per adaptar-se a la situació, els empresaris han hagut d'assumir un "petit sobrecost" per implementar les mesures d'higiene o bé instal·lar mampares de metacrilat. De fet, un dels seus temors era haver d'invertir per adequar els locals a la nova normalitat, tal com va passar amb la llei antitabac. "Molts van fer l'esforç llavors i les inversions van quedar obsoletes en poc temps. Ara molts no ho podrien afrontar", assegura Pintado.
En canvi, el sector celebra la flexibilització dels Expedients Temporal de Regulació d'Ocupació (ERTO), ja que els permetrà reincorporar la plantilla en funció de l'evolució de les fases de desescalada i de la recuperació econòmica. "Per nosaltres és positiu que es puguin recuperar els ERTOS gradualment segons vagi produint-se la facturació de l'establiment. No tenim la mateixa plantilla al juliol que al maig", ha argumentat Pintado. I afegeix: "Tinc claríssim que molts ERTOs es convertiran en Expedients de Regulació d'Ocupació".
"Més espai públic per ampliar les terrasses"
Entre les principals demandes del gremi d'hostalers destaquen l'ampliació de les terrasses, així com la condonació o reducció d'alguns d'impostos, com ara el de l'IVA o el de la brossa. "Demanem que ens deixin ocupar excepcionalment més espai a la via pública, perquè al final la reducció de l'aforament significa reduir la facturació", ha lamentat Pintado. A més, també ha reclamat més "agilitat" al govern espanyol a l'hora d'elaborar els protocols d'actuacions i s'ha queixat del retard de la seva publicació al BOE. "Entenem que és difícil legislar, però demanem que es compti amb el sector privat. Volem ser ràpids, donar respostes i treure la por", ha dit.