Informació general

Hostaleria

Xavier Guardià, portaveu de la FEHT: «Crec que serà difícil que els hotels obrin abans de la fase tres, perquè entre altres coses no hi haurà clientela possible»

La majoria dels establiments del sector hoteler de la demarcació de Tarragona no ha obert els seus establiments, malgrat que des d'aquest passat dilluns ja es permetia fer-ho –amb restriccions– en aquelles zones que entraven a la fase 1

Per Berta Ruiz

Hotel Augustus amb les portes tancades, a finals d'aquest passat mes de març
Hotel Augustus amb les portes tancades, a finals d'aquest passat mes de març | Lluís Rovira i Barenys

La majoria dels establiments del sector hoteler de la demarcació de Tarragona no ha obert els seus establiments, malgrat que des d'aquest passat dilluns ja es permetia fer-ho –amb restriccions– en aquelles zones que entraven a la fase 1 del desconfinament. Revistacambrils.cat ha parlat amb el portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) –Xavier Guardià– per conèixer quines són les sensacions del sector de cara a aquesta propera temporada.

En aquests primers dies de la fase 1, segons ha explicat Guardià, "en l'àmbit de la restauració ha obert qui potser ja ho estava –tema de comandes de menjar a domicili–, però molts d'altres encara no ho poden fer perquè potser no tenen prou terrassa. Pel que fa al sector purament turístic no ha obert pràcticament ningú perquè en aquest moment, les condicions encara són una mica complicades: els hotels no poden fer servir zones comunes, els restaurants només poden fer servir mitja terrassa i, a més, una cosa molt important, és que no hi ha clients, no hi ha turistes... Qui obre tot l'any i té la seva clientela habitual encara, però els que vivim del sector turístic pur que hem d'esperar que vinguin. Jo crec que serà difícil que obrim abans de la fase 3. Un gruix important no ho farà fins la fase 3, perquè entre d'altres coses, no hi haurà clientela possible".

Sobre la quarantena de 14 dies als estrangers que arribin: "Per a un país turístic, és una absoluta barbaritat"

Sobre la mesura del govern espanyol, publicada al BOE aquest passat dimarts, que estableix una ordre que les persones que entrin a l'Estat provinents de l'estranger hauran de fer una quarantena de 14 dies, Guardià va qualificar l'anunci de "molt mala notícia". Segons el portaveu de la FEHT, "això, per a un país turístic, és una absoluta barbaritat. Qui vindrà de vacances i els primers 14 dies haver-los de passar tancats a un apartament o hotel i només poder sortir per comprar. Per a un país que és eminentment receptor de turisme és una barbaritat i tampoc ha estat consensuat amb el sector. Esperem que, com d'altres vegades, rectifiquin en el seu moment. També confiem que quan s'arribi a la fase 3 ja no existeixi aquesta mesura. Pot ser que això estigui latent ara, però a la fase 3 aquesta governança no existeix perquè sinó és absolutament impossible, sinó no hi haurà ningú que vingui de vacances".

"Si s'obre la frontera i se'ls hi dóna seguretat, creiem que vindran"

Davant la incertesa de què passarà amb el turista estranger, enguany s'està parlant d'un turista principalment estatal i de proximitat. En referència a això, Xavier Guardià ha comentat que, "tenim un cert avantatge a la nostra zona. Aquí existeix una relació públic-privada amb els patronats de turisme municipals i amb la Diputació de Tarragona i ja existeix una taula de treball on es treballen aquests temes. Ja hi ha hagut reunions telemàtiques i estem parlant de diferents promocions que es puguin fer". De fet, segons Guardià, "estem esperant a veure quins mercats es poden 'atacar' perquè, tot i que el mercat català i el de la resta de l'Estat seran els més importants aquest any, nosaltres creiem encara en la possibilitat que el mercat francès –per proximitat, per fidelitat a la nostra zona i que acostuma a venir en cotxe– pugui venir però tot dependrà de quan s'obri la frontera. Crec que caldria tenir uns mateixos protocols a nivell europeu perquè un turista francès sàpiga què ha de fer quan arribi aquí... Som líders en mercats i tenim molt de potencial: som un destí segur tant sanitàriament com de seguretat ciutadana. Enguany, molta gent reflexionarà i farà les vacances a prop de casa. Si s'obre la frontera i se'ls hi dóna seguretat, creiem que vindran".

"El 47% del PIB de Cambrils és turístic, això en un municipi és una barbaritat"

La nostra zona és eminentment turística i els municipis viuen del turisme. Segons ha apuntat Guardià, "el 47% del PIB de Cambrils és turístic, això en un municipi és una barbaritat. Molta gent hi viu de forma molt directa o indirecta. Som un destí turístic, som una societat de serveis, som líders en els mercats. Però, malgrat tot, hi ha un cert avantatge i és que tothom està igual. No hi ha cap competidor nostre que estigui fent negoci, tots estem aturats". De fet, dades com els 22 milions de pernoctacions turístiques a tota la província de Tarragona parlen per sí soles. "22 milions de pernoctacions són 22 milions d'oportunitats durant una temporada. Necessitem que les terrasses i els càmpings estiguin plens, perquè sinó molta gent quedarà coixa. Esperem que aquests quatre mesos –de juliol a octubre– es pugui treballar una mica bé al menys per salvar la temporada, que passi ràpid i no prendre mal". Cal destacar també que el turisme dóna feina directa a més de 25.000 persones a la demarcació, mentre que moltíssims altres serveis també se n'aprofiten de forma indirecta.

"Amb Port Aventura, jo ho comparo una mica amb el Barça. El Barça té més de 100 anys, però moltes vegades es parla de la 'Messi-dependència", el Barça depèn del Messi. Port Aventura és una mica el nostre Messi"

Finalment, sobre la importància de Port Aventura com a pol d'atracció turística de la zona, Xavier Guardià ha volgut fer un símil futbolístic. "Amb Port Aventura, jo ho comparo una mica amb el Barça. El Barça té més de 100 anys, però moltes vegades es parla de la 'Messi-dependència", el Barça depèn del Messi. Port Aventura és una mica el nostre Messi. Nosaltres tenim molts anys d'història i, enguany, Port Aventura celebra el seu 25 aniversari. El sector turístic a la zona en deu tenir uns 50 anys. Per tant, vam viure 25 anys sense Port Aventura, però en aquests moments és un imant molt important per aportar gent i estirar-los cap aquí; és cert que tenim una certa dependència". Sobre la possible reobertura del parc temàtic, Guardià augura que possiblement ho faci com la resta del sector, ja en la fase 3. "Crec que caldrà buscar la temporada a partir del juliol per començar a treballar, aquesta és la sensació pel conjunt de l'hoteleria. Crec que –amb esperança– tot el que succeeix abans ens servirà per anar escalfant motors".

Comenta aquest article