Luis Valadés, pare de l'Adrián: «L'únic que sabem és que el donant és alemany, que té un 90% de compatibilitat i que és d'un home jove»
El pare del xiquet cambrilenc Adrián Valadés ha explicat que trobar un donant amb el 100% de compatibilitat és molt més difícil, però, situar-se entre un 90 i un 100% és un molt bon percentatge
El xiquet cambrilenc Adrián Valadés –de 6 anys d'edat– ha trobat un donant compatible per al seu trasplantament de medul·la òssia, que necessita per a superar la leucèmia limfoblàstica aguda que pateix. A més, aquest donant ho és en un 90% de comptabilitat amb ell, tal com ha explicat el seu pare –Luis Valadés– a revistacambrils.cat. En aquests casos, trobar un donant amb el 100% de compatibilitat és molt més difícil, però, situar-se entre un 90 i un 100% és un molt bon percentatge perquè el trasplantament es dugui a terme en condicions favorables.
"Hi haurà uns dies que li hauran de posar quimioteràpia i radioteràpia perquè, el que fan és 'destruir la seva medul·la' i fer com una mena de reset per poder posar 'la nova medul·la'"
A principis del passat mes d'abril, l'Adrián va iniciar un cicle d'immunoteràpia a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i, segons ha explicat el seu pare, la setmana passada van iniciar el segon cicle que s'allargarà fins el proper 8 de juny. A partir d'aquí, segons els han explicat els doctors, duran a terme un seguit de proves al xiquet –proves de pulmó i de revisió d'altres òrgans– per veure que tot està correcte. "Serà una setmana de condicionament de cara al trasplantament. Després hi haurà uns dies que li hauran de posar quimioteràpia i radioteràpia perquè, el que fan és 'destruir la seva medul·la' i fer com una mena de reset per poder posar 'la nova medul·la'. Durant aquella setmana, el nen estarà molt dèbil, però després ja li podran fer el trasplantament".
L'acceptació del trasplantament depèn de cada persona
A partir d'aquí, el procés serà més o menys lent en funció de la resposta i l'acceptació de l'organisme del cos del xiquet. Segons ha dit Valadés, "la 'nova medul·la' hauria de començar a treballar, a produir noves plaquetes, noves defenses, nous glòbuls, etcètera. Haurà de començar a funcionar per sí mateixa i es farà un seguiment per les analítiques. Potser hi haurà dies que s'estanqui i que caldrà fer alguna transfusió de plaquetes, per exemple, els metges hauran d'anar jugant amb això". L'acceptació del trasplantament també depèn de cada persona: "hi ha nens en els què tot va més o menys sobre rodes –sempre hi pot haver alguna cosa o un rebuig–, però no ho sabem. A veure com ho accepta. El 8 de juny acaba la immunoteràpia; no volen esperar més perquè l'està tolerant molt bé i està bastant net. Volen aprofitar per fer les proves, posar-se amb la quimioteràpia i la radioteràpia i, el trasplantament".
"El fet de veure que tolera tan bé la immunoteràpia i ara que ja tenim un donant, són dosis d'energia que ens dóna"
Els pares de l'Adrián –el Luis i la Míriam– juntament amb la seva família es mostren molt optimistes amb aquest nou pas endavant. De fet, la troballa d'un donant compatible amb el xiquet ha estat relativament ràpida. Segons ha comentat Valadés, "hi ha vegades que costa més de trobar un donant; algunes famílies que potser no l'han trobat i la donació l'ha hagut de fer el pare amb una comptabilitat del 60% que, evidentment, és més arriscat al rebuig". A més, "el fet de veure que tolera tan bé la immunoteràpia i ara que ja tenim un donant, doncs són dosis d'energia que ens dóna. Poc a poc és un pas més. Sabem que el que ens espera no serà fàcil, però millor així que estar esperant. També hi ha casos de nens que no porten bé la immunoteràpia, els hi han de donar quimioteràpia i, posteriorment, esperar-se un temps perquè es tornin a recuperar per fer el trasplantament".
El donant que ha resultat compatible amb el xiquet cambrilenc és totalment anònim. "L'únic que sabem –perquè ens ho han dit– és que el donant és alemany, que té un 90% de compatibilitat i que és d'un home jove" ha dit Valadés. De fet, segons ha comentat, molts casos de donants de medul·la òssia són procedents de donants alemanys. "Sembla ser que allí el percentatge de donants és més elevat, en surten molts d'allí, potser perquè porten més anys donant i perquè la gent jove d'entre 18 a 35 anys també és donant".
"Estem eternament agraïts, molt contents i molt emocionant; no hi ha paraules"
Finalment, sobre les campanyes de donació de sang impulsades pels seus amics, tant a Cambrils com a d'altres poblacions, Luis Valadés s'ha mostrat molt agraït: "estarem eternament agraïts, molt contents i molt emocionant, no hi ha paraules. És primordial conscienciar la gent, que la donació no és exclusivament per a l'Adrián sinó per qualsevol nen o adult que pugui necessitar una medul·la; que la gent sàpiga que s'ha de seguir donant medul·la".