Estampes Cambrilenques

Article publicat a Revista Cambrils el febrer de 1955

El convent

La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005

Per Josep Salceda (1923-2011)

Estampes cambrilenques / Febrer 1955

L’edifici, que avui és un col·legi ocupat pels germans de les Escoles Cristianes, va ser cons­truït durant els anys 1880-86, i els llegats testamentaris, dels senyors Pere Martí i Sangenís i Josep Clanxet Sanmiquel, canonge lectoral de Tarragona i cambrilenc il·lustre, van sufragar el cost total de les obres, que van pujar a 240 mil pessetes. Tanmateix, el Sr. Benet Vidal i Gimbernat, també canonge de Tarragona, fill il·lustre de Cambrils i ideòleg de l’obra, va pagar la major part de la construcció.

El 14 de desembre de 1880 es va col·locar la primera pedra de l’edifici, que va ser beneï­da solemnement per Excm. i Revm. Sr. arquebisbe de Tarragona, Benet Vilamitjana i Vila. Aquesta pedra estava picada i treballada per una cara, on hi havia tres creus i, enmig, un forat on es van introduir una moneda de cinquanta cèntims del rei Alfons XII i l’acta de la festa, que va ser estesa pel notari Francesc Barado i Casals. Diu així:

"En nombre de Dios. Amén: En la villa de Cambrils, provincia de Tarragona, a los 14 días del mes de diciembre de mil ochocientos ochenta. Gobernando la Iglesia Universal S.S. el Romano Pontífice León papa XIII, rigiendo la Iglesia Metropolitana i Primada de Tarragona el Excmo. e Ilmo. Don Benito Vilamitjana y Vila, y reinando en España Su Majestad Don Alfonso XII: constituido el expresado Excmo. e Ilmo. Señor Arzobispo en el huerto titulado de la Virgen del Camino de esta villa, de propiedad de Don Francisco de Asís Vidal y Gimbernat, hacendado de la misma, acompañado de los lltres. señores Don Benito Vidal y Gimbernat y Don Ramón Sanuy, canónigos de la referida Iglesia Metropolitana de Tarragona y hallándose presentes los Rdos. D. José Grau y D. Juan Batalla, Curas Párrocos respectivamente de la Población y del Puerto, D. Juan Sans Romá, Alcalde Constitucional y D. Francisco Roca y Muntanya, Juez Municipal de la misma; D. Rodrigo Morán y D. Gabriel Bernabeu, jefes respectivamente de las fuerzas de la Guardia Civil y Carrabineros, destacadas en ella; el Sr. D. Benito Ferré y Vidiella, propietario y coronel retirado; el referido Don Francisco de Asís Vidal y Gimbernat y D. Carlos Clanxet y Cuchillo, propietarios, y D. Francisco Ribot, director facultativo de las obras, S.E. Rdma. se ha revestido de Pontifical y asistido de los Sres. Canónigos, se ha dirigido procesionalmente al punto donde se ha de levantar la iglesia que, bajo la advocación del Sagrado Corazón de Jesús, y como parte integrante de otros edificios construye en dicho huerto su propietario, cuyos cimientos estaban abiertos y cantándose por los sacerdotes pre­sentes los salmos y letanías prescritos por el Ritual, ha bendecido el lugar donde ha de erigirse el altar; enseguida ha bendecido la primera piedra que se tenia preparada al efecto y que ha sido luego colocada en el cimiento del ángulo derecho de la fachada que mira al Sudeste y luego ha procedido a bendecir los cimientos todos de la misma Iglesia, de todo lo cual se ha levantado la presente acta que suscrita en pergamino y firmada por S.E. Rdma. y demás personas antes manifestadas, junto con una medalla de metal blanco del actual Pontífice León XIII en cuyo anverso hay el busto de la Virgen Maria Inmaculada y una moneda de plata de Alfonso XII acuñada en este año, se mete en un frasco de cristal que se coloca en un agujero abierto en la primera piedra bendecida." Siguen las firmas."

El dia 11 de gener de 1886 va començar a muntar-se el retaule de l’altar major, gòtic pur, que va quedar acabat el dia 15.

L’església i les altres dependències de l’edifici van ser solemnement beneïdes el dia 17 de desembre del mateix any per l’il·lustre canonge fundador de la casa, Dr. Vidal i Gimbernat. Van assistir-lo, en qualitat de ministres, els canonges de Tarragona Ramon Sanuy i Joan Coromines, secretari del Sr. arquebisbe.

A l’acte, van assistir-hi l’alcalde de la vila, Hermenegild Ferré; el capellà regent de Santa Maria, Francesc Casas; el vicari, Constantí Sarret; el capellà de Sant Pere, Josep Ferré, i la mare provincial de les germanes Carmelites de la Caritat, M. Carme Romaguera, amb la seva secretària, germana Margarida Molas, i una gran quantitat de públic.

Al dia següent va ser celebrat, per primera vegada, el sant sacrifici de la missa a la nova església. L’acte va ser oficiat per Benet Vidal i Gimbernat.

 


Consulta més articles de la secció Estampes cambrilenques

Comenta aquest article