Informació general

Obres

Vinyols urbanitza les tres zones verdes del barri de la Fontcoberta

L'Ajuntament de Vinyols i els Arcs va iniciar, aquest passat mes de febrer, les obres d'urbanització de tres espais que configuren les zones verdes del barri de la Fontcoberta i que ocupen una superfície total de 23.754 m2

Per Lluís Rovira i Barenys

Zona verda a tocar de la mina de la Fontcoberta
Zona verda a tocar de la mina de la Fontcoberta | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament de Vinyols i els Arcs va iniciar, aquest passat mes de febrer, les obres d'urbanització de tres espais que configuren les zones verdes del barri de la Fontcoberta, a tocar de la zona direccional de Cambrils. Les obres es van adjudicar a l'empresa Gicsa i està previst que durin uns nou mesos.

Els treballs van començar amb una primera fase de desbrossament de les superfícies i després van intervenir els arqueòlegs per a fer l'anàlisi de les restes arqueològiques existents en una de les zones. Un cop completat aquest tràmit, es van començar a fer els moviments de terra. Recordem que ara fa 11 anys, les obres de la urbanització de la zona de la Fontcoberta van deixar al descobert diversos fonaments d'alguna edificació i tres enterraments, pertanyent a l'antic nucli dels Arcs, un petit poblat que s'ubicava en aquesta zona.

Tres zones diferents

Les tres zones verdes de la Fontcoberta ocupen una superfície total de 23.754 m2. Dues d'aquestes noves zones verdes es troben al voltant de la mina de la Fontcoberta. Una d'elles, la més gran, ocupa l'espai limítrof a la mina i dins d'aquest espai s'hi troben les restes de fortificació que es van descobrir fa 11 anys. L'altra zona verda propera és una petita porció de terreny que hi ha a l'altra costat del carrer del Camí de Sant Joan i el camí de Vilafortuny, just a la semi-rotonda que hi ha en aquest lloc.

La tercera zona verda es troba a la part central del barri de la Fontcoberta. És una illa sencera que està delimitada pels carrers de la Marina, de Pere Albalat i l'avinguda de Bernat dels Arcs. Aquest espai té forma triangular amb el costat més llarg dibuixant una corba. Tal com a informat l'Ajuntament de Vinyols a revistacambrils.cat, "a l’interior de les diferents zones se situaran diversos jocs infantils per edats: una pista per practicar esport, una zona de fitness per a gent gran...en definitiva, zones de descans i esbarjo per a la comunitat".

Les restes de l'antic poble de Sant Joan dels Arcs

Especial menció té una zona on s'han conservat algunes restes de l'antic poble de Sant Joan dels Arcs. En aquesta zona de la Fontcoberta es bastí el poble. El nucli de Sant Joan dels Arcs va desaparèixer, pràcticament, amb les crisis del segle XIV i s'uní amb el de Vinyols per una concòrdia del 1339. En aquest projecte se situa l’àrea de protecció arqueològica amb categoria BCIL (Bé Cultural d’Interès Local) coneguda com la Fontcoberta, i, tal com explica el consistori veí, "quedarà físicament delimitada, encara que està previst que aquestes restes es puguin observar des d’espais superiors, amb imatges i cartells informatius sobre les conclusions més transcendents de les diferents intervencions efectuades a la zona".

Aspecte de la mina de la Fontcoberta, dins de la nova zona verda que està habilitant l'Ajuntament de Vinyols / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Zona verda ubicada al centre del barri de la Fontcoberta / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

 

L’Apunt

Fortalesa o muralla datada de l'any 1182 a Sant Joan dels Arcs
La documentació que es disposa respecte a la vila i el terme dels Arcs assenyala que la vila disposava d'una fortalesa o muralla ja l'any 1182 així com una església dedicada a Sant Joan, segons va explicar l'historiador Manel Tarés en el reportatge "L'antiga vila dels Arcs" publicat a la Revista Cambrils de setembre de 2009. Els fonaments i restes de murs trobats ara fa 11 anys podrien correspondre a aquesta edificació. Tarés també explicava que el terme dels Arcs comprenia els terrenys entre el camí del Molí d'Avall i el barranc del Regueral i tocava amb l'areny de mar, aleshores amb prats i aiguamolls. De la Fontcoberta al mar hi havia l'Horta de n'Alzina i les Quaterades. El camí de Tarragona o de la Creu separava la meitat nord dels termes dels Arcs, que s'estenia més enllà del camí de Reus, fins a les partides de les Canals i el Mas de la Mata. Per aquesta banda, el terme limitava amb la riera de Riudoms, on hi havia la partida de la Font de na Baixana. Aquest terme va sofrir diversos reajustaments mitjançant donacions i permutes amb Cambrils. Així, en algun moment la partida del Regueral va passar a Cambrils, per tal d'unir-la amb la partida cambrilenca del Molí de la Torre, a l'altre costat del barranc.

Comenta aquest article