Efemèrides
Estudis d'INEFC a Cambrils, allò que el vent s'endugué
Ara fa 10 anys, els governants cambrilencs vivien el somni d’acollir la seu dels estudis de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i convertir, així, Cambrils en seu universitària
Ara fa 10 anys, els governants cambrilencs vivien el somni d’acollir la seu dels estudis de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i convertir, així, Cambrils en seu universitària. La Generalitat havia de fer una seu a les comarques tarragonines i des de l’Ajuntament cambrilenc es va treballar per preparar una proposta que es va traduir en un projecte ubicat a l’actual zona esportiva municipal que ampliava les instal·lacions existents a les que s'hi afegien més equipaments esportius a més d’acollir l'edifici de les aules i una residència d’estudiants. Aquest projecte s’havia valorat en 32 milions d’euros. Finalment i després d’aconseguir que la Generalitat decidís que els estudis de l’INEFC es compartirien entre Cambrils i Amposta, tot plegat se’n va anar a norris per qüestions econòmiques i des de llavors ja no s’ha parlat mai més dels estudis universitaris que Cambrils havia d'acollir.
10 anys de la presentació oficial del projecte cambrilenc
Aquesta setmana, precisament, s’han complert els 10 anys de la presentació oficial del projecte cambrilenc. Va ser el 9 de juny de 2010 a la seu de la Delegació del Govern a Tarragona amb la presència d’autoritats municipals dels ajuntaments de Tarragona i de Reus així com a representants d’organismes del territori, com a símbol de suport al projecte. Aquest projecte preveia la construcció de l'edifici de l'INEFC, el qual s'havia d’ubicar en l'espai que actualment existeix entre la pista d'atletisme, els dos camps municipals de gespa artificial i l'antic camp municipal de futbol. Aquest edifici contemplava una planta baixa i dues plantes d'alçada. A la planta baixa s'hi havia de situar una gran biblioteca, l'accés principal a l'edifici i la zona de cafeteria i restaurant. A la primera planta hi anava un gimnàs d'àmplies dimensions; mentre que a la segona planta s'hi havien de situar les instal·lacions de caire docent com aules, despatxos o laboratoris.
A l'entorn de l'edifici docent s’hi havien de disposar de tot un seguit d'equipaments esportius. A part dels equipaments ja existents, el projecte preveia la construcció de noves instal·lacions com ara una zona de pistes poliesportives, una piscina coberta i vàries pistes de tennis. Al costat de l'antic camp municipal de futbol també es contemplava la construcció d'un pavelló cobert i d'una piscina coberta i dos pavellons adjacents, que correspondrien a les actuals pistes poliesportives que hi ha al costat de l'antic camp de futbol. A prop de l'actual pista d'atletisme s'hi va dibuixar una nova galeria de tir amb arc i un espai de tecnificació de tennis taula. A l'altra banda de la riera d'Alforja, per sota del traçat ferroviari, també es preveia la construcció d'una galeria de tir olímpic i un circuit d'esports d'aventura. Finalment, a la part nord del Parc del Pinaret s'hi havia de situar un rocòdrom i espais esportius urbans així com una residència d'estudiants amb una capacitat per a 160 places, ampliable a 240.
Inversió inicial d'entre 6 i 7 milions d'euros
El llavors alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, en aquesta presentació, es va comprometre a finançar la construcció de l'edifici de l'INEFC, amb un pressupost d'entre 6 i 7 milions d'euros i la resta d'inversions previstes s'executarien en un període de 10 anys i tindrien un cost d'uns 25 milions d'euros. Sobre aquesta important inversió, en aquell moment, no es va precisar com es faria el seu finançament.
La candidatura de Cambrils per acollir la seu d'INEFC compta amb un important suport, tant institucional com esportiu i educatiu. En el dossier de la candidatura cambrilenca s'hi adjunten les adhesions institucionals per part de la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona, el Consell Comarcal del Baix Camp, l'Ajuntament de Tarragona i l'Ajuntament de Reus, el Consell Esportiu, la Cambra de Comerç de Tarragona i la Cambra de Comerç de Reus i la Candidatura de Tarragona als Jocs del Mediterrani de 2017. Cambrils també compta amb el suport de la Federació Catalana de Vela, d'Atletisme, de Patinatge i de Tir Olímpic, així com l'adhesió d'una vintena d'entitats esportives cambrilenques.
La Generalitat decideix la seu compartida entre Cambrils i Amposta
Un mes després de la presentació oficial de la candidatura, el 12 de juliol de 2010, la Generalitat va emetre la seva decisió de que Cambrils i Amposta compartissin la nova seu dels estudis universitaris de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Des de l’Ajuntament cambrilenc es va donar per bona aquesta decisió i en les primeres declaracions que es van fer, el llavors regidor d’Esports, Joan Recasens, va manifestar que “Cambrils tindria més pes”. Pocs dies després, l’Ajuntament cambrilenc manifestava públicament el seu compromís de tenir enllestida la facultat d’INEFC pel setembre de 2012.
Setmanes més tard de la designació de la seu compartida entre les dues poblacions, el 4 d’octubre de 2010, els alcaldes de Cambrils i d’amposta van signar el protocol d’intencions al mateix Palau de la Generalitat en un acte presidit pel llavors vice-president del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira. Aquest protocol s’establia el repartiment dels esports entre les dues poblacions. A Cambrils s’havia d’impartir la vela lleugera, el volei platja, l'hoquei i patinatge, el pitch and put, el futbol i el tir. Per altra banda, Amposta havia d’acollir el rem, el piragüisme, l'esgrima, l'handbol i el triatló.
El somni s'esvaeix
El 28 de novembre de 2010 hi va haver eleccions al Parlament de Catalunya. La signatura del protocol de l’INEFC a les comarques tarragonines s’havia fet, justament el 4 d’octubre, el mateix dia que el llavors president de la Generalitat, José Montilla, signava la convocatòria de les eleccions al Parlament. El resultat de les eleccions de novembre de 2018 va impedir la reedició del tripartit format pel PSC, ERC i IC-V i va donar una majoria a CiU amb 62 escons. CiU va formar govern amb Artur Mas com a nou president de la Generalitat. Mesos més tard, els alcaldes de Cambrils i d’Amposta es van posar en contacte amb el nou govern del a Generalitat per preguntar sobre el projecte de l’INEFC. La resposta de la Generalitat va ser que se’ls donés una mica més de temps per estudiar la proposta de l’INEFC.
La decisió de la Generalitat va arribar uns mesos després. El 23 de novembre de 2011, a través d’un comunicat, la Generalitat desestimava la implantació dels estudis d'INEF a Cambrils i Amposta ja que segons va dir, "després d'un exhaustiu estudi sobre la possible implantació d'un nou centre d'INEFC a Cambrils i Amposta, no es podrà portar a terme, bàsicament, per motius de viabilitat econòmica". Aquí es va acabar la història dels estudis de l’INEFC. A banda, uns mesos abans, el maig de 2011 hi havia hagut eleccions municipals i a Cambrils això va suposar, també, un canvi de govern en què Mercè Dalmau (CiU) va prendre el relleu a Robert Benaiges (PSC).