Informació general

Atac

Es crea el web 17-A: Volem saber la veritat, per a afrontar el judici als atemptats de Barcelona i Cambrils

Javier Martínez, el pare del xiquet de tres anys, Xavi, assassinat a l'atemptat de la Rambla el 17 d'agost de 2017 ha posat en marxa aquest web i ha engegat una campanya perquè la gent pugui fer aportacions econòmiques

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge del memorial de l'atemptat del 18-O, al passeig marítim del port, en l'acte de l'any passat
Imatge del memorial de l'atemptat del 18-O, al passeig marítim del port, en l'acte de l'any passat | Maria Vidal

Javier Martínez, el pare del xiquet de tres anys, Xavi, assassinat a l'atemptat de la Rambla el 17 d'agost de 2017 ha posat en marxa un web amb el nom de 17-A: Volem saber la veritat, una iniciativa per a afrontar el judici als atemptats de Barcelona i Cambrils. El mateix Javier Martínez, en aquesta web, explica com va començar aquesta lluita, ara fa gairebé tres anys, "en el moment en què vivim en primera persona el tracte de les diferents institucions que havien d’ajudar-nos en aquell moment, guiar-nos, aconsellar-nos, explicar-nos els procediments, etc. La resposta va ser incertesa, frustració i, per desgràcia, solitud. En aquells moments vam experimentar la manca d’humanitat d’alguns periodistes que van afegir imatges doloroses i morboses en les seves publicacions, algunes institucions que es van acostar a nosaltres de manera inadequada, algunes persones que buscaven aprofitar-se del dolor dels altres, etc. I ningú que ens guiés."

"Per què Espanya nega una comissió d’investigació, quan en tots els països de UE s’ha dut a terme?"

En aquest web Javier Martínez explica els motius principals que l'han portat a seguir endavant aquesta particular lluita, "el primer impacte el vaig patir en una conversa personal al despatx del jutge que instruïa el cas de l’assassinat del meu fill, a Madrid. Acompanyat per David Torrents en aquest dur camí, la seva senyoria em va dir, textualment: “Li demano perdó, senyor Martínez, per no donar-li informació de l’Imam als Mossos d’Esquadra”. Una frase molt dura per a mi. En el meu interior sorgeixen preguntes a mesura que vaig avançant i vaig rebent informació. Per què la policia nacional va visitar l’imam de Ripoll a Ripoll fins a tres vegades abans dels atemptats? Per què no va ser extradit després de la seva condemna a la presó de Castelló? Per què Espanya nega una comissió d’investigació, quan en tots els països de UE s’ha dut a terme? Què es va parlar en la comissió de secrets oficials d’estat a Madrid, que les víctimes no puguem saber? Per a què ha servit la mort del meu fill i de 15 persones innocents més? Què ha millorat des d’aleshores? Ni l’atenció a les víctimes ha millorat ni volen investigar el que va succeir aquell dia després de nous interrogants justificats reiteradament."

Javier Martínez demana "una comissió d’investigació, necessària per a resoldre preguntes que moltes persones i en concret les víctimes ens fem, de la mateixa manera que es va realitzar en l’atemptat de Madrid del 11M" i explica que "davant la negativa constant sense explicació de crear una comissió d’investigació al costat de la informació que ens anava arribant per diferents parts, vam decidir personar-nos particularment en el judici per demanar explicacions i vam contactar amb Jaume Alonso-Cuevillas per la seva trajectòria i coneixement en casos similars com a advocat."

Per a assolir els objectius, Martínez ha posat en marxa un compte bancari on fer donacions econòmiques.

L’Apunt

Reivindicacions per part dels CDR en la commemoració del segon aniversari
La reivindicació per conèixer la veritat sobre els atemptats del 17 i 18 d'agost de 2017 també es va fer palesa a l'acte de commemoració del segon aniversari dels atemptats, l'estiu passat. En aquell acte, que va comptar amb la presència del president de la Generalitat Quim Torra, una cinquantena de membres dels CDR del Camp de Tarragona es van reunir a la plaça del Pòsit i van recórrer la façana marítima en silenci fins a arribar al lloc de l'acte a les 16.45 h, quan estava previst que comencés. Anaven majoritàriament vestits de negre, duien màscares blanques amb interrogants dibuixats i subjectaven cartells on demanaven que s'esclarissin les teories i polèmiques que han envoltat el 17-A i 18-A. "Exigim responsabilitats", "Exigim saber la veritat" o "Què hi ha darrere dels atemptats?" eren alguns dels lemes que, escrits en diversos idiomes, es podien llegir als cartells. Els membres dels CDR van restar en silenci i van estar en tot moment rodejats per un cordó policial format per Mossos d'Esquadra i agents de la policia local. En acabar l'acte, van col·locar les màscares blanques i els cartells al voltant del mosaic "Cambrils terra de pau".

Comenta aquest article