Informació general

El Festival de Curtmetratges de Cambrils rep prop de 400 curtmetratges en la seva novena edició

Per Judit Pinazo



D'esquerra a dreta Neli Queral, Xavier Filella, Robert Benaiges, Christian Inaraja i Silvia Ferran, ahir en la presentació del FEC Cambrils
Els propers 28 de febrer, 1, 2 i 3 de març de 2007 Cambrils es convertirà un any més, i amb aquest ja en són nou, en la capital de cinema en format curt de la mà del IX Festival de Curtmetratges, el FEC Cambrils. Ahir al migdia es va fer la presentació de la nova edició del certamen al Centre Cultural, amb la presència de l'alcalde -Robert Benaiges-, la regidora de Cultura -Neli Queral-, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus- Xavier Filella- i els codirectors del FEC Cambrils i FEC Reus, Sílvia Ferran i Christian Inaraja.

El gran nombre de curtmetratges que ha rebut el Festival, gairebé 400, indica que el FEC Cambrils, és ja un referent dins del panorama de la cinematografia de curta durada a l'Estat Espanyol. Dels 391 curtmetratges rebuts el comitè de selecció n'ha triat 18 films en 35 mm i 18 en format vídeo, que participaran en la secció oficial d'enguany. Un any més la procedència dels curts és molt variada, però sobretot procedeixen de Catalunya, Madrid i el País Vasc.

En aquesta edició es concediran 6 premis, 1er i 2on Premi de la Crítica, 1er i 2on Premi del Públic i 1er i 2on Premi en Vídeo. Tots els curts premiats passaran a competir en el Festival Europeu de Curtmetratges de Reus, que enguany se celebrarà entre el 7 i el 10 de març, només una setmana després del Festival de Cambrils.

Christian Inaraja es mostrava molt satisfet de la salut que té el festival, ja que cada any són més els directors que envien curtmetratges i també cada any el FEC compta amb una major assistència de públic. A banda, Inaraja, va voler destacar que el FEC s'ha convertit en un referent pel món dels curts ja que es realitza a principis d'any, a diferència de la majoria de Festivals, i acostuma a recollir tota la producció de curtmetratges que es realitzen durant l'any anterior.

Curts amb renom

Tot i que l'oferta d'enguany és molt àmplia, entre tots els projectes destaquen propostes com per exemple Peacemaker del director català Àlex Pastor, que l'any passat va participar al FEC Cambrils amb el curt La ruta Natural, que ha entre d'altres ha estat premiat pel Festival de Sundance i que enguany torna a estar nominat en aquest festival amb Peacemaker.

Una altra de les propostes atractives d'aquesta edició és Violeta, la pescadora del mar negro, un curt d'animació dels catalans Marc Riba i Anna Solanas o Máquina del basc Gabe Ibañez, que ha estat premiat en el prestigiós Festival Clermont Ferran.

Els codirectors del Festival van voler destacar que des de fa quatre o cinc anys són molts els directors que repeteixen en el Festival i que el seu nom comença a sonar en molts dels festivals de curts a nivell estatal, el que segons Inaraja i Ferran és símptoma que el curt és un format consolidat i que hi ha directors "que se senten molt còmodes en el gènere i que no tenen la necessitat de donar el pas a la realització de llargs i que comencen a tenir un reconeixement dins del sector".

Activitats paral·leles

A banda de les projeccions dels curts un any més s'han organitzat diferents activitats entorn al Festival. Com per exemple el concurs microfilms, on els participants hauran d'elaborar un curtmetratge d'un minut de durada a partir d'un motiu concret, enguany una pinça de roba. La projecció dels films presentats serà el proper 3 de març a les 18h al Centre Cultural.

També destaca el crèdit Universitari de la URV "M'agraden curts!"realitzat conjuntament amb el FEC Reus i que comptarà amb la presència de Tirso Calero, guionista de TV i cinema, Xavi Puebla, director de cinema, Carles Congost, artista visual o el director de cinema, Marc Recha.

El grup cambrilenc Bubby Girls & Bubby Boys faran la presentació oficial dels dos curts que han realitzat fins el moment. Serà el proper 2 de març a les 20h al Centre Cultural.

Destacar que enguany i com a novetat, es podran consultar i visionar tots els curs que s'han presentat al Festival a la Biblioteca Municipal.

Comenta aquest article