Informació general

Els productors cambrilencs d'oli participen en una xerrada d'Unió de Pagesos sobre els ajuts a l'oli d'oliva

Per Judit Pinazo



Josep Ferrer repartint fulls informatius als pagesos, en la reunió d'ahir al vespre
Ahir al vespre es va celebrar en les noves instal·lacions de la Cooperativa una xerrada d'Unió de Pagesos als productors cambrilencs d'oli d'oliva. El motiu de la xerrada, que va anar a càrrec d'un dels membres de l'organització d'Unió de Pagesos al Baix Camp -Josep Ferrer- era informar als pagesos sobre el recurs que presentarà Unió de Pagesos al departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat, per considerar discriminatoris els ajuts a l'oli d'oliva, ja que estan definits en base a la producció mitja d'oli d'anteriors campanyes. Segons Ferrer, l'objectiu del recurs és que passi al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i finalment el recurs pugui arribar a Europa.

Unió de Pagesos considera que els ajuts finals que rep el pagès, no satisfà ni s'ajusta a la realitat de les produccions a nivell europeu. Concretament els pagesos catalans, segons Unió de Pagesos estan discriminats en un 33% respecte a altres productors d'oli d'oliva d'Europa.

Errors en els càlculs de producció

Les reformes de la nova Organització Comunitària de Mercats (OCM) de la nova Política Agrària Comunitària (PAC) de la Unió Europea es van revisar l'any 1998. Aleshores cada estat tenia que aportar quin capital productiu del sector de l'oli tenia, és a dir quants productors hi havia, quantes hectàrees dedicades al sector de l'oli hi havia a Espanya i quants olivers. Però segons Unió de Pagesos, l'Estat no va saber fixar una xifra, per falta d'informació, i aquesta es va establir en una producció màxima de 750.000 tones de producció durant quatre anys.

Segons Ferrer es va fixar aquesta xifra, pensant-se que no es superaria. En base a aquesta xifra, l'ajuda eren 130 euros per cada 100 quilos d'oli produïts, sempre i quant no se superessin les 750.000 tones establertes, pel contrari es penalitzaria al productor. I això és el que ha acabat passant i els productors d'oli catalans s'han vist penalitzats. Les penalitzacions establertes, de la nova PAC han suposat que dels 130 euros que els productors rebien per cada 100 quilos d'oli, s'hagin reduït fins el 97 euros, mentre que altres països europeus la mitja els hi surt a 130 euros. Unió de Pagesos considera que aquesta reducció en les ajudes no és culpa del pagès, ja que si els càlculs de producció s'haguessin fet correctament no s'hauria arribat a aquesta situació, que discrimina el productor català en un 33%, respecte al productor europeu.

Dins el reglament comunitari a nivell europeu hi ha un article que diu que està prohibida la discriminació entre productors, i Unió de Pagesos s'acollirà a aquest article per presentar el recurs al departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat.

Comenta aquest article