Economia
S'aprova el pagament d'uns 170.000 euros en factures que havien quedat pendents de l'any 2019
L'oposició va criticar l'endarreriment en aquests pagaments de factures que no s'havien pogut imputar a l'exercici corresponent de 2019
Un dels punts del ple telemàtic celebrat aquest passat dimarts va ser de caire econòmic i feia referència al segon expedient de reconeixement extrajudicial de l'Ajuntament de Cambrils per un import de 169.058,81 euros i, el segon expedient de reconeixement extrajudicial del Museu d'Història per un import de 636,77 euros. Aquests conceptes fan referència a les factures que havien quedat pendents de pagar de l'any 2019. Tal com va explicar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, aquests conceptes corresponen a factures de consum de subministrament –majoritàriament telefonia i electricitat– tant de l'Ajuntament de Cambrils com del Museu d'Història. Totes aquestes són factures no van poder ser imputades a l'exercici en què es van produir perquè van entrar més enllà del dia 31 de desembre de 2019.
Joan M. Artigau (no adscrit): "No s'ha fet la feina ben feta des de l'administració"
En aquest punt, l'oposició es va mostrar força crítica amb el govern pels continuats retards en els pagaments i el volum de factures que queden pendents d'un any a l'altre. El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va afirmar que, "sóc el primer interessat en que tots els que hagin de cobrar, cobrin les factures. No obstant això, he de votar que no. No puc estar d'acord amb els errors que hi hagi pogut haver per no fer entrar les factures abans de tancar l'exercici de l'any passat. En el procés no s'ha fet la feina ben feta des de l'administració i això ha provat que les factures no entrin dins del tancament de l'any, per tant, no puc estar d'acord amb aquest procés. Cal fer el necessari per pagar les factures i votaré en contra per la mala gestió del govern".
David Chatelain (PP): "S'ha millorat la situació, però continua havent-hi un nombre incomprensiblement alt de processos irregulars"
En una mateixa línia es va expressar el portaveu del PP –David Chatelain– qui també va avançar el seu vot contrari. Segons va dir, "no és la nostra intenció que els creditors de bona fe no cobrin sinó que ho haurien de fer pels procediments legalment establerts. El reconeixement extrajudicial és una figura que permet regularitzar urgències o errades materials i no és una eina habitual de tramitació de factures. En diferents plenaris, ja hem manifestat que la llarga llista de procediments irregulars comporta una gran càrrega de feina al departament d'intervenció i genera mala imatge de l'Ajuntament amb aquells que ens donen serveis. S'ha millorat la situació, però continua havent-hi un nombre incomprensiblement alt de processos irregulars. Per tant mostrem el nostre rebuig a la manca de gestió política i demanem que es posin en marxa els mecanismes per corregir aquesta situació anòmala".
Ana López (PSC): "No volem que es penalitzi els proveïdors que han de cobrar per la mala gestió política"
La portaveu del PSC –Ana López– va compartir els arguments dels companys de l'oposició però el grup es va abstenir en aquest punt. "No volem que es penalitzi els proveïdors que han de cobrar per la mala gestió política i perquè no posen les eines necessàries perquè es corregeixi aquesta mala gestió" va dir.
Juan Carlos Romera (Cs): "Arribar a aquest punt extrajudicial dóna mala imatge a l'Ajuntament de Cambrils i genera desconfiança"
Des de Cs, Juan Carlos Romera va afirmar que, "arribar a aquest punt extrajudicial dóna mala imatge a l'Ajuntament de Cambrils i genera desconfiança. Hi ha proveïdors i petites empreses que donen servei a l'Ajuntament i que estiguin mesos sense cobrar per manca de gestió del govern posa de manifest la manca de capacitat de l'equip de govern que lamentem. Votarem a favor perquè el que estem votant és que es paguin aquestes factures, no estem jutjant la gestió que, malauradament és pèssima. Estem votant que aquesta gent pugui cobrar".
Camí Mendoza: "El 90% d'aquests expedients són factures de telefonia i energia"
Sobre aquesta qüestió, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que moltes de les factures van arribar al febrer, març o abril i s'havia retardat el procés. D'altra banda va comentar que, "estem posant les mesures per agilitzar-ho i que tot entri en els seus terminis". En una mateixa línia, l'alcaldessa va afegir que, "des del govern som els primers interessats i s'està treballant per resoldre les incidències. El 90% d'aquests expedients són factures de telefonia i energia".
Eduard Pellicer: "Els expedients extrajudicials són factures de grans empreses i monopolis"
Finalment, el regidor de Contractació –Eduard Pellicer– va afirmar que "el que diu el senyor Romera que no ajudem a les petites empreses no és cert. Els expedients extrajudicials són factures de grans empreses i monopolis i, en el cas de la telefonia, a veure si els senyors de Telefónica ens senten! Estem cansats perquè no som nosaltres, sinó que qui comet l'error en les factures són ells. Seria tan fàcil com separar les factures del Museu de la centraleta de l'Ajuntament; han de facturar en amb dos NIF diferents. Per culpa d'ells de no emetre la factura, aquestes factures han d'entrar per valor extrajudicial".