Sanitat
Mascaretes obligatòries a Catalunya: usos i excepcions
Des d'aquest passat dijous, 9 de juliol, el Govern de la Generalitat va decretar l'obligatorietat de dur la mascareta posada a la via pública per als majors de 6 anys, en espais a l'aire lliure o en interiors oberts al públic amb independència de si es pot mantenir la distància física. Qualsevol persona que no utilitzi la mascareta pot ser multada –pels agents de la policia local o dels Mossos d'Esquadra– amb sancions de fins a 100 euros. Aquestes denúncies seran tramitades pel Departament de Salut, d'acord amb la llei sanitària catalana. Així doncs, la resolució que va entrar en vigor dijous estableix l'obligatorietat, però també hi ha algunes excepcions.
Qui queda exempt d'utilitzar mascareta?
- Els nens més petits de 6 anys (tot i que la Generalitat diu que és recomanable que en portin també els infants de 3 a 5 anys).
- Les persones amb una malaltia o dificultat respiratòria que es pugui agreujar amb l'ús de mascareta.
- També les persones amb falta d'autonomia per poder utilitzar la mascareta, i aquelles amb alteracions de conducta que en facin inviable l'ús.
En quines situacions no s'ha de dur mascareta?
- Quan es fa exercici físic, encara que sigui a l'aire lliure.
- Quan s'utilitzen espais delimitats d'ús exclusiu per part d'un únic grup estable: domicilis particulars, aules, casals i colònies d'estiu.
- En el cas d'activitats lúdiques i educatives com ara cantar o tocar instruments de vent, que no es poden fer amb mascareta, cal extremar mesures com la distància de seguretat i la ventilació. I cal posar-se la mascareta a vestidors, passadissos, vestíbuls i ascensors.
A la platja, amb mascareta, però no per banyar-se o prendre el sol
- Cal posar-se la mascareta, sempre que se surt de casa. Per anar a la platja, un cop a la tovallola, per prendre el sol, no cal portar-ne. Tampoc per banyar-se. Però sí en el trajecte fins a la platja o quan es faci ús d'instal·lacions comunes com lavabos i xiringuitos, tant si hem de fer cua com si no. Passa el mateix a les piscines, als "spa" i als gimnasos. No s'ha de dur quan ens banyem o fem esport, però sí als vestidors i zones com passadissos o vestíbuls.
- Als boscos o altres espais naturals no cal portar-la si anem a fer una excursió, perquè es considera una pràctica esportiva.
- On sí que cal dur-ne en tot moment és a la biblioteca, a botigues i a establiments de tota mena, com perruqueries o locals d'oci, i al transport públic. També si es va en patinet elèctric o als museus, teatres i cinemes, encara que siguin a l'aire lliure.
- Al cotxe només cal dur-ne si es va amb persones amb qui no es conviu.
- I als bars, terrasses i restaurants, ens la podem treure un cop asseguts, però l'hem de portar per anar a pagar, al lavabo o a demanar a la barra.
- Als càmpings, hotels i altres allotjaments turístics podem anar sense a l'habitació, a la parcel·la pròpia, a la piscina o durant els àpats, però és obligatòria a les zones comunes i ascensors.
Mascareta també a la feina
- Als espais interiors, com molts llocs de treball, també cal dur-ne. L'excepció és si treballem en un despatx d'ús individual i amb la porta tancada.
- En cas de treballar a l'exterior, la mascareta és igualment obligatòria. Només se'n salven les feines que comportin activitat esportiva o esforç físic, com ara algunes tasques de la construcció. És a dir: s'ha de portar mascareta sempre, tret dels espais delimitats per a un grup, i tret que es faci alguna activitat incompatible amb portar mascareta.
On s'ha de guardar?
Salut indica que no és recomanable portar la mascareta al canell, al colze o a la barbeta quan no s'està fent servir.
S'aconsella guardar-la en una bossa de paper o de roba, que s'haurà d'anar rentant a 60 graus cada vegada que canviem de peça.
La mascareta, recorda Salut, s'ha de renovar diàriament i, en el cas de les higièniques de roba, cal rentar-les a 60 graus. Les d'un sol ús s'han de llençar al rebuig.
És important rentar-se bé les mans abans i després de posar-se o treure's la mascareta i col·locar-la bé, que tapi tant el nas com la boca.
Les pantalles facials no substitueixen les mascaretes, sinó que són un complement per a situacions en què es puguin rebre esquitxades.