Informació general

S'aprova l'ordenança municipal sobre sorolls i vibracions

Per Judit Pinazo



Les urbanitzacions de Llevant, com Vilafortuny, s'han inclòs dins la zona de sensibilitat acústica alta
En el ple municipal del mes de febrer, celebrat ahir al vespre, es va aprovar l'ordenança municipal sobre sorolls i vibracions. L'Ajuntament ja disposava d'una ordenança per regular els sorolls, aprovada l'any 1984, però des d'aleshores s'han publicat noves lleis en aquest àmbit, que obliga a adaptar l'ordenança a les novetats que s'han anat produint i a l'evolució que la normativa ha experimentat en aquest matèria en els últims anys.

De fet, la llei obliga als propis ajuntaments a anar elaborant i aprovant noves ordenances reguladores de la contaminació en el marc que regula la llei, concretament la 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica. El text inicial de la nova ordenança és el de l'Ordenança tipus sobre soroll i les vibracions, de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat, a la qual Cambrils es troba adherida i ha estat consensuada tècnicament per diverses àrees de l'Ajuntament, implicades en la gestió del soroll, és a dir Medi Ambient, Enginyeria, Urbanisme i Policia Local.

La nova ordenança suposarà un avenç important en la regulació dels sorolls emesos per les activitats i els vehicles a motor. Pel que fa aquest últims s'establirà un procediment de control per establir un valor límit de soroll per cada vehicle, i així es podrà comprovar més facilment si l'està complint o no.

Pel que fa a les activitats, es classificaran en funció del soroll que emeten i a partir d'aquí s'establiran una sèrie de requeriments. Un exemple és en el cas de les activitats dels bars musicals, que a partir d'ara se'ls obligarà a instal·lar un limitador de so.

La nova ordenança també regula aspectes relacionats amb les instal·lacions comunitàries, sorolls produïts per aires condicionats, els ascensors o els animals de companyia, entre d'altres.

Mapes de capacitat acústica

D'acord amb la llei 16/2002 els ajuntaments han d'elaborar un mapa de capacitat acústica que estableixi els nivells d'immissió a les zones urbanes i els nuclis de població per definir la sensibilitat acústica de les diferents zones del municipi i determinar els límits màxims de sorolls que pot emetre cada zona. El mapa de capacitat acústica de Cambrils comprèn 4 zones. La zona de sensibilitat acústica alta, on s'inclouen aquells sectors del municipi que necessiten una protecció alta contra el soroll, és a dir zones residencials, com poden ser les urbanitzacions de llevant i ponent o els carrers i passatges interiors del Nou Cambrils.

Per altra banda la zona de sensibilitat moderada comprèn aquelles zones del municipi on conviuen residències i activitat. Correspon a aquesta zona, la major part del centre urbà, especialment al barri de l'eixample poble, l'eixample platja i el port.

La zona de sensibilitat acústica baixa, correspon a aquells sectors del territori que admeten una percepció elevada de nivell sonor. S'han inclòs dins d'aquesta zona les àrees amb predomini de sòl d'ús industrial, les àrees residencials properes a infraestructures de transport i altres equipaments i activitats, com per exemple la Rambla Jaume I, la zona del Port Esportiu, l'N-340, la carretera T-312 i els principals eixos viaris del municipi.

Comenta aquest article