Ensenyament
Indignació de l'AMPA de l'escola Marinada perquè considera que són «l'escola més segregada del municipi»
En els darrers cursos –durant el període de preinscripció–, el centre oferia una sola línia de P3 però com que la demanda era major s'omplien dues. Enguany, l'escola s'ha quedat amb una sola línia de P3 i 12 alumnes han quedat fora
L'AMPA de l'escola Marinada ha volgut mostrar la seva indignació públicament –a través d'un escrit que han fet córrer per les xarxes socials– després de conèixer que el centre només comptarà amb una línia de P3 per al proper curs 2020-2021. Segons queda palès en aquest escrit, "des de l'AMPA Marinada estem molt indignats. La situació ja ve de lluny, no és nova d'aquest any, però un cop més es confirma que per part de l'administració no rebem cap tipus d'ajuda sinó que més aviat ens posen pals a les rodes". Des del centre recorden que l'escola –creada l'any 1984– va arribar a ser una escola de tres línies on hi acudia la majoria de la població escolar dels barris adjacents. A poc a poc, "aquesta situació va anar canviant fins a arribar a l'actualitat, on no sorprenem ningú si afirmem que la nostra és una de les escoles més segregades del municipi, sinó la que més".
Quan va arribar molta immigració al centre es va produir un "efecte fugida"
Sobre aquesta qüestió, el vicepresident de l'AMPA de l'escola Marinada –Jorge Brota– ha explicat a revistacambrils.cat que, "quan només hi havia dues escoles públiques, l'escola Marinada tenia molt bona premsa i era molt demanada. Al ser una escola molt cèntrica i estar al mig del poble –quan va arribar molta immigració al municipi cap als anys 2000– hi va acudir molta immigració a l'escola". En aquest punt, segons ha comentat Brota, "hi va haver un efecte fugida molt gran per part de molts pares d'alumnes. Això no té res a veure amb la qualitat educativa de l'escola". De fet, des de l'AMPA de l'escola destaquen l'alta qualitat de l'ensenyament i l'alt grau d'implicació de tot el professorat i de l'equip directiu. A més, el vicepresident de l'AMPA ha afegit que, "moltes famílies hem apostat per l'escola, sabent la situació que s'hi dóna. Hem apostat per l'escola perquè l'ensenyament és de qualitat i el que volem és que sigui representativa: no volem que no hi hagi immigració, volem que hi hagi immigració però també la gent del barri. Molta gent agafa el cotxe i se'n va a d'altres escoles més allunyades perquè no volen estar aquí. Si els percentatges fossin més equilibrats, doncs la gent s'ho repensa i no té cap problema. El problema de la gent és quan veu que un 70-80% dels alumnes a les classes són immigrants. Com més es dóna aquesta situació més creix; és un peix que es mossega la cua".
L'AMPA de l'escola Marinada demana partir amb les mateixes línies que les altres escoles públiques
Davant d'aquesta situació, des de l'AMPA de l'escola Marinada consideren que es poden fer diferents accions però una d'aquestes és partir amb les mateixes línies totes les escoles quan s'obre el període de preinscripció perquè sinó pateixen un important desavantatge. Tal com ha comentat Brota, "això és un procés que s'ha de fer d'any en any i s'ha de tenir voluntat política per fer-ho. Històricament a Cambrils, les escoles públiques tenien dues línies i la concertada tres. A partir d'un cert moment quan comença a baixar la natalitat, a l'hora d'escollir d'on treuen les places trien l'escola Marinada i l'escola Joan Ardèvol que són els centres amb una taxa d'immigració més alta".
En els últims anys, l'escola Marinada ha partit amb una sola línia a P3 com a oferta inicial, mentre que les altres escoles públiques ho han fet amb dues línies. En el moment de la preinscripció, si la demanda era major, doncs el centre podia oferir dues línies. Segons ha afegit Brota, "els últims dos anys, les preinscripcions van ser superiors a 40 alumnes i, per tant, ens van mantenir la segona línia, però enguany la preinscripció ha estat de 34 i, per una plaça hem estat l'escola amb menys preinscripcions. Així doncs, han decidit que l'escola Joan Ardèvol puja una línia –passa d'una a dues línies–, mentre que a l'escola Marinada ens quedem amb una sola". L'escola Marinada oferia 22 places per aula –al ser un centre de màxima complexitat–, per tant, un total de 12 alumnes han quedat fora del centre –que l'havien escollit com a primera opció– i seran repartits per les altres escoles.
Jorge Brota: "Si ens quedem amb una sola línia acaba sent una escola segregada"
Jorge Brota ha comentat "les places que s'han omplert enguany són de nens que ja tenen germans a l'escola, però aquelles famílies noves que havien escollit l'escola Marinada com a primera opció, doncs no entren i han d'anar a altres llocs; això és del que ens queixem. Estem intentant evitar la segregació i que sigui una escola representativa, però si ens quedem amb una sola línia acaba sent una escola segregada".
Aquesta queixa de l'AMPA del centre s'ha publicat a les xarxes socials i també s'ha fet arribar al director general dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona, Jean Marc Segarra. "A l'Ajuntament de Cambrils en principi no, perquè ja saben el què hi ha i tampoc tenen competències. L'únic que poden fer és acompanyar-nos en la nostra queixa als Serveis Territorials. Ara no crec que es pugui canviar res ni vulguin, simplement que quedi constància de la nostra queixa per veure si a partir d'ara s'intenta fer d'una altra manera. Aquest any no crec que tingui solució" ha manifestat Jorge Brota.