Informació general

Ple

Desestimada la moció presentada per l'oposició que volia impedir les concentracions que la plataforma «Anem per feina» fa al port

Aquest punt de l'ordre del dia del ple d'ahir es va convertir en una picabaralla entre l'alcaldessa i els portaveus dels grups de l'oposició per la diferent interpretació del ROM

Per Lluís Rovira i Barenys

Una de les concentracions de la plataforma "Anem per feina", aquest mes de juliol, en què es veu un vianant que increpa els manifestants
Una de les concentracions de la plataforma "Anem per feina", aquest mes de juliol, en què es veu un vianant que increpa els manifestants | Lluís Rovira i Barenys

Els grups municipals de l'oposició, PSC, Cs, PP i el regidor no adscrit, van tornar a posar el focus en el tema de les concentracions de caire polític a l'espai públic i més concretament en les concentracions que se celebren aquest estiu cada quinze dies al port de Cambrils. I ho van fer amb la presentació d'una moció al ple virtual d'ahir, en la que es demanava una "regulació de les manifestacions als espais turístics de Cambrils". Ara fa nou mesos, en el plenari del passat mes d'octubre, els grups de l'oposició més el regidor no adscrit, van presentar una moció similar que no va arribar a prosperar ja que els 11 vots dels regidors del govern municipal ho van impedir. En aquella ocasió, la moció presentada a l'Ajuntament de Cambrils anava a remolc d'una moció similar que s'havia presentat a finals del mes de setembre al plenari de l'Ajuntament de Salou. Enguany, les concentracions de la plataforma "Anem per feina" d'aquest estiu al port, amb periodicitat quinzenal, reclamant la llibertat dels presos polítics i la independència de Catalunya, han estat el detonant que ha motivat que l'oposició hagi tornat a la càrrega. En aquest cas, igual que fa uns mesos, la moció tampoc s'ha aprovat ja que el govern municipal hi va votar en contra.

Un informe de la Policia Local desaconsella les concentracions

L'encarregat de llegir la moció presentada en nom dels grups de l'oposició va ser el regidor del PP, David Chatelain. L'alcaldessa, Camí Mendoza, no va deixar intervenir la resta de portaveus dels grups de l'oposició ja que, tal com va afirmar, és el procediment que s'ha fet cada vegada i que marca el ROM. Això va provocar una de les nombroses topades del ple d'ahir al voltant dels drets dels regidors i la interpretació del Reglament d'Ordenació Municipal. Chatelain, a part de llegir la moció va fer esment a que hi ha "un informe de la Policia Local que desaconsella aquestes manifestacions".

El gruix dels arguments de la moció presentada per l'oposició estava centrat en la incidència, segons ells negativa, que aquestes manifestacions a la façana del port poden tenir en el turisme que ens visita. Segons la moció de l'oposició, "recentment, s'estan produint manifestacions polítiques a la façana marítima que no contribueixen a millorar ni la imatge turística ni la seva promoció, sinó més aviat al contrari, provoquen en els visitants incomoditat ja que ocupen un espai destinat al passeig i a l’esbarjo, i perjudiquen la imatge de Cambrils. Lamentablement el nostre municipi ja va estar immers en una situació molt desagradable amb els turistes aragonesos que va provocar que molts d'ells decidissin deixar de visitar-nos i fins i tot en alguns casos liquidar les seves propietats".

La moció també feia referència a que la pandèmia ha provocat la reducció de visitants estrangers "que a priori resulten menys afectats per aquesta mena d'accions" i que "la gran majoria de municipis turístics dependrà en gran part del turisme nacional per a intentar salvar una temporada que es preveu molt difícil". La moció de l'oposició també diu que "resulta bastant contradictori que es faci una campanya des de la Generalitat apel·lant al fet que “Catalunya és casa teva” i que al temps es permeti en els espais de major afluència turística la presència de manifestants que advoquen precisament pel trencament dels vincles comuns entre espanyols. De la mateixa manera l'Ajuntament de Cambrils està llançant campanyes de turisme de proximitat a les quals poc ajuda la presència de manifestants independentistes."

L'oposició considera que el municipi "disposa d'altres espais on es pot exercir la llibertat d'expressió i el dret de reunió sense posar en perill la imatge turística de Cambrils i sense posar per tant en perill l'economia local, per la qual cosa no es aquesta una moció que vagi en contra de la llibertat d’expressió o de reunió ja esmentada, ni aspira a prohibir res. Més aviat es pretén pacificar l’espai urbà i garantir que l’exercici de determinats drets no entri en col·lisió amb les particularitats de Cambrils com a municipi turístic, com manifesten diferents empresaris locals que prefereixen no pronunciar-se públicament, però tenen el neguit de l’impacte que aquests actes poden tenir sobre certs visitants, molt especialment en les condicions ja esmentades."

Referències a l'acord de Junta de Govern del mandat 2011-2015

La moció demanava limitar l'ocupació pública de la façana marítima amb l'ús partidista i polític "de la zona amb major afluència turística de Cambrils que incompleix l'acord de Junta de Govern feta durant el mandat 2011-2015 que limita l'ocupació pública de la façana marítima amb finalitats polítiques o partidistes atesos els perjudicis sobre la imatge i l'economia locals que aquest tipus d'actes poden representar. També demanava que el consistori manifesti el seu compromís amb el sector turístic "tot convidant a qualsevol persona que ens vulgui visitar a gaudir de Cambrils com a municipi obert i integrador, garantint que es trobarà amb espais familiars i lliures de conflictivitat política".

En un altre dels punts es demanava instar al Congrés de Diputats a modificar la legislació vigent "especialment la LO 9/1983 sobre el dret a reunió i manifestació en els espais públics, perquè siguin els Consistoris, i no els governs autonòmics, els que puguin decidir sobre les ubicacions d'aquesta mena d'actes en virtut de l'autonomia municipal o que almenys es tingui en compte la seva opinió. I, finalment, que l'Ajuntament interposi un recurs contenciós administratiu per a impugnar l'autorització atorgada per a la celebració de les manifestacions independentistes en el Port de Cambrils i defensar així l'autonomia municipal"

Camí Mendoza, alcaldessa: "Qualsevol demòcrata ha de saber respectar la llibertat d'expressió"

L'alcaldessa, Camí Mendoza, es va encarregar de donar la resposta de l'equip de govern a la moció presentada per l'oposició. L'alcaldessa es va tornar a referir a la llibertat d'expressió com a dret fonamental i que és el que preval en aquest cas i va dir que la competència per donar els permisos de les manifestacions no és municipal sinó que depèn de la conselleria d'Interior. Camí Mendoza va voler remarcar que el govern municipal dóna suport al turisme i també va afirmar que "qualsevol demòcrata ha de saber respectar la llibertat d'expressió". Mendoza també va dir que no hi ha cap base jurídica per interposar cap contenciós administratiu per impugnar les autoritzacions de les manifestacions.

Joan M. Artigau (no adscrit): "No vull votar, em sento maltractat"

En el torn de rèplica, Chatelain va posar en el punt de mira a l'NMC, un dels tres socis del govern, "que ERC i Junts X Cat votin en contra ho entenc però que hi voti l'NMC és inversemblant i més encara atenent que Oliver Klein és regidor de Promoció Econòmica. A continuació es va produir un frec a frec entre l'alcaldessa i els diferents portaveus. L'alcaldessa va dir que només podien intervenir per explicar el sentit del seu vot. Cadascun dels portaveus va aprofitar el seu torn per afegir arguments i això va provocar tot un seguit de retrets i una picabaralla continua amb tots ells. En el cas del regidor no adscrit, Joan M. Artigau, va arribar al punt de dir "no vull votar, em sento maltractat". La secretària municipal va interpretar que aquest sentit del vot es referia a una abstenció. La portaveu del PSC, Ana López, també va mostrar la seva indignació i va voler que aquest fet constés en acta, "s'han vulnerat els nostres drets, el nostre dret a explicar-nos". El portaveu de Cs, Juan Carlos Romera, va aprofitar el seu torn, també enmig dels retrets de l'alcaldessa, per dirigir-se al regidor Oliver Klein per dir-li que si no era capaç de canviar el sentit del seu vot "que dimiteixi".

Comenta aquest article