Música
Les arrels cambrilenques del «Tractor Amarillo»
Els tres components del grup van viure a Cambrils poc abans que l'any 1992 es fessin famosos pels seus èxits i en especial per la cançó "Tractor Amarillo", inspirada a Móra la Nova i Salou
Aquest any 2020 es commemora els 28 anys de la cançó "Tractor Amarillo" que va compondre i popularitzar el grup Zapato Veloz. Per celebrar aquesta efemèride, a principis d'any es va crear un nou Zapato Veloz, tal com ja es va fer fa uns anys amb la nova Trinca, que van treure una nova versió d'aquest èxit de l'any 1992 i que encara continua vigent com a música de gresca i de xaranga. Aquest nou Zapato Veloz i la nova versió del Tractor Amarillo es van donar a conèixer el passat mes de febrer però la pandèmia del coronavirus va estroncar el que havia de ser una gira amb els grans èxits del grup.
L'estada cambrilenca dels Zapato Veloz
Però potser poca gent recorda o sap que els tres components del grup Zapato Veloz van viure a Cambrils cap a finals dels anys 80, on hi residien per motius laborals i que la cançó Tractor Amarillo va néixer sota la influència de l'àmbit tarragoní més proper. Tal com explicava Mario Mosteiro, un dels tres components de Zapato Veloz, en una entrevista feta per Revista Cambrils el gener de l'any 1993, "la idea de fer la lletra del "tractor amarillo" va sorgir quan visitàvem la fira de Móra la Nova. Visitant els estands agrícoles vam fer la conya d'agafar-los i anar amb ells a les discoteques de Salou. Així va néixer la cançoneta". Poc es pensaven en aquell moment, que la "cançoneta" tingués un recorregut tan llarg, una cançó que era una més de les que van compondre durant aquells anys.
Els tres components de Zapato Veloz, Javier Díaz, Carlos Álvarez i Mario Mosteiro, es van conèixer a la mili a Galícia i els caps de setmana anaven a casa del Carlos, a Oviedo. Era l'any 1984 i en aquests permisos del període militar van descobrir una afició comuna, cantar en les festes per passar-s'ho bé. Així ho explicava Mario Mosteiro en l'entrevista que li va fer Revista Cambrils que també va explicar que uns anys més tard van coincidir per motius laborals a Cambrils, tots tres. Javier seguia component cançons pels seus amics i a Cambrils, al retrobar-se els tres, preparaven una espècie de disc i feien un llibret amb fotocòpies amb les lletres de les cançons i amb dibuixets. També gravaven unes cassets i quan tornaven a Astúries per vacances cantaven els seus temes a les festes d'allà. L'any 1989, la casset preparada pels tres amics durant l'any 1988 va tenir un èxit aclaparador. Aquesta casset del 1989 va ser editada per Mikel Herzog, també resident a Cambrils. En va fer 2.000 còpies que es van esgotar en dos mesos. Arran d'això, Mikel Herzog els va produir una maqueta de quatre cançons i van signar un contracte amb una casa discogràfica l'endemà mateix de presentar-los-hi la maqueta.
El novembre de 1991 van gravar el disc "Ponti country la pared" que es va posar a la venda el març de 1992 del que en nou mesos ja se n'havien venut 200.000 còpies quan ells n'esperaven vendre'n unes 10.000 i la discogràfica unes 15.000 per no perdre-hi diners. En aquest any 1992 ja van fer el salt a la televisió i, no cal dir-ho, de totes les seves cançons la que va causar més impacte va ser la del Tractor Amarillo.
Actuacions als pubs Cabaret i Zeppelin
A l'entrevista feta l'any 1993, van fer lloances de la nostra població i de l'època en la que hi van viure tots tres. Van manifestar les seves ganes de fer-hi una actuació. Mario Mosteiro va explicar que dels tres membres del Zapato Veloz junts a Cambrils en guardaven un magnífic record ja que abans que fessin el salt a la fama havien cantat al Cabaret i al Zeppelin "cantant a pèl, només amb una guitarra".