Societat, Cultura

Festa Major

Les entitats festives tindran un paper protagonista a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí d'enguany

Els actes de la Festa Major s'han adaptat a les circumstàncies sanitàries actuals perquè no es perdi l'essència i tothom en pugui gaudir

Per Maria Vidal

L'alcaldessa i la regidora de Cultura i Festes amb els representants de les entitats festives, avui, a la presentació dels actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí
L'alcaldessa i la regidora de Cultura i Festes amb els representants de les entitats festives, avui, a la presentació dels actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí | Lluís Rovira i Barenys

Cambrils ja es prepara per celebrar la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Enguany, totes les activitats i actes que tradicionalment es duen a terme, s'han hagut d'adaptar a la situació sanitària actual derivada de la Covid-19 canviant-ne el format, mantenint-les prenent mesures excepcionals o, fins i tot, cancel·lant-ne algunes. Quant als actes suspesos, cal destacar la Nit del Foc, la pujada de la Galera, la Trobada gegantera, el Seguici festiu, la ballada dels elements festius i el vermut vilero, d'entre d'altres.

Les entitats festives, protagonistes de la Festa Major

La presentació del programa de la Festa Major s'ha dut a terme avui al pati de l'Ermita, i ha comptat amb la presència d'Andrés Montoya en representació del Ball de Bastons, Pere Martí com a representant de la NAC i membre de Vileros i Mariners, Gerard Pinyol com a cap de colla dels Xiquets de Cambrils, Joan Estrada en representació de la Colla Gegantera Tota l'Endenga i Francesc Jansà com a president d'Amics de la Sardana. També hi han assistit l'alcaldessa de Cambrils Camí Mendoza i la regidora de Cultura i Festes Cinta Ballesté.

A la presentació s'ha destacat que les entitats tindran molta participació durant tots els actes, malgrat la festivitat no es pugui celebrar amb total normalitat i la pandèmia les hagi deixat sense la seva activitat habitual durant bona part de l'any. D'aquesta manera, seran les mateixes entitats festives les encarregades de donar el tret de sortida de la Festa Major fent el pregó, que tindrà lloc el dia 4 de setembre a les 20.30 h a la plaça de l'Ajuntament.

Per aquest esdeveniment, s'ha establert un aforament màxim de 500 persones i els assistents hauran de recollir les seves invitacions al Patronat de Turisme o a la Torre del Llimó fins al dia anterior o fins a exhaurir-les. El recinte s'obrirà una hora abans de l'inici del pregó, i posteriorment es farà la tronada.

Un dels actes que s'ha mantingut és la recepció institucional a les Maria del Camí, el dilluns 7 de setembre a les 20 h. L'aforament serà limitat i serà necessària la reserva prèvia.

Tots els concerts es duran a terme a l'auditori del Parc del Pinaret

D'altra banda, la gran majoria d'actes, especialment els concerts, tindran lloc a l'auditori del Parc del Pinaret, ja que és un recinte ampli que permet que hi assisteixin moltes persones i tot i així es mantinguin les distàncies de seguretat. Així doncs, el diumenge 6 de setembre hi haurà «El vespre del Pròleg» amb els concerts en acústic de Judit Neddermann i Ferran Palau. El dia següent, dilluns 7 de setembre, actuarà Miquel del Roig, substituint la pujada de la Galera. El concert del cantautor es farà en dos passis a les 21 h i a les 23 h amb un aforament màxim de 250 persones per sessió.

El 8 de setembre, com ja es va anunciar fa uns dies, es projectarà el migmetratge "Vileros i Mariners. Confinats", en substitució al ball parlat que ja fa dos anys que té lloc a la plaça de la Vila. Es duran a terme tres sessions de la projecció, una a les 21 h, una a les 22.15 h i una altra a les 23.30 h. Hi haurà un control per accedir al recinte i l'espai es desinfectarà entre passi i passi.

El dimecres 9 de setembre a les 19.30 h, tindrà lloc un concert de sardanes amb La Principal de Tarragona i la Cobla Reus Jove. Aquest acte substitueix l'Aplec de Sardanes que enguany s'ha hagut de suspendre. Pel tradicional concert de la Diada a la nit del 10 de setembre, hi haurà, a les 23 h, l'actuació de Roba Estesa.

Tots els actes mencionats són gratuïts però requereixen una reserva prèvia d'entrades a través de l'email, en excepció de «El vespre del Pròleg», que s'han de reservar per la pàgina web Entradium; de la projecció del migmetratge, que s'hauran de recollir les invitacions al Patronat de Turisme i a la Torre del Llimó i del concert de sardanes, pel qual no es requereix reserva.

Diada de la Festa Major, el 8 de setembre, amb gegants plantats al pati de l'Ermita

Per la Diada de la Festa Major, el 8 de setembre, s'iniciarà la jornada a les 8.30 h amb les matinades pels carrers del Barri Antic amb el Ball de Diables Els Cagarrieres i els grallers de la Colla Gegantera Tota l'Endenga. Posteriorment, hi haurà misses a l'Ermita a les 10 h, a les 11.30 h i a les 20 h. Després de la missa de les 11.30 h, es farà una ofrena floral a la Mare de Déu del Camí dins el santuari. L'aforament serà limitat al 80% i a l'interior de l'església s'haurà de portar mascareta i respectar les distàncies de seguretat.

Tot seguit, al pati de l'Ermita, es farà la plantada de gegants i bèsties del seguici festiu, tot i que no ballaran i s'hauran de mantenir les distàncies de seguretat. Segons Joan Estrada, representant de la Colla Gegantera Tota l'Endenga, s'ha optat per aquesta alternativa perquè "la canalla pugui gaudir dels gegants i segueixin tenint contacte després de molts dies sense poder-los veure".

Per últim, es recuperarà l'espectacle pirotècnic per posar punt i final als actes de la Festa Major. El castell "Foc al Cel" tindrà lloc el dissabte 12 a partir de les 23 h i es podrà veure des de diferents llocs del municipi, ja que es faran llançaments simultanis des de tres indrets per descentralitzar-los i evitar aglomeracions.

L’Apunt

Des de l'Ajuntament animen als cambrilencs i cambrilenques a sortir al carrer i participar a la Festa Major de manera responsable

Les dues autoritats presents a la presentació del programa de festes, l'alcaldessa de Cambrils i la regidora de Cultura i Festes, han reincidit en el fet que els actes que es poden dur a terme adaptats a les mesures de prevenció actuals s'han mantingut presencialment, però d'altres, malauradament, s'han hagut de suspendre.

En primer lloc, l'alcaldessa Camí Mendoza, ha mencionat l'esforç que s'ha fet des de l'organització per fer possible la Festa Major garantint-ne la seguretat tot i les limitacions que imposa la situació. També ha convidat a tots els ciutadans a participar-hi de manera responsable. "Cal sortir al carrer i fer la màxima relació que puguem malgrat les circumstàncies. No podem deixar de fer cultura i tradició", ha declarat.

Per la seva part, la regidora Cinta Ballesté, ha agraït que les entitats festives "sempre estiguin al costat" i ha manifestat que el pregó anirà a càrrec de les entitats "perquè així el municipi retrà reconeixement a la gran tasca de difusió de la cultura tradicional i popular que duen a terme". A continuació, Ballesté ha presentat el programa de festes, destacant la cancel·lació de les activitats multitudinàries com la Nit del Foc o la pujada de la Galera.

La regidora també ha detallat les exposicions artístiques que hi haurà en el marc dels actes de la Festa Major. Moments abans que se celebrin el pregó i la tronada per iniciar la festivitat el 4 de setembre, a les 19 h tindrà lloc la inauguració de l'exposició d'artistes locals a la Sala Àgora del consistori, la qual es podrà visitar fins al 9 d'octubre. Aquesta mostra compartirà protagonisme cultural amb Ladakh, l’exposició de fotografia de Miquel Bernús que s'inaugurarà el 3 de setembre a les 20 h i es podrà veure fins al 2 d'octubre a la Sala Àmbits del Centre Cultural.

A més, a partir del 5 de setembre es reobrirà la ruta dels espais de la Guerra Civil. El mateix dissabte es farà una visita guiada a les 11.30 h en castellà i una altra a les 17.30 h en català. En aquest cas, es tracta d'una activitat de pagament amb un aforament reduït a 10 persones.

Comenta aquest article