Sanitat
Mosquit tigre, deu anys de la seva inesperada aparició a Cambrils
El mosquit tigre, tan familiar els darrers anys en període estival, va fer acte de presència per primera vegada al terme municipal de Cambrils l'estiu de l'any 2010, ara fa 10 anys
El mosquit tigre, tan familiar els darrers anys en període estival, va fer acte de presència al terme municipal de Cambrils l'estiu de l'any 2010, ara fa 10 anys. Des de llavors fins ara, aquest molest insecte ens ha acompanyat implacablement i ha condicionat certs hàbits quotidians de la població. El mosquit tigre, espècie originària del sud-est asiàtic, es va detectar per primera vegada a Catalunya l'any 2004. El primer focus es va localitzar a Sant Cugat del Vallès i des d'aquest indret i d'any en any, es va anar expandint a la resta de Catalunya, incidint principalment a les zones costaneres i en medis rurals.
931 persones van passar per l'Hospital Lleuger per picades de mosquit tigre, l'estiu de 2010
L'any 2010 va ser quan va arribar a Cambrils. Des de principis d'aquell estiu el mosquit tigre ja es va fer notar i les reaccions a les seves picades van comportar que molta gent passés per les consultes mèdiques a visitar-se. Des de l'1 de juny al 30 de setembre de 2010, un total de 931 persones, 554 de les quals a través del servei d'urgències, van visitar-se a l'Hospital Lleuger de Cambrils per picades de mosquit tigre, segons va recollir revistacambrils.cat un una crònica de fa 10 anys. Les reaccions a les picades, en aquell primer any, van ser molt més intenses. D'any en any, la població ha generat una certa immunitat. Tot i això, hi ha gent que són al·lèrgics a les picades i han de ser tractats amb corticoides.
Els tractaments contra l'expansió del mosquit tigre
El departament de Serveis i Medi Ambient de l'Ajuntament du a terme, entre els mesos d'abril a octubre, tractaments per combatre la proliferació de mosquits tigre que comencen a aparèixer quan arriba la calor. En el període que va d'abril fins a octubre es fa el tractament –de forma quinzenal– a les desembocadures dels barrancs, a les desembocadures de les rieres i als embornals que hi ha pel poble. Després, en el període de maig a juny que ja comença a fer més calor, aquests tractaments es fan cada 8 o 10 dies.
La millor manera de combatre la proliferació del mosquit tigre és no deixar-lo criar i per això és molt important evitar les acumulacions d'aigua. La prevenció és el millor mètode per al control d'aquest mosquit, que s'ha adaptat perfectament al medi urbà. Les femelles del mosquit tigre necessiten la sang per a desenvolupar cada posta, que pot ser de més de 200 ous. Tots els mosquits han de passar primer per una fase larvària que és aquàtica. Per tant, és essencial evitar les acumulacions d'aigua per a controlar-ne l'expansió ja que el mosquit tigre pot pondre ous a l'interior de qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant un mínim de deu dies, com poden ser pneumàtics, gerros, llaunes de beguda, cendrers, joguines, bidons, pots, platets,... El mosquit tigre no diposita mai ous en aigües en moviment ni en superfícies i volums d'aigua importants.
Possible transmissor de malalties
De moment, el mosquit tigre no ha transmès cap malaltia al nostre territori però sí que ho ha fet en altres països. Els mosquits poden actuar de vectors de diverses malalties, com són el zika, el dengue, ...però aquestes malalties no són freqüents a Catalunya. Una altra cosa seria que una persona arribés malalta al nostre territori i un cop aquí rebés una picada d'un mosquit tigre. Si aquest mateix mosquit piqués a una altra persona sana li podria transmetre la malaltia.
40 contagiats pel virus de la febre del Nil Occidental a Sevilla
Aquest mes d'agost s'ha produït un brot de casos de la febre del Nil Occidental a Sevilla. Fins aquest passat diumenge s'havien detectat 40 casos que han comportat l'ingrés hospitalari de 28 persones, vuit de les quals estan a la UCI. Fins el moment s'han produït dues morts per aquesta malaltia que es transmet per la picada de mosquit. Aquest brot de virus del Nil Occidental és el més gran que s'ha enregistrat a Andalusia i s'atribueix a l'augment d'un 30% dels mosquits que hi ha a les zones humides del Parc Nacional de Doñana i del riu Guadalquivir, que es troben a prop de les zones on hi ha els afectats.
L’Apunt
Què cal fer amb les picades?
Amb una picada de mosquit tigre cal actuar, en general, com en la resta de picades de mosquits. En aquest sentit, cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada i tractar-ne els símptomes.
- Renteu la zona afectada amb aigua i sabó com més aviat millor.
- No us fregueu la pell: remulleu-la en lloc de fregar-la i eixugueu-la.
- Tracteu de mantenir la zona neta i eixuta fins que disminueixi la irritació.
- Eviteu de rascar-vos.
- Apliqueu una compresa de gel o gel embolicat en un drap a l'àrea de la picada.
- En cas que persisteixin les molèsties, truqueu al CatSalut Respon.
- No feu torniquets.
- No preneu estimulants, aspirines ni qualsevol medicament per al dolor que no us hagi prescrit el metge.
En la majoria de casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. Hi ha productes comercials i productes casolans com el vinagre, l'alcohol de curar o el gel, que disminueixen la picor. No obstant això, algunes persones tenen reaccions al·lèrgiques que poden ser greus.