Cultura

Històri

Jaume Borràs: «Si Catalunya fos un país normal crec que el Carrasclet ja tindria una pel·lícula com va fer Mel Gibson amb l'alliberador d'Escòcia, Braveheart»

El professor d'Història Jaume Borràs presentarà, aquest proper diumenge 6 de setembre a Montbrió, el seu darrer llibre titulat Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible 1687-1743 i a Cambrils, al Centre Cultural, el proper 25 de setembre a les 20h

Per Berta Ruiz

Jaume Borràs sota la placa del carrer dedicat al Carrasclet al seu poble, Capçanes
Jaume Borràs sota la placa del carrer dedicat al Carrasclet al seu poble, Capçanes | Cedida

El professor d'Història Jaume Borràs presentarà, aquest proper diumenge 6 de setembre a Montbrió, el seu darrer llibre titulat Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible 1687-1743 (Silva Editorial). Aquest treball aborda el perfil biogràfic d'aquest personatge –fill de Capçanes (Priorat)– que va tenir un paper cabdal en la lluita contra l'absolutisme de Felip V. El prioratí Pere Joan Barceló va arribar a ser coronel i va esdevenir un exemple d’irreductible fidelitat a les llibertats catalanes i una icona de la resistència popular a l’opressió borbònica. En aquest llibre Jaume Borràs redescobreix certs episodis com la Guerra de Successió i d'altres pàgines viscudes per aquest heroi mític, representant de la rebel·lió rural.

"Si gent que es considera catalanista no sap valorar l'aportació del coronel Barceló..."

Fa molts anys que la figura del Carrasclet va despertar el seu interès i el va portar a investigar, documentar i conèixer la seva trajectòria històrica. Segons ha explicat Jaume Borràs a revistacambrils.cat, “la figura del Carrasclet em genera molt d'interès quan jo vaig anar a viure al Priorat, l'any 1992, i vaig descobrir que era un personatge amb una gran potència històrica i alhora molt desconegut. Em va impressionar molt la seva escultura que hi ha a l'entrada de Capçanes, vaig començar a cercar coses de la seva vida, de la seva lluita contra Felip V, però em decideixo a investigar més arrel d'un repte que va ser fer una xerrada a Maspujols sobre l'11 de setembre. Vaig decidir que enlloc de parlar de l'11 de setembre de Barcelona parlaria d'una figura de les nostres comarques. Em va xocar que el mateix alcalde –que era nacionalista– em digués: 'què ens parlaràs d'aquell bandoler?' Això va ser tot un estímul, un esperó per dir, això no pot ser! Si gent que es considera catalanista no sap valorar l'aportació del coronel Barceló... Això em va animar a conèixer més coses, a tirar endavant una colla d'iniciatives de difusió a través de xerrades i conferències i articles”. De fet, Jaume Borràs ha ofert més d'una trentena de xerrades a diferents poblacions sobre la figura del Carrasclet.

"Sempre és representat amb barretina amb faixa i un trabuc i això no es correspon a la realitat històrica"

Això el va conduir a plantejar-se la idea de fer un llibre “perquè la llufa de bandoler se li continuava penjant a sobre. La gent coneix un gegant de Reus que és impressionant, coneix una escultura, els excursionistes coneixen el Grau del Carrasclet que està a la serralada del Montsant, però aquest personatge tan potent és un perfecte desconegut. El meu llibre pretén això, ser un llibre de divulgació per donar a conèixer a la gent interessada en la història de Catalunya i, sobretot la història de les nostres comarques, la importància i la significació d'un personatge molt singular, únic, amb una vida molt interessant de novel·la. Si Catalunya fos un país normal crec que el Carrasclet ja tindria una pel·lícula com va fer Mel Gibson amb l'alliberador d'Escòcia, Braveheart. No té cap pel·lícula, té un carrer a Cambrils, un carrer a Capçanes i poca cosa més i continua sent un personatge molt desconegut. He volgut recollir la biografia d'una manera distesa i lleugera i alhora que es pogués fer excursionisme de proximitat als itineraris que ell va fer per les nostres comarques. Borràs anomena alguns punts propers a Capçanes com Llaveria, Alforja o l'Arbolí. “Per aquesta zona ell va dirigir una revolta que es va dir la revolta dels carrasclets, també molt poc coneguda, però que va ser un interessant revolta contra Felip V. També parlo de com s'hauria de reconfigurar representacions iconogràfiques del personatge, perquè realment, ell que és un coronel de l'exèrcit austríac, en un grau d'oficial, i sempre és representat amb barretina amb faixa i un trabuc i això no es correspon a la realitat històrica”.

"A la història hi ha vencedors i vençuts i a vegades dins dels vençuts n'hi ha de primera i de segona; els vençuts de primera van estar a Barcelona i nosaltres que estem al sud vam ser vençuts de segona

Sobre els possibles motius quant aquesta desconeixença o falta de veracitat vers la figura del Carrasclet, Borràs afirma que, “a la història hi ha vencedors i vençuts i a vegades dins dels vençuts n'hi ha de primera i de segona; els vençuts de primera van estar a Barcelona i nosaltres que estem al sud vam ser vençuts de segona, per tant, encara costa molt més. Un altre element que es desconeix és que a la Renaixença catalana es reivindiquen coses de la història de Catalunya, però la figura del Carrasclet continua sent malinterpretada: se'l considera un bandoler, un assalta camins, un assalta marges, un lladregot. Cinto Verdaguer li dedica uns poemes ignominiosos que són sorprenents, mentre que el mateix Verdaguer lloa de manera exagerada sense cap rigor històric la figura d'un impresentable i oportunista com és el senyor Pere Antonio Veciana de Valls –creador dels Mossos d'Esquadra– que vull recordar que és una força que es crea al servei de Felip V i que reprimeix els que s'aixecaven contra l'opressió borbònica”.

"Per a mi és l'irreductible, un personatge que no es rendeix, que lluita, que és fidel als seus compromisos, que és fidel a les seves idees i la seva gent, que no es ven com d'altres"

Jaume Borràs defineix el Carrasclet com “l'irreductible”. Segons comenta, “per a mi resumeix molt bé qui és aquest personatge: que no es rendeix, que lluita, que és fidel als seus compromisos, que és fidel a les seves idees i la seva gent, que no es ven com d'altres. Quan va anar a l'exili li ofereixen ser oficial de l'exèrcit francès –això significava que passava a ser noble–, però no ho accepta. També se li ofereix ser oficial de l'exèrcit austríac, però tampoc no ho accepta. A Àustria quan es retira continua fent de pagès i quan hi ha un nou conflicte militar es torna a oferir voluntari, ell és un indomable, irreductible. També destacaria la fidelitat a la seva gent, així com el paper de la seva dona –descendent de Vandellòs– que l'acompanyarà tota la vida i guardarà la seva memòria”.

El llibre també combina il·lustracions, fotografies, documentació i reflexions sobre el seu itinerari vital, així com els pocs monuments dedicats a la seva figura. Aquesta és una altra qüestió que Jaume Borràs reclama, que d'altres pobles i ciutats li dediquessin algun carrer o plaça a la seva figura.

Presentació a Cambrils

La presentació del llibre a Cambrils serà el divendres 25 de setembre, a les 20 hores, a la sala d'actes del Centre Cultural. L'acte compta amb la col·laboració de la Revista Cambrils. Jaume Borràs n'és un col·laborador des de fa molts anys.

L’Apunt

L'autor

Jaume Borràs i Galceran, fill de Montbrió del Camp (1962), és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i diplomat en Ciències Religioses per l’Institut Sant Fructuós de Tarragona. Treballa en l’ensenyament secundari des de 1990 i actualment és catedràtic de Socials a l’Institut Antoni Ballester de Mont-roig del Camp.

Ha participat i col·laborat en nombroses iniciatives culturals i de divulgació històrica. Al Priorat va dirigir la tertúlia de Ràdio Falset, L’hora del vermut, impulsor dels Estudis Prioratins del Centre d’Estudis Falsetans i cofundador de la revista cultural comarcal Lo Violí. Al Baix Camp col·labora des de fa més de vint anys amb la Revista Cambrils, també forma part de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Montbrió del Camp. Participa en l’Aula de la Gent Gran de la Universitat Rovira i Virgili. Porta molts anys impartint xerrades i conferències per les comarques del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Priorat, Conca de Barberà i Baix Penedès sobre diversos temes d’interès.

Va publicar l’any 2013 el seu primer llibre El dit a l’ull (Silva Editorial), una selecció escollida dels seus articles a la Revista Cambrils. En aquesta obra, Lo Carrasclet. Crònica d’un irreductible (1687-1743), presenta una biografia del prioratí Pere Joan Barceló, el resistent austriacista de Capçanes i enemic públic del règim borbònic de Felip V.

Comenta aquest article