Cultura

Exposició

El fotògraf cambrilenc Miguel Bernús presenta «Ladakh», una mostra que capta els paisatges i la gent d'una regió de l'Índia

Per Berta Ruiz

Miguel Bernús amb algunes de les fotografies de la seva exposició
Miguel Bernús amb algunes de les fotografies de la seva exposició | Berta Ruiz

Ahir al vespre es va inaugurar a la Sala Àmbits del Centre Cultural l'exposició fotogràfica "Ladakh" del cambrilenc Miguel Bernús, membre de l'Agrupació Fotogràfica Cambrils. L'exposició conté 25 fotografies realitzades a una regió de l'Índia que s'anomena Ladakh i es troba a la zona nord del país, a la regió més septentrional de l’estat indi de Jammu i Caixmir. En aquesta mostra, Bernús plasma els seus paisatges, la seva gent i la seva quotidianitat.

Segons va explicar a revistacambrils.cat, "el recull de fotografies és d'un viatge que vaig realitzar l'any 2018 i totes són en blanc i negre perquè es tracta d'un treball analògic. El treball tracta una mica les sensacions que jo vaig tenir i l'impacte que em va causar la zona. Tal com està muntada l'exposició comença amb els paisatges que ens podem trobar allí, després s'endinsa en el que és la vida espiritual de la gent que hi viu –la majoria és budista– i acaba amb el seu caràcter diari de ciutat. En origen, aquest treball no estava pensat per una exposició, sinó que va estar pensat per la reedició d'un llibre –de tirada limitada– que va guanyar el Premi Nacional de millor Fotollibre de 2019 per la Confederació Espanyola de Fotografia. Realment, aquesta és una petita selecció de totes les fotografies que es troben al llibre. L'Agrupació Fotogràfica de Cambrils em va convèncer ja que havia tingut el ressò i havia guanyat el premi i valia la pena fer un recull de fotografies per poder-les exposar i compartir amb tothom".

"Les dues coses que més em van impactar van ser el paisatge i el caràcter de la gent"

Sobre el seu viatge i la seva experiència a l'Índia, el cambrilenc explica que, "jo portava una llibreta amb mi i a mida que anava fent les fotografies m'anava apuntant, dia a dia, les sensacions que tenia, les coses que m'impactaven, les coses que m'agradaven i les que no. Després llegint totes les notes i relacionant amb les fotos que vaig fer, vaig veure que tenia un fil conductor per poder muntar alguna cosa". Quant al país, Bernús comenta que, "em va sorprendre molt positivament, se sol dir que és una zona de molts contrastos i sobretot amb una població que té una mentalitat i una manera de viure molt diferent a la nostra i de la qual en podríem aprendre i que ens ajudaria a viure millor el nostre dia a dia. Les dues coses que més em van impactar van ser el paisatge, estem parlant que és l'Himàlaia, i viure tot aquell paisatge tan immens és molt sorprenent i, per altra banda, el caràcter de la gent i la manera que tenen d'afrontar el dia a dia i la filosofia de vida".

Treball analògic

Tot el treball que realitza Bernús és analògic. De fet, segons comenta, "a l'Agrupació Fotogràfica Cambrils som afortunats perquè som de les úniques o molt poques agrupacions de Catalunya o fins i tot Espanya que conservem encara laboratori analògic, és una cosa estranya. Porto disparant des de que tinc 12 anys –ara en tinc 24 i no m'hi dedico professionalment–. Vaig començar en digital, però per influència d'altres artistes o per intentar allunyar-me de la immediatesa del digital i poder fer coses més artesanals vaig decidir introduir-me a l'analògic i ha estat progressiu. Vaig vendre el meu equip digital per adquirir tot en analògic, només disparo en pel·lícula".

A l'acte d'inauguració d'ahir van acompanyar l'artista, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– i la presidenta de l'Agrupació Fotogràfica Cambrils –Pilar Gonzalvo–. Durant l'acte es va tenir un record per al recentment desaparegut Joan Pastó, que va ocupar la presidència de l'entitat durant molts anys.

Comenta aquest article