Informació general

Diada Nacional de Catalunya

Eusebi Campdepadrós: «No rememorem el passat només per un fet de nostàlgia, sinó per recordar aquella voluntat de persistència com a nació»

El parc del Pescador va acollir, ahir al vespre, l'acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Els parlaments van anar a càrrec de l'alcaldessa i del secretari primer de la Mesa del Parlament

Per Berta Ruiz

Un moment del parlament a càrrec d'Eusebi Campdepadrós, ahir al vespre, al parc del Pescador
Un moment del parlament a càrrec d'Eusebi Campdepadrós, ahir al vespre, al parc del Pescador | Berta Ruiz

El parc del Pescador va acollir, ahir al vespre, l'acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Donades les circumstàncies actuals de la covid-19, l'acte va ser amb un format excepcional –aforament limitat i amb reserva prèvia i neteja amb gel hidroalcohòlic a l'entrada–. A destacar que els parlaments van començar gairebé trenta minuts després de l'hora prevista pel retard del convidat en arribar –el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós–. En aquest interval de temps fins i tot, va caure un petit ruixat. 

Camí Mendoza: "Avui celebrem aquesta força que tenim els catalans de refer-nos sempre per molt que ens creguin derrotats

Per començar els parlaments, l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– va manifestar que, "avui celebrem aquesta força que tenim els catalans de refer-nos sempre per molt que ens creguin derrotats. Any rere any ho demostrem, davant la derrota i el setge incessant, el poble català segueix demostrant la seva enorme resiliència, fortalesa, coratge i fermesa en la defensa de la seva dignitat, les seves institucions, del seu govern, de les seves llibertats i dels seus drets. Seguim reivindicant un territori, una cultura, una llengua, una història, un sentiment de pertinença a una comunitat. Reivindiquem el respecte a la nostra dignitat, a les nostres institucions, a les nostres llibertats i els nostres drets per avançar cap a una societat més cohesionada, igualitària i lliure. Catalunya és diversa, és suma de cultures, és una societat tolerant i dinàmica amb drets i oportunitats per a tothom. Som un poble en moviment, un poble que s'adapta, es renova i reneix, un poble que avança sense aturar-se, amb pas ferm i perseverant cap a una recuperació de la nostra llibertat. Reivindiquem la ferma voluntat de construir un país per a tothom, un país que avança fins i tot davant de les adversitats que són moltes". Per acabar les seves paraules, Mendoza va tenir un record "pels nostres líders empresonats i exiliats pels quals demanem la seva llibertat" i, també un record per totes les famílies que han patit o estan patint les conseqüències de la covid-19.

Eusebi Campdepadrós: "Uns fets de fa més de 300 anys i que encara tenen la significació que tenen perquè, igual que aleshores, avui dia persisteix una cosa: la nació"

A continuació va ser el torn d'Eusebi Campdepadrós, secretari primer de la Mesa del Parlament, qui va reconèixer que era "tot un honor fer el parlament a Cambrils amb motiu de la Diada i també en el marc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí". Segons va dir, "estem commemorant la derrota de l'11 de setembre de 1714. Uns fets de fa més de 300 anys i que encara tenen la significació que tenen perquè, igual que aleshores, avui dia persisteix una cosa: la nació. Sense l'existència de la nació catalana que continua persistint en la seva voluntat de ser, de ser diferenciada: no pas per ser millor o pitjor que ningú però sí de ser amb la pròpia identitat. Aquells fets es remunten a principis del segle XVIII, però s'observen paral·lelisme importants amb avui dia. Durant la resistència de Barcelona es va reunir la Junta de Braços per decidir –votant– el que farien davant de l'exèrcit que venia a sobre. Nosaltres, avui, també volem decidir votant què volem ser. Evidentment, alguns tenim l'opció de la independència, totes les opcions són legítimes, el que no és legítim és que el poble de Catalunya –aquesta nació que persisteix– no se'ns permeti decidir votant. Aquella Junta de Braços va decidir resistir, malgrat totes les adversitats i malgrat quedar sols com avui ens trobem en l'àmbit europeu. És exactament el que estem fent ara, estem resistint totes les escomeses de l'Estat i constatem una soledat de la comunitat internacional i, específicament, d'Europa. Van decidir resistir perquè tenien molt clar què defensaven: defensa de les constitucions. Aquells avantpassats nostres, aquells catalans que se sentien hereus de la nació catalana sabien exactament què defensaven: defensaven un model de societat de drets i de llibertats pels ciutadans. És també exactament el que estem defensant nosaltres. Aleshores ja era una societat cosmopolita, oberta al món". 

" Aquella lluita que hi havia fa 300 anys per defensar la configuració de drets i llibertats és exactament la mateixa que tenim ara"

Un altre paral·lelisme que va nombrar Campdepadrós va ser que, "òbviament, després de la derrota va venir la repressió, la repressió també la vivim avui en dia. Lògicament hi va haver un exili nombrosíssim i presos, avui també els tenim. Que sigui a la presó la molt honorable presidenta del Parlament, Carme Forcadell, simplement per fer el que toca: permetre totes les iniciatives dels grups i preservar la llibertat de paraula. Ara, cal treballar en el present de cara al futur: la societat catalana tenim multiplcitiat de problemes i de reptes. Teníem ja les conseqüències de la crisi anterior i tenim el problema persistent del domini de l'Estat espanyol, de l'expoli que suposa el dèficit fiscal, del no permetre regular qüestions de la vida quotidiana (lleis de transició ecològica, lleis de pobresa energètica...). Aquella lluita que hi havia fa 300 anys per defensar la configuració de drets i llibertats és exactament la mateixa que tenim ara i la que tenim pel futur. No rememorem el passat només per un fet de nostàlgia, sinó per recordar aquella voluntat de persistència com a nació per continuar lluitant per aquesta societat de drets i llibertats. Visca la terra!". 

Per acabar l'acte es va comptar amb l'actuació de la Coral Verge del Camí –sota la direcció de Robert Faltus– que va oferir un repertori de diverses peces catalanes com La Gavina, La Balanguera, Ton pare no té nas i, per acabar, l'himne dels Segadors. 

A dalt, imatge del públic que va acudir a l'acte i, a sota, actuació de la Coral Verge del Camí

 

Comenta aquest article