Territori
L'ACA expropiarà els terrenys per executar les obres del barranc de Barenys de Salou aquesta tardor
La inversió –tant per a l’execució dels treballs com per finançar les expropiacions– serà de 12,8 milions d'euros
El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar, ahir dijous, incorporar en la planificació hidrològica vigent (2016-2021) l’adequació del tram final del barranc de Barenys, al seu pas pel barri de la Salut de Salou, tocant al terme municipal cambrilenc. El passat 4 d’agost, la Generalitat va aprovar un acord de Govern declarant aquesta actuació d’interès prioritari, amb l’objectiu de garantir un correcte desguàs de l’aigua al mar i minimitzar el risc de desbordaments.
Aquesta zona del municipi pateix inundacions quan es produeixen fortes pluges, amb el desbordament del barranc, que en el seu tram final presenta una canalització antiga, amb una capacitat de desguàs insuficient. Els efectes sobre la trama urbana són importants quan es produeixen fenòmens meteorològics extrems –com va succeir amb la tempesta Glòria a finals de gener de 2020– però en els darrers anys la freqüència dels desbordaments amb aiguats no tan destacats també ha estat molt elevada.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va presidir la sessió feta per via telemàtica, va destacar la importància d’aquest projecte que "farà possible minimitzar el risc d’inundacions en una zona amb un problema endèmic i garantir la seguretat dels veïns del barri de la Salut". Calvet va emfatitzar l’aposta de l’ACA per garantir les compatibilitat de les activitats econòmiques i socials amb el bon estat del medi i el fet que l’Agència "enguany ha anunciat dues línies d’ajuts, amb una inversió de 6 milions d'euros, per reduir el risc d’inundació en zona urbana a tot Catalunya".
Prop de 13 milions d'euros d’inversió
La inversió –tant per a l’execució dels treballs com per finançar les expropiacions– serà de 12,8 milions d'euros (IVA no inclòs), que s’aportaran en el trienni 2020-2022. Cal tenir en compte que el Govern de la Generalitat ha autoritzat l’ACA a augmentar el límit de despesa per fer viable econòmicament aquesta actuació.
Les obres s’estructuren en dues parts; un tram a cel obert, aigües amunt de la via del ferrocarril, i un altre sector soterrat, entre les vies del ferrocarril i la desembocadura. La capacitat de l’endegament serà de 140 m3/s, cabal que permetrà evitar les inundacions al barri de la Salut. Es preveu que a la tardor puguin començar els tràmits de les expropiacions i que les obres puguin iniciar-se l’estiu de 2021.
Agenda verda amb una inversió de 3.000 milions d'euros
Aprofitant el consell d’administració de l’ACA, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també va informar sobre l’elaboració de l’agenda verda en la gestió de l’aigua, un exercici de planificació estratègica de l’Agència, a 10-15 anys vista, de les actuacions que aquest país ha de desenvolupar, des d’un punt de vista integral, per trobar l’excel·lència en la gestió del nostre medi hídric, ja sigui en sanejament, abastament o actuacions al medi.
Calvet va destacar, en aquest sentit, que "hem fet un anàlisi rigorós amb visió de futur, tenint en compte la descarbonització dels nostres processos, la circularitat en la gestió del cicle de l’aigua i l’eficiència energètica, sabent que la resiliència climàtica és l’èxit de la subsistència del futur".
Amb aquesta intenció, l’agenda verda de l’ACA recull actuacions per valor de 3.000 milions d’euros, que han estat recollides al Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social. Accions estratègiques orientades cap a la resiliència de l’abastament d’aigua, el sanejament 4.0 i un desenvolupament més sostenible. El conseller va ressaltar que "som planificadors i gestors del medi hídric i tenim l’encàrrec de deixar un entorn ambiental millor del que hem rebut".