Informació general

Medi ambient

S'engega un projecte per protegir i recuperar les praderes de posidònia del fons marí cambrilenc

Per Redacció

Fons marí amb praderes de posidònia
Fons marí amb praderes de posidònia | Cedida

Un acord entre l’Ajuntament de Cambrils i la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha permès engegar un projecte per desenvolupar accions de restauració de fauna invertebrada marina i Posidonia oceànica davant de la platja del Cavet. El personal investigador està fent proves amb biòtops construïts amb  materials biodegradables que s’han col·locat al fons marí de la platja del Cavet per facilitar el creixement de la Posidònia, alhora que l’estructura serveixi de refugi per diferents espècies de fauna invertebrada marina. 

El regidor de Medi Ambient, Lluís Abella, ha explicat que és important unir esforços per protegir aquestes praderies pel seu alt valor natural i ecològic, així com pels beneficis que aporten en el manteniment de la sorra de les platges i la qualitat de l’aigua de bany. Així, el Pla d’Acció Municipal incorpora accions pel seguiment i millora de la praderia de posidònia ubicada davant la nostra costa, lligades als Objectius Desenvolupament Sostenible (concretament l’ODS 14 de vida submarina), aprovats per les Nacions Unides per construir un món millor. 

Cal tenir en compte que aquestes plantes marines juguen un paper clau en els cicles biològics marins, proporcionant un espai per  la  reproducció de les espècies marines. A més, han demostrat ser útils contra el canvi climàtic, amb una gran capacitat per fixar el CO2 atmosfèric. Els prats de posidònia són ecosistemes comparables als esculls de corall dels mars tropicals i produeixen més oxigen per superfície que els boscos tropicals.

Rica ciutat sumergida davant la platja del Cavet

Davant la platja del Cavet hi ha una rica ciutat submergida. Sota l’aigua, centenars d'organismes vius troben aliment i refugi a les praderies de posidònia oceànica. Però tot i el seu alt valor natural, la supervivència d'aquestes comunitats endèmiques a la Mediterrània es troba seriosament amenaçada. L’investigador de la URV, Jaume Folch, membre del grup de recerca TECNATOX, afirma que tot i que en algunes zones es conserva una relativa riquesa biològica, en altres llocs de la costa de Tarragona les praderies de posidònia han vist una regressió molt important en els darrers anys. Els factors que provoquen el deteriorament del fons marí són la contaminació, l’excés de freqüentació, l’abocament de materials exògens com les sorres per recuperar les platges després de les tempestes, o l’ancoratge de les embarcacions d’esbarjo.

Amb la voluntat de protegir i posar en valor aquest ecosistema marí situat davant les platges de Cambrils, l’Ajuntament preveu que un cop es disposi dels resultats de l’estudi dels biòtops instal·lats a les platges de Cambrils, en funció dels mateixos, se’n puguin instal·lar més a diferents platges del municipi. A més, en el proper concurs d’abalisament de platges, també s’inclourà la utilització d’aquests tipus de materials.

Comenta aquest article