Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Administració
Aprovat definitivament el Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
En la sessió plenària del passat 1 d’octubre, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la FIC i el vot en contra de la CUP
El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat definitivament el Reglament Orgànic Municipal (ROM), amb els vots a favor del PSC, de JxCat, d’ERC, de Cs i del PP; l’abstenció de la FIC i el vot en contra de la CUP. És un document, elaborat amb la participació i el consens de tots els grups polítics excepte el de la CUP, que té com a objecte regular, dins del marc de les disposicions generals establertes per llei, el règim organitzatiu de l’Ajuntament, i definir i concretar el funcionament dels òrgans municipals (el ple municipal, les comissions informatives, els grups polítics municipals, les empreses i patronats municipals, els òrgans sectorials, de gestió i participació ciutadana; la Junta de Govern Local, la Junta de Portaveus i els òrgans de govern unipersonals com són l’alcalde o alcaldessa i els tinents/es d’alcalde), així com els drets i deures dels regidors/es.
En relació amb el ple municipal, regula, per exemple, el nombre de mocions que pot presentar un grup polític municipal en cada sessió, el temps d’intervenció que tenen els regidors/es, el nombre de convocatòries extraordinàries que pot demanar cada regidor a l’any, etc.
Tal com s’indica en el preàmbul del ROM, "al llarg del seu contingut s’ha procurat introduir els mecanismes i la regulació adient per tal de fer efectius els principis de transparència i bon govern, d’igualtat efectiva entre homes i dones, d’accés electrònic a l’administració i de simplificació de l’activitat administrativa. El reglament esdevé coherent i estableix una relació de complementarietat amb el Reglament de Participació Ciutadana, aprovat recentment per aquest Ajuntament (2018)".
Aquest Reglament es va aprovar inicialment per acord plenari de 30 de juliol i va ser publicat en el Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) el 7 d’agost. Durant el període de 30 dies hàbils, va ser sotmès a informació pública perquè es poguessin presentar al·legacions. Dins d’aquest termini, el Grup Municipal Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT) va presentar-hi una vintena d’al·legacions que van ser rebutjades ahir dijous 1 d’octubre pel Ple de l’Ajuntament, amb els vots a favor de desestimar-les de tots els grups polítics municipals excepte la CUP.
Un cop aprovat definitivament pel Ple, el ROM entrarà en vigor en el termini de quinze dies des de la seva publicació íntegra en el BOPT.
Altres acords destacats del ple
En la sessió plenària ordinària del passat 1 d’octubre, el Ple de l’Ajuntament també va donar el seu vistiplau a l’aprovació provisional de l’ordenança fiscal núm.18 reguladora de l’Impost sobre l’increment de valor de terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua), que s’adequa a la normativa estatal i que inclou les determinacions següents:
Percentatges anuals aplicables Sobre el valor del terreny al moment de la meritació:
a) Període d'un fins a cinc anys: 3,7 %
b) Període de fins a deu anys: 3,2%
c) Període de fins a quinze anys: 2,7%
d) Període de fins a vint anys: 2,2%
- Tipus de gravamen: 30%
- Exempcions: Objectives i Subjectives
- Bonificacions: Potestatives (de fins al 95%)
Reducció aplicable durant els 5 primers anys d'entrada en vigor deis nous valors cadastrals resultants d'un procediment de valoració col·lectiva de caràcter general: 60%.
L’Impost sobre l’increment de valor de terrenys de naturalesa urbana, que és un tribut directe que grava l'increment de valor que experimentin aquest tipus de terrenys i es posi de manifest a conseqüència de la transmissió de la propietat dels terrenys per qualsevol títol o de la constitució o transmissió de qualsevol dret real de gaudi, limitatiu del domini, sobre els referits terrenys, no existia fins ara al municipi. Per exigir-lo, calia un acord plenari (que en aquest cas ha comptat amb els vots a favor del PSC, Cs i el PP; l’abstenció de JxCat i la CUP i els vots en contra de la FIC i d’ERC) i la pertinent ordenança fiscal.
Mocions rebutjades
Proposta de resolució del grup municipal de JxCat pel compliment dels acords presos al Ple, rebutjada amb els vots en contra del PSC i de Cs i els vots a favor de JxCat, la FIC, ERC, la CUP i el PP.
Proposta d'acord de la CUP en relació amb les irregularitats reiterades i sistemàtiques detectades en els Plans d'ocupació municipals, rebutjada amb els vots en contra del PSC, Cs i el PP; l’abstenció de JxCat, la FIC i ERC; i el vot a favor de la CUP.
Proposta de resolució de JxCat sobre la millora d'alguns parcs i espais públics per a infants al nostre municipi, rebutjada amb els vots en contra del PSC i de Cs; els vots a favor de JxCat, la FIC, ERC i la CUP; i l’abstenció del PP.
Proposta d'acord de la CUP per a la promoció de la laïcitat al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, rebutjada amb els vots en contra del PSC, JxCat, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la FIC i el vot a favor de la CUP.
Proposta d'acord de la CUP per fomentar la participació dels veïns i veïnes del municipi en la transició energètica, rebutjada amb els vots en contra del PSC i de Cs; l’abstenció de JxCat, la FIC, ERC i PP; i el vot a favor de la CUP.
Moció de JxCat i ERC, promoguda per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Quim Torra, rebutjada amb els vots en contra del PSC, Cs i el PP; i els vots a favor de JxCat, la FIC, ERC i la CUP.