Informació general

El Centre Cultural acull la xerrada "Psiquiatria i dona", en el marc de les jornades "La mirada de la dona"

Per Berta Ruiz



La metgessa Sònia Setó, en un moment de la xerrada d'ahir al Centre Cultural
En el marc de les jornades "La mirada de la dona" va tenir lloc ahir a la tarda, a la sala d'actes del Centre Cultural, la xerrada "Psiquiatria i dona", que va anar a càrrec de Sònia Setó –metgessa adjunta a la Unitat Hospitalària de Rehabilitació de l'Hospital Psiquiàtric Universitari Institut Pere Mata de Reus–.

A l'acte també hi va assistir la regidora de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat –Rosa M. López–, que va agrair la presència de tots els assistents a la xerrada, i va destacar la importància d'un tema com la salut mental i les dones, i aquells factors que determinen que diferents patologies siguin més freqüents en dones que en homes.

Sònia Setó, que porta molts anys dedicant-se a la psiquiatria, va fer una visió general i força àmplia sobre la psiquiatria, els principals quadres psiquiàtrics que es poden donar en les dones "i les influències que hi poden haver perquè les dones tinguin algunes malalties psiquiàtriques amb més freqüència que els homes".

Acompanyada del suport gràfic amb tota la informació detallada, Sònia Setó va fer un repàs pels diferents trastorns que pateixen les dones en les diferents etapes de la vida. Segons va comentar, "les dones representen el 70% dels problemes psiquiàtrics dels pacients en les consultes de caràcter lleu" i freqüentment corresponen a problemes afectius i alimentaris. A banda, la majoria dels problemes que es presenten corresponen a l'edat adulta, tot i que en altres etapes de la vida també hi són presents d'altres trastorns com els trastorns alimentaris en les noies joves i el desig de ser primes; durant el període de l'embaràs i els canvis corporals i psicològics que comporta; els trastorns psicològics durant el puerperi (postpart) que poden portar a alteracions metabòliques, corporals i hormonals, i fins i tot a la depressió postpart o psicosi puerperal.

L'activitat d'ahir, que va ser organitzada per l'Associació de Dones de Vilafortuny, també va oferir un servei de ludoteca per als fills de les mares i pares assistents a la xerrada.

Comenta aquest article