Cultura

Música

El cantant valencià Pau Alabajos actua a la Cripta dins la programació del Festival Accents

La seva música sempre ha estat lligada profundament a la poesia, en particular a la de Vicent Andrés Estellés i gràcies al qual avui “es dedica a la música”, com va dir ell mateix en declaracions a revistacambrils.cat

Per Andreu Dalmau

Pau Alabajos va actuar ahir al vespre a la Cripta de l'Ermita dins el Festival Accents
Pau Alabajos va actuar ahir al vespre a la Cripta de l'Ermita dins el Festival Accents | Andreu Dalmau

El cantant valencià Pau Alabajos va protagonitzar el concert d'ahir al vespre a la Cripta de l'ermita, inclòs dins la programació del Festival Accents. Pau Alabajos és un reconegut cantautor valencià amb més de quinze anys de carrera. La seva música ha estat reconeguda amb diversos premis entre els quals destaquen els dos premis Enderrock per votació popular del 2008, un a millor disc de cançó d’autor i l’altre a millor artista de cançó d’autor. La seva música sempre ha estat lligada profundament a la poesia, en particular a la de Vicent Andrés Estellés a qui va dedicar un disc sencer, “Ciutat a Cau d’orella”, i gràcies al qual avui “es dedica a la música”, com va dir ell mateix en declaracions a revistacambrils.cat. Un dels millors moments del concert de diumenge, de fet, va ser quan Alabajos va recitar a capella la seva cançó “Sonata d’Isabel”, inspirada en un vers d’Estellés, emocionant a un públic en alguns casos amb llàgrimes als ulls.

En el seu últim treball, “Les hores mortes”, trobem un homenatge a tres poetes catalans: Miquel Martí i Pol, al qual Alabajos ha musicat tres poemes del seu llibre “Estimada Marta”; Maria Mercè Marçal, autora del poema “Vuit de març” que també està musicat, i Apel·les Mestres, escriptor de la lletra de la cançó “No passareu”. Totes tres cançons van ser interpretades per Alabajos al concert on també va fer menció en repetides ocasions del seu principal referent, Ovidi Montllor, a qui va voler fer un homenatge cantant una cançó en la que tot el públic va col·laborar amb una senzilla coreografia organitzada pel cantant.

Referències a l’accident de metro a València el 2006, l’assassinat de Guillem Agulló o l’exili de Valtònyc

Aquesta oda a la poesia valenciana es va produir en el petit i acollidor escenari de La Cripta, il·luminat en aquesta ocasió per dos focus de llum de colors diversos. El cantant de Torrent únicament va servir-se d’una guitarra i un micròfon per interpretar un recull de les seves millors cançons en un concert que va durar més d’hora i mitja. Entre cançó i cançó Alabajos va explicar alguns dels orígens de la seva obra, així com també parlar dels seus referents, ja mencionats. També va aprofitar per transmetre un missatge de caire social que està molt present en les seves cançons. Alabajos pensa que “la música és un vehicle més per expressar coses que d’una altra manera no arribarien a un cert públic” i ho va demostrar cantant i parlant sobre temes tant compromesos com l’accident de metro a València el 2006, l’assassinat de Guillem Agulló o l’exili de Valtònyc.

La Cripta no es va omplir com la setmana passada però, tot i així, l’escalf del públic es va notar en cada un dels aplaudiments. Alabajos es va mostrar molt content de la seva primera actuació a Cambrils tot i “les complicades condicions” que la Covid-19 ens imposa i va fer un clam per “cuidar la cultura” en aquests moments de dificultat.
El concert va concloure amb les paraules d’agraïment del músic valencià cap al públic, cap a l’Ajuntament de Cambrils (alguns dels membres de l’equip de govern estaven presents) i cap a l’organització del festival. Abans de marxar, Alabajos va voler recordar, emocionat, a un admirador seu que va morir l’any passat dedicant-li expressament una última cançó.
El proper concert del cicle de La Cripta és el diumenge 15 de novembre a càrrec d’Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbach. Les entrades es poden adquirir a www.entradium.com o al mateix lloc del concert. Els preus varien entre els 7 i els 10 euros.

 

Comenta aquest article