Informació general

La Cooperativa Agrícola va acollir una jornada tècnica sobre el conreu de la síndria

Per Judit Pinazo



Una vintena de persones van assistir a la xerrada que es va celebrar ahir a la tarda
Ahir a la tarda les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola van acollir la IX Jornada Tècnica sota el nom "El conreu i varietats de la síndria", organitzada pel Departament d'Agricultura, Alimentació, i Acció Rural de la Generalitat i que forma part del programa anual de transferència tecnològica, assessorament i formació agrària  "Innovació al sector agroalimentari 2007".

L'encarregat de fer la xerrada tècnica sobre el conreu de la síndria va ser Alfredo Miguel, enginyer agrònom de l'Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias i professor associat a la Universitat Politècnica de València. En la seva exposició, Miguel va destacar que la síndria és un dels únics cultius hortícoles que es pot fer durant la temporada d'estiu i això es deu a dos aspectes bàsics, la facilitat que proporciona l'empelt de la síndria que es cultiva sobre un patró de carabassa i la resistència que li proporciona a les malalties del sòl. Aquestes, segons Miguel, són alguns dels avantatges que actualment permeten que el cultiu de la síndria sigui més fàcil, a diferència de fa anys, quan era, segons Miguel, "extremadament difícil".

Una altra de les innovacions que va destacar Miguel en el cultiu de la síndria ha estat la introducció de les síndries triploides, que són les que no tenen llavors i que han tingut una molt bona acollida en el mercat. També han crescut considerablement les exportacions durant tot l'any, tot i ser un producte que es consumeix en la seva majoria a l'estiu, quan hi ha temperatures altes.

Un altre dels aspectes que es van comentar la xerrada d'ahir és l'augment de la competència. Segons Miguel, fa anys la síndria només es cultivava de manera exclusiva a Almeria, que continua sent el principal centre de producció, a València i a Sevilla. En canvi actualment s'ha estès d'una manera important a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, Múrcia i per Castella-la Manxa.

Tot i la forta competència en el sector, Miguel assegura que la majoria de síndries que consumim són de producció espanyola, excepte algunes importacions durant els mesos d'hivern que aquí no es pot consumir, que vénen de països llatinoamericans, però és una minoria.

Comenta aquest article