Informació general

El Centre Cultural acull una xerrada sobre el paper de la dona en els mitjans de comunicació

Per Judit Pinazo



La regidora de Benestar Social -Rosa M.López- i Raquel Lozano, ahir en la xerrada al Centre Cultural
En el marc de les jornades "La mirada de la dona", ahir a la tarda va tenir lloc, a la sala d'actes del Centre Cultural, la conferència "Bombons, bruixes... La presència de les dones en mitjans de comunicació" a càrrec de la directora de Ràdio Cambrils, Raquel Lozano.

La xerrada va girar entorn la imatge que es dóna de la dona en els mitjans de comunicació, sobretot a través de les campanyes de publicitat. Precisament a partir de l'emissió recent d'una campanya de la firma Dolce & Gabanna "on el paper de la dona queda totalment discriminat, va sorgir la idea de fer una xerrada d'aquestes característiques", explicava Lozano. En aquest anunci en concret apareix una dona a terra mentre un home l'agafa pels canells i quatre més s'ho miren. Segons Lozano, aquesta campanya, gràcies a la pressió que han fet diferents institucions i col·lectius, com l'Institut Català de la Dona, s'ha retirat dels mitjans de comunicació.

La xerrada va estar centrada en tres grans eixos: la dona com a objecte, la rivalitat femenina que teòricament no els permet ser amigues i el tema del príncep blau. Raquel Lozano creu que tots aquests tòpics continuen apareixent, tot i que en menor mesura que fa uns anys, en els mitjans de comunicació i que continuen oferint un paper de la dona basat en la busqueda de l'home perfecte o la importància de la bellesa femenina per ser valorada. Raquel Lozano va parlar de tots aquests temes a partir de diverses campanyes publicitàries televisives que sovint passen de llarg als ulls dels espectadors "moltes vegades ens passa de llarg, però és important fer-ho visible perquè evidencia la molta feina que encara queda per fer en el camp de la igualtat de gènere".

Raquel Lozano va insistir molt en el paper socialitzador i educador que té la televisió, "tot allò que veiem a la tele es queda en el nostre subconscient, per això té una responsabilitat molt elevada".

Tot i això Raquel Lozano fa anys que es dedica a estudiar el paper de la dona als mitjans de comunicació, tot i que fins al moment no s'havia decidit a fer una xerrada per explicar-ho. El treball de final de carrera titulat "Bombons i bruixes, la representació de la dona en les telesèries juvenils" va rebre l'any 2002 un dels premis de l'Institut Català de la Dona.

Comenta aquest article