Informació general

S'inicien les obres d'adequació de la Cripta de l'Ermita com a sala de concerts de música de cambra

Per Marcel Blàzquez



L'alcalde, Robert Benaiges, mossèn Ramon Martí i el president de la Coral Verge del Camí, Fernando Sarasa, en un moment de l'acte del passat dissabte
El passat dissabte es va fer l'acte institucional d'inici d'obres a la Cripta de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí. Van intervenir-hi Fernando Sarasa –president de la Coral Verge del Camí–, mossèn Ramon Martí –rector de la parròquia de Santa Maria– i l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges.

Fernando Sarasa va remarcar la importància de la remodelació de la Cripta perquè esdevingui un espai digne per celebrar-hi concerts. També va recordar que el camí fins arribar a l'inici de les obres ha estat llarg, que s'han hagut de prendre moltes decisions i parlar amb molta gent. Fernando Sarasa va fer públic l'agraïment a les persones que fan possible la remodelació de la Cripta.

Mossèn Ramon Martí, per la seva banda, va voler recordar en aquest acte la feina feta per l'anterior rector, mossèn Josep Raventós, i va destacar la importància de remodelar l'espai de la Cripta. Mossèn Ramon va insistir en la importància d'arranjar els diferents espais de l'Ermita; ja està a punt el projecte per realitzar la tanca perimetral de tot el recinte i altres millores en aquest espai, i va voler destacar la necessitat d'arranjar també les parets del santuari, que es troben molt degradades. Mossèn Ramon Martí també va insistir en la necessitat de recuperar la junta de l'Ermita amb gent de tot Cambrils, ja que, independentment de la ubicació del santuari, és un referent per a tots els cambrilencs.

L'últim a intervenir va ser  Robert Benaiges, que va destacar el paper de la Coral Verge del Camí en el teixit associatiu cambrilenc i que aquest era un dia feliç on es feia realitat un projecte molt necessari. Robert Benaiges va recordar que properament es realitzarà el projecte de tancament de tot el recinte de l'Ermita i la col·locació d'un ascensor per a l'accés sense dificultats al santuari. L'alcalde també va destacar el canvi que tindrà l'entorn quan desaparegui l'N-340 i es converteixi en un passeig..

La Coral Verge del Camí va interpretar, per cloure l'acte, tres peces, la darrera de les quals van ser els Goigs de la Mare de Déu del Camí.

Projecte

El projecte de rehabilitació de la Cripta convertirà l’espai en un auditori amb unes molt bones condicions acústiques i amb un aforament entre 150 i 180 persones depenent del tipus d’espectacle que s’hi realitzi, ja que l’escenari es podrà configurar de diferents maneres i mides en funció de les necessitats de l’actuació que s’hi hagi de fer.

La intervenció contempla la recuperació de l’accés a la Cripta des de la part oposada a l’escenari i des d’aquest accés, que suposa el punt més alt, un joc de desnivells del paviment flotant de fusta acaba en el punt més baix, que és la part posterior de l’escenari.  Aquesta actuació permet que l’assistent a un concert tingui un punt de vista privilegiat quan arriba a la Cripta, tot i que se situa en un hall d’entrada separat de l’auditori per un mur de vidre amb una porta.

L’actual paviment desapareixerà sota el terra de fusta, però es podrà observar en una cala feta just davant l’escenari. Els braços del creuer seran utilitzats com a dos espais polivalents per a les necessitats de la Coral (assajos, reunions, arxiu...) o per a ús en les actuacions com a vestidors. Aquests espais no estan tancats de manera opaca fins a la volta sinó que en la part superior s’hi col·loca un tancament de vidre que permet la visió de les voltes des del seu punt d’arrencada.

La il·luminació de la sala també respectarà la puresa de l’arquitectura, ja que s'han projectat dues línies de llum que recorreran els laterals del terra conformant una llum indirecta a la sala i que dirigirà l’atenció de l’espectador cap a l’escenari. El projecte també contempla que s’obrin la totalitat de finestres laterals del creuer per a la llum natural.

Història

Situada sota l’ermita de la Mare de Déu del Camí, la Cripta és un espai en forma de creu llatina que va funcionar com a cementiri fins que es va buidar i es van traslladar les restes dels enterraments al nou Cementiri Parroquial, a la carretera de Montbrió. A partir d’aleshores l’espai va quedar habilitat per realitzar-hi diferents activitats quan l’any 1963 va esdevenir dessacralitzat.

L’any 1968, amb la fundació de la Coral Verge del Camí, aquesta entitat es fa càrrec d’algunes modificacions i millores i a partir de l’any 1971 s’estableix com a seu d’aquesta entitat amb la cessió verbal per part del rector de la parròquia de Santa Maria, titular de la Cripta.

En els darrers anys de la dictadura franquista s’hi van realitzar diferents actes reivindicatius, però principalment la Cripta ha acollit espectacles culturals, especialment musicals, gràcies a les condicions acústiques que s’estableixen amb l’arquitectura de la sala. Ha acollit músics clàssics de prestigi com els germans Claret, José M. Pinzolas, Sviatoslav Richter o el Trio Mompou, també espectacles teatrals amb Tricicle, Rosa M. Sardà, Mercè Broquetes o altres tipus d’espectacles amb Jaume Arnella, Elèctrica Dharma, Mester de Juglaria o Ovidi Montllor.

A finals de l’any 2004, es va establir un conveni amb la parròquia de Santa Maria, propietària de l’espai, amb el consentiment de l’Arquebisbat de Tarragona, que concedia la cessió de l’ús de la Cripta a la Coral.

Comenta aquest article