Cultura

Premis

Àngel Pomerol i Àlvar Calvet guanyen el premi de la quarta Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils

L'escriptor Josep Masanés s’emporta el Premi de Narrativa Marítima, Josep Fàbrega i Raquel Díaz el de Poesia i Hengki Lee de fotografia

Per Redacció

Imatge de l'obra d'Àlvar Calvet
Imatge de l'obra d'Àlvar Calvet | Cedida

El jurat de la quarta edició de la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils ha decidit per unanimitat atorgar “ex aequo” el primer premi a l’escultor tarragoní Àngel Pomerol Sànchez i l’artista multidisciplinar Àlvar Calvet Castells per les obres “Tres rebosts” i “Vermell remolatxa i Vichy”.

D’altra banda, avui també s’ha fet públic el veredicte dels jurats dels altres Premis Vila de Cambrils. L’escriptor Josep Masanés Nogués ha estat el guanyador del 10è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall per l’obra “Lladre de mar”; el fotògraf indonesi Hengki Lee s’ha emportat al guardó en la categoria de Millor Autor de Saló del 29è Premi de Fotografia de l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils, i Josep Fàbrega i Selva i Raquel Díaz González han aconseguit el primer i segon lloc del 9è Premi de Poesia amb les obres “Creu i Cara” i Vindran marinades” respectivament.

La regidora de Cultura, Cinta Ballesté, ha destacat l’esforç de l’Ajuntament per tirar endavant les convocatòries dels premis, malgrat les dificultats actuals. “Els premis són una eina de suport imprescindible per als creadors, consolidats i amateurs, i a banda de ser un ajut econòmic són una plataforma per donar a conèixer la seva obra”, ha assegurat la regidora.

Donada la incertesa i les condicions que suposen les mesures de prevenció per la Covid-19, aquest any no es podrà celebrar el lliurament dels premis Vila de Cambrils com es feia habitualment, però es farà un acte restringit i sense públic que es compartirà posteriorment a les xarxes socials de l’Ajuntament.

Les exposicions

A partir d’aquest diumenge 29 de novembre s’exposaran les obres en dues sales. L’exposició de les 16 obres seleccionades de la Biennal d’Art Gastronòmic s’obrirà a les 12 hores i romandrà oberta fins el dia 31 de gener de 2021 tots els dies laborables en horari de 9 a 14 hores. A més, es concretaran dates visitar l’exposició en horari de tarda, sempre amb aforament reduït i amb totes les mesures de seguretat. Aquesta exposició també es podrà visitar el cap de setmana del 12 i 13 de desembre dins dels actes de Tallers Oberts, sempre que les normes de mobilitat es flexibilitzin tal com està previst.

D’altra banda, també es podrà visitar l’exposició de fotografies del 29è Premi de Fotografia Vila de Cambrils a la Sala Àmbits del Centre Cultural el mateix dia 29 de novembre en horari de 11 a 14 hores, i la resta de setmana en l’horari habitual del centre, que és de 8 a 21 hores.

ARTISTES I PREMIS

4a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils

En la quarta edició de la Biennal s’hi han presentat 34 projectes, dels quals el jurat en va escollir 16 per participar en l’exposició a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils i va decidir declarar guanyadors “ex-aequo” les obres dels artistes Àngel Pomerol i Àlvar Calvet. Ambdós guardonats rebran un premi en metàl·lic de 3.500 euros i una escultura “Peix cullera” de l’artista Xavier Dolç.

Àngel Pomerol Sànchez (Tarragona 1961) és graduat en Escultura per l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona i llicenciat en Belles Arts (especialitat pintura) per la Facultat de Sant Jordi de Barcelona. El jurat decideix atorgar el premi a la seva obra "Tres rebosts” per l'encertat equilibri entre les composicions d'objectes quotidians i l'alta capacitat relacional que contenen. Amb una elaboració mínima la proposta es relaciona tant amb els primers bodegons del s. XVII com en la rotunditat compositiva del constructivisme rus. L'ús de productes del consum de masses ens transporta a les experiències del pop art mentre que el llenguatge formal i els materials utilitzats posa en contacte l'art minimalista amb experiències de l'art pobre resultant una obra de presència nua i honesta.

Àlvar Calvet Castells (Tremp 1965) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i tècnic superior en Gràfica publicitària per les Escoles d´Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú i Tarragona. El jurat atorga el premi a la seva obra per la singularitat d'un projecte que s'acosta més a una proposta d'exposició que a la d'una obra artística. Una experiència multidisciplinar al voltant de l'acció estricte de menjar per la que elabora tant una escenografia com complements de vestuari. L'acció és enregistrada en vídeo a la vegada que en presenta fotografies acompanyades de la vaixella utilitzada que capturen els traçats de la cullera en l'acte de menjar i escurar el plat. Una mirada singular i ampla que no deixa d'explorar la distància entre menjar i deglutir.

10è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils – Josep Lluís Savall

El jurat va valorar les vuit obres presentades en la 10a edició del Premi de Narrativa Marítima i va acordar concedir-lo a la a l’obra “Lladre de mar” de l’autor Josep Masanés Nogués. El premi està dotat amb 3.000 euros, una escultura de l’artista cambrilenca Dolors Ortuño i la publicació del llibre amb Cossetània Edicions.

Segons el jurat, l'obra guanyadora ens retorna, àgilment, a la novel·lística d'aventures, en aquest cas a les històries de pirates de casa nostra que l'autor situa a Maó al segle XVIII. Amb un ritme cinematogràfic poc habitual l'autor ens condueix per un viatge iniciàtic no exempt de perills i per tot un seguit d'aventures marítimes poc habituals a la nostra literatura. És una obra que s'imposa com a lectura familiar.

Josep Masanés Nogués (Barcelona, 1967) és un escriptor català resident a l'illa de Menorca des de l'any 2004. És autor de la novel·la La vall de la matança, guanyador del XXIX Premi Ribera d'Ebre de narrativa, finalista del Premi Ramon Llull 2013, guanyador del 25è Premi de Novel·la Josep Saperas organitzat per Òmnium Cultural del Vallès Oriental, amb l'obra Camins sense retorn. El 2015 va guanyar el Premi Literari la Vall de Sòller de novel·la i el Premi Ciutat d'Eivissa de literatura (2015) amb La putrecacció de la llum. Guanyador del LII Premi de poesia Benet Ribas amb Radiació de Fons. Guanyador del Premi de Novel·la Ciutat de Manacor 2017 Maria Antònia Oliver. Guanyador del Premi de Narrativa Vila de Lloseta 2018. Premi de Novel·la Curta Baltasar Porcel, Andratx, 2018.

29è Premi de Fotografia Vila de Cambrils

Aquest any el premi està dedicat a la memòria de Joan Pastó Planas, que va ser membre fundador de l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils i durant molts anys president, i que ens va deixar recentment. L’Agrupació, organitzadora del premi, ha rebut 1.618 fotografies de 138 autors provinents de 31 estats d'arreu del món.

El jurat per unanimitat ha atorgat a Hengki Lee el premi al Millor Autor de Saló, dotat amb 1.000 euros, la Medalla del Premi de Fotografia Vila de Cambrils i la insígnia especial FIAP Blue pin.

Hengki Lee és un guardonat artista visual i fotògraf aficionat resident a Jakarta, Indonèsia. Va començar a estudiar fotografia i arts visuals el 2009. Molts dels seus treballs han aparegut en diferents publicacions de prestigi internacional. “les meves imatges són simple curiositat, són poesia i emoció. La bellesa de ser diferent és el missatge que estic intentant transmetre al presentar obres no englobables en cap corrent principal", afirma el premiat.

9è Premi de Poesia Vila de Cambrils

Els membres del jurat han escollit dos treballs, entre els 69 presentats a concurs. El primer premi, dotat amb 500 euros, és per l’obra “Cara i creu” de l’autor Josep Fàbrega i Selva de Calders (Barcelona) El segon premi, dotat amb 200 euros, és per l’obra “Vindran marinades” de Raquel Díaz González de Barcelona. Els dos guardonats també rebran una escultura de l’artista Dolors Ortuño.

Josep Fàbrega i Selva és mestre jubilat i poeta en actiu. Ha viscut a Artés i Manresa, però actualment resideix a Calders, d'on n’és regidor de Cultura. Com a poeta, va debutar l'any 2004 amb Postals de Calders. L'han anat seguint una sèrie de títols publicats associats a diversos premis literaris. A més, és autor de diversos poemaris no publicats, però també reconeguts en premis literaris.

Raquel Díaz González és Graduada en Humanitats i especialitzada en Món Modern i Contemporani. Aficionada al teatre amateur des dels tretze anys, a l’escenari i darrere les cametes, dirigint projectes. “Escric quan en tinc la necessitat i, últimament, busco per les xarxes si hi ha una oportunitat de practicar aprofitant les convocatòries”, explica Díaz. Va guanyar el segon premi al 13è concurs relats curts TMB.

Comenta aquest article