Informació general

Economia

El plenari extraordinari aprova destinar 1,7 milions d'euros del romanent de tresoreria a diferents despeses com ajudes a l'empresariat i nous plans d'ocupació municipals

Entre les partides més destacades hi ha els 200.000 euros a ajudes a l'empresariat; 150.000 euros a plans d'ocupació; millores al Palau Municipal d'Esports o actuacions de millora a la via pública. L'oposició es va abstener

Per Berta Ruiz

Una partida de la modificació de crèdit servirà per fer arranjaments a la piscina coberta municipal
Una partida de la modificació de crèdit servirà per fer arranjaments a la piscina coberta municipal | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al matí es va celebrar un ple extraordinari en el què es va aprovar una modificació de crèdits del pressupost per destinar 1.754.136 euros del romanent de tresoreria del 2019 a diverses mesures per, segons va defensar el govern, "pal·liar els efectes econòmics i socials de la crisi derivada de la Covid-19". Tots els partits de l'oposició es van abstenir. Aquesta modificació no ha estat possible fins l’entrada en vigor del decret del Consell de Ministres pel qual se suspenen les regles fiscals per als anys 2020 i 2021 i es permet gastar els romanents, tal com s'havia reivindicat des dels ajuntaments. Entre la llista de mesures, destaca una nova convocatòria d’ajudes a empreses i persones emprenedores amb un pressupost de 200.000 euros, l’ampliació dels plans d’ocupació municipal amb 150.000 euros, i diverses actuacions de millora de la via pública, de les instal·lacions i maquinària de la piscina i el pavelló del Palau d’Esports. 

Segons va detallar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, un 57% dels 1.754.136 euros procedents del romanent es destinaran a les persones i al sector econòmic de Cambrils. Concretament un 42% s’invertiran en l’àrea de la persona amb actuacions de benestar, cultura, esports, educació o ocupació, entre altres, i el 15% en promoció econòmica i turisme.  D’altra banda, el 40% corresponen a actuacions com obres públiques, mobilitat, territori i seguretat, i finalment el 3% restant finançarà recursos interns per millorar la prestació dels serveis públics. 

Una convocatòria extraordinària i urgent molt criticada per l'oposició

La convocatòria extraordinària i urgent del plenari no va estar exempta de crítiques per part de tots els grups de l'oposició. Tots i cadascun d'ells es van queixar de les formes en què se'ls havia convocat. El dia anterior se'ls va convocar a una comissió urgent d'hisenda per al divendres a les 9 h del matí i, a les 11 h es convocava el ple extraordinari. De fet, Juan Carlos Romera de Cs es queixava que, "la convocatòria d'aquest ple jo l'he rebut a les 10.58h quan el ple havia de començar a les 11h". L'alcaldessa –Camí Mendoza– va argumentar que, "fins que no es tanca la comissió informativa no és possible convocar el ple extraordinari urgent. Ja els vam avisar per correu tant aviat com ho vam saber; hem complert amb la tramitació". Tots els grups de l'oposició van votar en contra de la idoneïtat de la convocatòria urgent. 

Un cop dins del punt en qüestió, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que, "en anteriors plenaris ja vam presentar diferents mocions demanant que els ajuntaments poguessin utilitzar el superàvit per destinar-lo a pal·liar els efectes ocasionats per la pandèmia. Els ajuntament som l'administració més propera al ciutadà i hem de conèixer i donar resposta als nostres veïns. Recordem que la utilització del romanent de tresoreria, fins fa poc, no era possible. Finalment, l'acord del consell de ministres del 6 d'octubre; la posterior ratificació del Congrés dels Diputats el 20 d'octubre i finalment la seva publicació al Butlletí Oficial el 29 d'octubre han fet possible que avui puguem presentar aquest expedient de modificació de crèdit que inclou inversions, subvencions i també plans d'ocupació municipals. L'optimització del romanent ha estat possible gràcies a disposar d'un superàvit important fruit de la gestió econòmica que s'ha dut a terme els darrers anys".

Joan M. Artigau: "Hem estat convocats a última hora, sense tenir informació de tota aquesta modificació i no hem tingut temps d'estudiar-ho per poder dir sí o no"

En el torn d'intervencions, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va remarcar que, "no ens oposem a la modificació de crèdit, ens hem oposat a la urgència del plenari que no fa més que demostrar la deriva de l'Ajuntament, perquè fa 4 dies que hem fet un ple ordinari. Encara que el govern de l'Estat hagi donat llum verda a l'octubre, les urgències no són del mes de novembre cap aquí, els seus departaments porten molt temps treballant en les seves necessitats i, per tant, aquesta modificació es podria haver fet en un ple ordinari. Tots els de l'oposició hem estat convocats a última hora, sense tenir informació de tota aquesta modificació i no hem tingut temps d'estudiar-ho per poder dir sí o no. Votaré abstenció, no perquè no estigui d'acord amb alguns continguts sinó perquè no sé quins hi ha: els sento ara de veu del regidor que ho acaba d'explicar. Òbviament així no puc estudiar el què i el com de tot el suplement".

David Chatelain (PP): "Són el govern que destina recursos a adquirir un radar quan la circulació ha estat restringida durant setmanes. Les prioritats haurien d'anar cap a un altre costat"

En un to força crític es va expressar el portaveu del PP –David Chatelain–. Segons va dir, l'excusa dels terminis quan reconeixen que des de finals d'octubre ja se sabia que es podia utilitzar el romanent no és de rebut. Més ens podríem queixar nosaltres quan ens programen comissions i plens amb només una sola hora entre elles per preparar la documentació. Un cop més he de denunciar una flagrant falta de transparència. Se'ns presenta una nova modificació de crèdit a traïció, a última hora, amb una comissió i un ple exprès amb l'únic objectiu de tapar una gestió cada vegada més deficient i que institueix, a més, els regnes de taifes del govern com a forma de gestió municipal. Exigeixo que els expedients de modificació vinguin acompanyats d'informes de les partides que es pretenen modificar. Si poso partides amb caràcter genèric i no explico de què es conforma, és molt difícil saber de què estem parlant. Estem parlant d'una presentació de partides inconsistents o deficients. Sempre van tard i sempre malament, cadascú de vostès va per lliure i qui ho acaba pagant és el ciutadà. Per primera vegada en anys –degut a una crisi pandèmica– el govern d'Espanya ha autoritzat l'ús del romanent de tresoreria per lluitar contra la crisi social i econòmica. Són el govern que destina recursos a adquirir un radar quan la circulació ha estat restringida durant setmanes. Les prioritats haurien d'anar cap a un altre costat. Són el govern de l'opacitat. Les ajudes van tard i insuficients".

Per la seva part, l'ahir portaveu del PSC –Josep M. Vallès– va argumentar que, "aquesta modificació número 26 del pressupost és precipitada i improvisada, precipitada perquè es va convocar la comissió d'hisenda d'ahir per avui de forma extraordinària i sense previ avís i, aquest ple fa minuts, tot i que dilluns vam fer el ple ordinari i no es va comentar res. Això és una total manca de transparència; no aportar la informació i no donar temps a l'estudi del destí d'1,7 milions d'euros, no és una tonteria. Això no és transparent ni seriós. Com ja vam dir, al nostre criteri, primer són les persones i després els bancs. La modificació és improvisada perquè s'ha muntat en un sol dia. Han agafat algunes partides que estaven al calaix i les han posat. De la nit al dia ha sorgit aquesta modificació, algunes partides són genèriques i no tenen un destí concret. La improvisació també es veu en el contingut de les partides. Ens alegrem de les inversions a la Policia Local, perquè són reivindicacions llargament reclamades i també estem contents pels pavellons, uns equipaments àmpliament utilitzats per la població. Pel que fa a ajuts a les empreses, van tard, així ho reclamen els empresaris. Pel que fa a les inversions en jardineria, esperem que donaran feina a les empreses, però no donem un fil conductor amb un pla de remodelació conjunt. Ara tenim un conjunt de partides desfilagarsades i algunes difoses que no tenen relat ni discurs al nostre entendre. Demanem el destí concret d'algunes partides".

Per part de Cs, Juan Carlos Romera va dir: "hem rebut una sèrie de punts sense res més, fa mesos que reclamem que l'Estat permiti el poder de decisió dels ajuntaments per poder fer front a aquesta pandèmia. Ens trobem amb una sèrie de punts que fan front a les seves línies del PAM. Ens hagués agradat poder utilitzar els diners per fer front a la pandèmia i a la urgència social, sanitària i econòmica. No sé que té d'urgent gastar-se 66.000 euros –amb aquests diners– als horts urbans. És un exemple. O la reparació de les lletres de Cambrils? O els parcs i jardins ja haurien d'estar planificats. El nostre vot serà d'abstenció, en algunes coses i estem d'acord, però en d'altres creiem que ens quedem curts per donar recursos a nivell social i donar suport al teixit empresarial i d'autònoms. La nostra voluntat era votar a favor, amb un acord de ciutat, però no podem donar ple suport". El portaveu de la formació també es va queixar de les formes en la convocatòria d'urgència. Va dir, "amb tant poc de temps i tant poca informació, no se'ns ha donat la resposta de diferents partides. Estem parlant de més d'1,7 milions d'euros –una partida molt important–". 

L’Apunt

Llistat de despeses

El regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va detallar tot aquest llistat de despeses al qual es destinaran l'1,7 milions d'euros:

Reposició de maquinària i instal·lacions a les escoles públiques: 65.000 euros

Noves tecnologies (ordinadors i altre material): 80.000 euros

Biblioteca (llibres): 9.600 euros

Plans d'ocupació: 150.000 euros

Pla d'inclusió i altres inversions: 66.000 euros (horts urbans)

Material de comunicació: 3.000 euros

Mobiliari d'oficina: 30.000 euros

Parcs i jardins (adquisició d'una segadora): 6.600 euros

Administració general, espai públic (adquisició de tanques): 30.000 euros

Platges (mobiliari): 68.000 euros

Platges (obres): 6.000 euros

Parcs i jardins (renovació d'arbrat i altres de jardineria): 108.000 euros

Inversió de reposició del Camí del Corralet: 35.000 euros

Policia Local (subministrament de motos): 30.000 euros

Ordenació de trànsit (adquisició de senyals): 43.000 euros

Policia Local (armari per l'armament i munició): 7.600 euros

Policia Local (subministrament d'armament): 2.400 euros

Ordenació del trànsit (radar): 20.000 euros

Ordenació del trànsit (programari del radar): 5.000 euros

Policia Local (subministrament de càmeres al personal): 6.600 euros

Policia Local (subministrament d'etiliòmetre): 8.000 euros

Promoció Econòmica (escultures de Nadal): 10.000 euros

Promoció Econòmica (noves ajudes per a empreses): 200.000 euros

Esports (app per a entitats): 11.000 euros

Piscina inversió nova maquinària, instal·lacions i altres: 130.000 euros

Pavelló: inversió de reposició edifici i altres construccions: 160.000 euros

Pavelló: inversió nova maquinària, instal·lacions i utillatge: 46.000 euros

Telecomunicacions, manteniment i xarxes: 4.000 euros

Telefonia i telecomunicacions: 8.000 euros

Subvencions rehabilitació d'edificacions del polígon Belianes: 30.000 euros

Inversions de reposició, edificis i altres construccions: 103.500 euros

Obra pública: reposició d'infraestructures i béns d'ús general: 50.000 euros

Inversió nova: climatització alcaldia i sala de junta de govern: 8.000 euros

Vies públiques: remodelació del carrer de les Barques: 146.456 euros

Administració general cultura: adquisició de màquines de venda d'entrades: 6.000 euros

Cultura: inversió reposició patrimoni escultòric: 8.000 euros

Benestar social: adquisició material tècnic: 5.380 euros

Ràdio: adquisició de material tècnic: 1.500 euros

Turisme: maquinària , instal·lacions tècniques i utillatge: 40.500

Turisme: reparacions de les lletres de cambrils: 6.000 euros

Comenta aquest article