Informació general

Ordenances fiscals

El govern desestima totes les al·legacions presentades i s'aproven definitivament les ordenances fiscals per a l'any 2021

En la sessió del ple extraordinari d'ahir, es van desestimar totes les al·legacions presentades per l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i les presentades pel PSC.

Per Berta Ruiz

Imatge de la façana del port cambrilenca
Imatge de la façana del port cambrilenca | Lluís Rovira i Barenys

El ple extraordinari celebrat ahir al matí va aprovar definitivament les ordenances fiscals per a l'any 2021. Recordem que l'aprovació inicial es va fer el passat 14 d'octubre. Tal com es va informar aleshores, no hi ha canvis substancials respecte l'exercici de 2020 i, en general, es congelen les taxes i impostos principals. No varien les grans figures impositives (IBI, ICIO, taxa d'escombraries). En l'apartat de la brossa només s'incorpora una bonificació per a hotelers (contenidor internalitzats). Cal destacar que l'equip de govern ja va incorporar algunes de les peticions proposades pel PP. Concretament es van acceptar tres aportacions: la rebaixa de les taxes de llicències i comunicacions en un 20%; l'exempció de la taxa de tramitació de l'impost d'obres i l'eliminació de sol·licitar la deducció de la plusvàlua en els casos en què hi ha un parentiu directe. 

Rebutjades totes les al·legacions presentades per l'Associació Hotelera i pel PSC

En la sessió d'ahir, també es van desestimar totes les al·legacions presentades per l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i les presentades pel PSC. Una de les principals al·legacions presentades per l'entitat hotelera ha estat la bonificació d'un 5% en cas de domiciliar o avançar el pagament dels impostos. Segons va argumentar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–"fer aquesta bonificació només als establiments hotelers suposaria un greuge comparatiu respecte la resta de contribuents que també tenen rebuts domiciliats. També suposaria una minoració molt important d'ingressos per a l'Ajuntament". També s'havia al·legat descomptar la taxa d'escombraries durant el període d'estat d'alarma i de restriccions. Gila va afirmar que no era possible d'acord la llei d'hisendes locals. En aquest punt, el regidor d'Hisenda va recordar les ajudes que s'han anat implementat amb el sector empresarial i econòmic. 

D'entre el seguit d'al·legacions presentades pel PSC en destaca la que fa referència a l'IBI. El regidor d'Hisenda va explicar que "l'ordenança no ha estat modificada i, per tant, no es poden presentar al·legacions". Des del grup socialista també s'havia demanat l'eliminació de la taxa de la llicència d'obertura d'establiments per a l'any 2021. En aquest cas, Gila es va referir a les mesures preses i amb la transacció realitzada juntament amb el PP per a la reducció d'un 20%. 

Segons va afirmar el regidor d'Hisenda, "no ens tanquem a estudiar altres tipus d'ajudes. Actualment, no estem en estat d'alarma sí en estat de pandèmia. Com a gestors de diners públics i actuant amb responsabilitat, hem de vetllar per la sostenibilitat dels serveis públics, prioritzar la destinació dels recursos per arribar a qui més pateix la crisi. És moment de prendre grans decisions i no totes són fàcils. Mantenim el compromís de no incrementar cap figura impositiva". 

Joan M. Artigau lamenta la desestimació de totes les al·legacions presentades

En el torn de l'oposició, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va lamentar la desestimació de les al·legacions presentades per l'Associació Hotelera, "el sector que més castigat està per la pandèmia. Podien haver acceptat alguns punts i s'han desestimat en tota la seva totalitat. Ja vaig dir en el ple d'aprovació inicial que tot era de caràcter tècnic i les úniques propostes positives van arribar des del PP, a qui vull agrair les eves aportacions, i també agrair a la resta de l'oposició les seves propostes". 

David Chatelain (PP): "Es perd una gran oportunitat per reduir la pressió fiscal i lluitar contra els efectes de la pandèmia"

El portaveu del PP –David Chatelain– va voler puntualitzar, en primer lloc que, "dir que les ajudes als empresaris ja s'han donat és incorrecte. Encara no s'ha donat cap ajuda de l'Ajuntament als empresaris. Hi ha unes bases, un termini i ara estem dins del període de la valoració. Encara res de res i amb la segona tongada potser passarà el mateix". Chatelain va recordar que al ple d'aprovació inicial va fer diferents propostes i se'n van acceptar tres. Va afirmar que, "es perd una gran oportunitat per reduir la pressió fiscal i lluitar contra els efectes de la pandèmia. Es podria haver reduït la pressió tocant les grans figures impostives com l'IBI o la taxa d'escombraries. El govern va presentar poca novetat de la resta, només canvis de tipus normativa. La línia continuista estava claríssima i no van presentar gairer diferècies amb anys anteriors. Calia fer una dimensió fiscal adient o mesurada a la situació actual. Aquest no és el millor document, però s'ha fer l'esforç d'incorporar alguna proposta". 

Josep M. Vallès (PSC): "Caldria revisar de dalt a baix les ordenances i es limiten a fer modificacions tècniques"

Des del PSC, el regidor Josep M. Vallès va comentar que, "les nostres al·legacions estan fetes des de la responsabilitat, fer rebaixes selectives per assolir un objectiu: la recuperació econòmica. Les ordenances fiscals les hem debatut molt, són la base dels ingressos del proper any; li calien una especial atenció i més aquest any de crisis social, sanitària i econòmica. Ens hem trobat un govern tancat en banda i amb excuses, excuses com si res estigués passant. Caldria revisar de dalt a baix les ordenances i es limiten a fer modificacions tècniques". 

Juan Carlos Romera (Cs): "S'ha de treballar per arribar a l'objectiu de baixar els impostos"

Finalment, el portaveu de la formació taronja –Juan Carlos Romera– va comentar que, "el senyor Gila ha dit que no estem en estat alarma i a més s'ha inventat un concepte nou: d'estat de pandèmia. El 25 octubre es va aprovar un decret de declaració d'estat d'alarma per a 15 dies amb termini fins a 6 mesos, amb competència delegada de les comunitats autònomes. Tenim restriccions de mobilitat, tancament, restriccions horàries, estem en estat d'alarma. Vostè ha parlat d'irresponsabilitat de l'oposició? Irresponsabilitat és arribar al desembre amb una execució del pressupost totalment desfasada; tenir 1,7 milions per a fer ús del seu PAM en comptes d'atendre l'emergència sanitària, irresponsabilitat és no haver volgut escoltar a l'oposició. Vam fer propostes des de Cs que no els ha convingut, el PSC també, el PP i el senyor Artigau. Ho han rebutjat tot. S'ha de treballar per arribar a l'objectiu de baixar els impostos".

Per cloure el debat, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va explicar que, "la nostra prioritat és garantir els serveis actuals; hem revisat les ordenances, les hem ajustat amb una visió clara davant la realitat que ens toca viure aquest any i l'any vinent". 

Les ordenances fiscals per a l'any 2021 van ser aprovades, finalment, amb els vots a favor de l'equip de govern i del regidor no adscrit –Joan M. Artigau–. El PP i Cs es van abstenir, mentre que el PSC va votar en contra. 

Comenta aquest article