Informació general

Setge

Enric Calpena: «Els catalans del segle XXI hem viscut el 2017 i hem vist que les actituds es mantenen iguals que quatre segles enrere»

La commemoració del Setge d'enguany ha tingut un format virtual i ha comptat amb el periodista i divulgador històric, Enric Calpena, com a convidat a fer el parlament

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte del Portal i la plaça del Setge, ahir a mig matí
Aspecte del Portal i la plaça del Setge, ahir a mig matí | Lluís Rovira i Barenys

La commemoració del Setge d'enguany, tal i com s'havia anunciat, va ser virtual i emesa a través de les xarxes socials de l'Ajuntament. Les intervencions de l'acte commemoratiu havien estat enregistrades amb anterioritat. Així doncs, el dissabte al matí es va fer l'ofrena de flors al Portal a càrrec de l'alcaldessa, Camí Mendoza; la regidora de Cultura, Cinta Ballesté, acompanyades per la pubilla i l'hereu de Cambrils.

Camí Mendoza: la història es repeteix un altre cop i avui, 380 anys després, tornem a lluitar contra l'opressió, la imposició, la injustícia, la presó, l'exili, la venjança, l'amenaça i la por"

L'acte virtual es va encetar amb la intervenció de l'alcaldessa des del seu despatx d'alcaldia que va començar amb un record pels que pateixen les conseqüències de la covid-19 i, també, "pels cambrilencs que van patir la repressió de l'exèrcit castellà a l'inici de la guerra dels Segadors". L'alcaldessa va explicar que el Setge de Cambrils s'ha convertit en un símbol de la resistència catalana, "la recordem com una lluita per la llibertat del nostre poble. Aquella guerra va ser cruel i vam perdre; i vam perdre també, la del 1714, i la del 1939, sempre davant els mateixos opressors": Camí Mendoza va afegir que "la història es repeteix un altre cop i avui, 380 anys després, tornem a lluitar contra l'opressió, la imposició, la injustícia, la presó, l'exili, la venjança, l'amenaça i la por. En una situació política insòlita, seguim en defensa de la llibertat. Volem ser lliures perquè Catalunya, com a poble, hi té dret".

Enric Calpena, en un moment de la seva intervenció

Enric Calpena: "els caps militars van justificar la matança d'Anvers dient que s'havia degut a la "fúria espanyola", una mena de fúria assassina davant els febles"

L'acte va continuar amb la intervenció del periodista i divulgador històric, Enric Calpena, que des del seu despatx va situar el Setge de Cambrils en el context històric de l'època. Calpena va recordar dos fets anteriors al Setge de Cambrils que van impactar a Europa. El primer es va produir l'any 1576 quan els terços hispànics van assaltar la vila d'Anvers, a Flandes, durant la guerra dels 90 anys. Segons va explicar Calpena, "a la vila s'hi havien refugiat molts habitants de les viles dels voltants. Els terços hispànics, durant tres dies van violar i assassinar i van matar uns 7.000 ciutadans indefensos. Els caps militars van justificar la matança dient que s'havia degut a la "fúria espanyola", una mena de fúria assassina davant els febles".

L'altre fet a que va fer referència Enric Calpena es remuntava a l'any 1631 en plena guerra dels 30 anys quan les tropes imperials van assetjar Magdeburg, a Alemanya. Segons Calpena, "durant tres dies va ser impossible aturar el saqueig i el salvatgisme contra la població i van assassinar 20.000 dels 25.000 habitants de la ciutat de les maneres més horribles possibles. En aquest cas, el general que dirigia les tropes imperials havia participat com a soldat en l'assalt d'Anvers i anys més tard va aplicar el mateix sistema". Segons Calpena la matança de Cambrils responia al mateix esperit que en aquests anteriors setges, "el menysteniment per la vida dels altres, la consideració de que qualsevol guerra ha de ser d'extermini, la negativa a la negociació mentre es disposa de la força, eren principis que els hispans tenien gravats a foc. En aquest cas, a més, consideraven que els catalans eren rebels i traïdors, gent sense honor i que només sentien ràbia cap el domini castellà i eren, naturalment, exterminables".

Enric Calpena va cloure la seva intervenció dient que "les massacres de llavors semblen irrepetibles ja que les circumstàncies són diferents però els catalans del segle XXI hem viscut el 2017 i hem vist que les actituds es mantenen iguals que quatre segles enrere". El punt i final de l'acte de commemoració del Setge el va posar la Coral Verge del Camí que va interpretar els Segadors en un enregistrament fet a la Cripta de l'Ermita.

Imatge de l'ofrena floral a càrrec de l'alcaldessa, la regidora de Cultura i la pubilla i hereu

 

Comenta aquest article