Informació general

Ensenyament

Un sondeig sobre la jornada contínua a les escoles cambrilenques rep el 85% dels vots a favor

Segons ha informat la plataforma Jornada Contínua Cambrils: "l'Ajuntament 'no vol escoltar-nos'. Hem demanat que es posi com a punt del Consell Escolar Municipal i la resposta ha estat 'no'"

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'una entrada a l'escola Joan Ardèvol, el setembre de 2018
Imatge d'arxiu d'una entrada a l'escola Joan Ardèvol, el setembre de 2018 | Lluís Rovira i Barenys

La plataforma Jornada Contínua Cambrils ha fet públics els resultats del sondeig realitzat a totes les escoles de primària de Cambrils sobre la proposta de reorganització horària als centres escolars. La jornada contínua és una proposta de reorganització de l'horari actual (de 9h a 16.30h), mantenint la mateixa quantitat d'hores lectives (9h a 14h) i la mateixa quantitat d'hores de menjador (14h a 16.30h). Hi ha escoles on s'ha pogut consultar a totes les famílies gràcies a la col·laboració entre el centre i les AFA/AMPA, mentre que en d'altres només s'ha pogut consultar a les famílies sòcies de l'AFA/AMPA del centre, segons s'informa des de la pàgina de Facebook de la plataforma. Pel que fa als resultats, el 'sí' a la jornada contínua obté el 85% dels vots, mentre que el 'no' aconsegueix un 15%.

La participació i els resultats del sondeig per centres ha quedat repartida de la següent manera: l'institut-escola Joan Ardèvol (51,88% de participació) amb un 88,94% a favor i un 11,05% en contra; escola Marinada (35,78% de participació) amb un 91,30% a favor i un 8,70% en contra; escola Cambrils (82% de participació) amb 90,24% a favor i un 9,76% en contra; escola La Bòbila (79,56% de participació) amb un 91,44% a favor i un 8,56% en contra; escola Guillem Fortuny (38,36% de participació) amb un 73,20% a favor i un 26,80% en contra; escola Mas Clariana (71% de participació) amb un 89% a favor i un 11% en contra i el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer (51,19% de participació) amb un 69,50% a favor i un 30,49% en contra.

Plataforma Jornada Contínua Cambrils: "L'Ajuntament 'no vol escoltar-nos'. Hem demanat que es posi com a punt del Consell Escolar Municipal i la resposta ha estat 'no'"

Des de la plataforma Jornada Contínua Cambrils s'ha informat que, "amb les dades del sondeig a les escoles de primària, l'Ajuntament de Cambrils 'no vol escoltar-nos'. Hem demanat que es posi com a punt del Consell Escolar Municipal i la resposta ha estat 'no'. Des del grup de famílies de Cambrils volem que arribi al ple municipal –per via del Consell Escolar–, sense partidisme, per tal que es pugui votar i saber quina posició té la nostra població. En definitiva, deixar decidir". En favor d'aquest model hi ha la Plataforma "Volem jornada contínua a Catalunya" que defensa el dret a una millor flexibilitat horària i de gestió del temps que afavoreixi a la conciliació familiar. També perquè, segons la plataforma, "concentra l'activitat acadèmica en uns horaris de major receptivitat i permet reduir la fatiga dels alumnes", entre d'altres. El grup de whatsapp a Cambrils és: https://chat.whatsapp.com/F3L9SzItNRzHNUSYWnLvqk.

Alejandro Garcia, regidor d'Ensenyament: "És un tema que s'ha d'estudiar a fons i s'ha de debatre amb tots els agents"

Recordem que aquest tema va sortir a la sessió plenària del passat 28 de setembre, arrel d'una pregunta formulada pel PSC, on es va informar de les consultes que començaven a impulsar-se a alguns centres escolars. En aquella sessió, el regidor d'Ensenyament de l'Ajuntament –Alejandro Garcia– va explicar que, "aquest tema va sortir al Consell Escolar Municipal perquè hi havia hagut demandes des d'algun sector de les escoles i es va decidir crear una comissió d'estudi pel tema de la jornada intensiva. Aquest tema no el pot decidir unilateralment cap sector de la comunitat educativa, perquè és un aspecte prou important que afecta els projectes educatius i els temes de conciliació". Segons va comentar Garcia, "és un tema que s'ha d'estudiar a fons i s'ha de debatre amb tots els agents: pares, mestres, direccions... Més enllà que hi hagi consultes –que és molt lícit– poden traslladar la seva postura a la comissió, on s'ha de debatre sobre la idoneïtat de fer la jornada contínua". Aquesta comissió es va posar en marxa a l'inici de curs de l'any passat, però malauradament, la pandèmia ha evitat que s'hagi pogut reunir amb normalitat. El regidor d'Ensenyament va cloure dient que, "el Consell Escolar Municipal haurà de manifestar quina és la seva voluntat i traslladar-ho al ple. Després, com a Ajuntament, ens posarem del costat d'on calgui".

Comenta aquest article