Informació general

Construcció

El sector de la construcció revifa a Cambrils

Al llarg de 2020 s'han atorgat una cinquantena d'obres majors, sent la zona de Ponent on més s'hi està construint. El Col·legi d'Aparelladors Tècnics i Enginyers situa Cambrils com a número 1 a la demarcació

Per Berta Ruiz

Bloc de pisos en construcció a tocar de l'Ateneu Juvenil
Bloc de pisos en construcció a tocar de l'Ateneu Juvenil | Berta Ruiz

El sector de la construcció torna a prendre força a Cambrils. Les noves promocions s'estan impulsant a diferents zones del municipi, tant a les urbanitzacions de Ponent com de Llevant i també al centre del nucli urbà. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cambrils –Enric Daza– ha valorat a revistacambrils.cat aquesta revifada del sector al municipi. Segons ha dit, "hi ha força moviment i així també ho va confirmar, recentment, el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de la província de Tarragona (COAATT), que situa Cambrils com a número 1 de la llista quant a llicències d'obra major. En aquest moment tant excepcional hem aconseguit mantenir i, fins i tot superar per poc, les llicències que es van donar durant l'any 2019 –malgrat la pandèmia–".

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "Creiem que tenim tots els ingredients perquè ens triïn"

Per al regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cambrils hi ha una barreja d'aspectes que hi conflueixen: "per un costat, hi ha el propi èxit que té Cambrils com a lloc, però també perquè a nivell urbanístic hem fet els deures i s'han fet les coses bé. S'han pres decisions, crec que encertades. A Cambrils tenim un encant que encisa a qui vol adquirir una casa en un lloc on hi ha mar, on també hi ha una població estable durant tot l'any... A més tenim turisme, però un turisme sostenible, familiar, amb una restauració –i uns productes de qualitat–, és a dir, tots els ingredients que formen part d'aquest Cambrils". Per altra banda, segons Daza, "amb la nova estació de tren –estem ben comunicats– i el foment del teletreball doncs les distàncies cada vegada s'escurcen més. No estem lluny de les grans capitals i la gent té tendència a viure a les parts menys poblades com podria ser Barcelona. A l'hora d'escollir una població per viure, creiem que tenim tots els ingredients perquè ens triïn".

50 llicències d'obra major durant 2020, amb la zona de Ponent en primera posició

Al llarg d'aquest any 2020, tal com ha apuntat Daza, s'han atorgat 50 llicències d'obra major. Per zones, el rànquing està encapçalat per les zones residencials de les urbanitzacions. En primer lloc se situa la zona de Ponent del municipi. Segons Daza, "a Ponent és on més espai hi havia i on més s'ha construït". En segon lloc, hi ha la zona del nucli central de la població i, en tercera posició, l'àmbit de Llevant del municipi.

Construccions hoteleres en marxa

En aquesta revifada de la construcció també s'hi inclouen les construccions hoteleres que, en els darrers mesos, s'han reprès o s'han iniciat. Parlem de l'hotel del Pòsit, l'hotel de la Llosa –que està en plena construcció al passeig de Ponent–, dels apartaments Príncep Lux –enllestits des de la passada primavera a la plaça de l'església de Sant Pere– o les obres l'hotel Mònica a la zona del Regueral, entre d'altres. En aquest sentit, Daza ha comentat que la decisió de no aturar les obres durant el passat estiu va ser del tot positiu perquè totes aquestes promocions van poder seguir endavant. "Aquesta decisió era estratègica de cara a que el sector no s'aturés, tant el sector de la construcció com les empreses i autònoms que directa o indirectament hi estan relacionats. Aquesta mesura va ajudar a que els hotels poguessin seguir amb les obres un cop es va aixecar el confinament. Si no hagués estat així, el 15 de juny haurien d'haver aturat. Això permetia una continuïtat fins el dia d'avui".

Recordem que, dins del Pla de Reactivació, el passat mes de maig l’Ajuntament va aprovar dues mesures adreçades directament al sector de la construcció per afavorir l’ocupació. La primera va ser l’exempció del pagament de la quota de l’atorgament de llicències o comunicacions d’obres menors (ICIO). La segona va ser l’aprovació d’un protocol per flexibilitzar les restriccions en l’execució d’obres al municipi fixades en ordenança per a l’estiu i autoritzar –de manera excepcional i amb limitacions–, la realització de treballs d’urbanització, moviments de terres, fonaments, d’estructures, enderrocs i demolicions.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament també ha recordat d'altres mesures que es van prendre, en el seu moment, com l'exempció de la taxa d'ocupació de la via pública "pensant en potenciar el turisme i el sector de la restauració. L'hostaleria fa de reclam i és l'eix dinamitzador perquè altres activitats se'n beneficiïn com pot ser el comerç".

Diferents imatges de construccions en marxa (fotos: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article