Informació general

Detencions

Detenen a Tarragona, Alacant, Eivissa i Madrid 23 membres d'una xarxa que blanquejava diners de màfies russes

L'organització s'havia infiltrat en diverses institucions de l'Estat després de corrompre funcionaris i polítics

Per ACN

Imatges de l'operatiu de la Policia Nacional amb divuit entrades i registres a Tarragona, Alacant, Eivissa i Madrid contra una organització que blanquejava diners de màfies russes
Imatges de l'operatiu de la Policia Nacional amb divuit entrades i registres a Tarragona, Alacant, Eivissa i Madrid contra una organització que blanquejava diners de màfies russes | Cedida a l'ACN per la Policia Nacional

La Policia Nacional ha desarticulat una xarxa dedicada al blanqueig de diners de màfies d'origen rus que planejava controlar sectors clau de l'economia espanyola i infiltrar-se en institucions de l'Estat. Segons informa el cos policial, per a això l'organització comptava amb advocats, funcionaris, polítics, empresaris i hackers informàtics. Dilluns passat els agents van detenir 23 persones -d'alta posició jeràrquica en el grup- en 18 entrades i registres a Alacant, Madrid, Tarragona i Eivissa. També van intervenir armes de foc, 300.000 euros en efectiu, diamants i moneders virtuals amb criptomonedes. És la major investigació contra les màfies de l'Europa de l'est que s'ha fet a l'estat espanyol els darrers deu anys, segons la policia. 

Inici de la investigació l'any 2013

La investigació va arrencar el 2013 quan els agents van detectar que la màfia russa havia intensificat les seves activitats a l'estat espanyol, el qual havia convertit en punt d'entrada per al blanqueig de capitals de les organitzacions criminals procedents de l'antiga Unió Soviètica. Segons els investigadors, la xarxa invertia els diners procedents d'activitats criminals arreu del món en negocis a l'Estat, principalment en discoteques, restaurants i el sector immobiliari de la costa. A més, feien ús de les "ingents" quantitats econòmiques que introduïen al país per a corrompre i infiltrar-se en les institucions públiques. 

Els investigadors van detectar diversos líders criminals d'origen rus que freqüentaven zones d'Alacant i Eivissa i que, a través de testaferros, mantenien una activitat sistemàtica d'inversió de capitals estrangers, amb operatives que revelaven un origen il·legal dels fons. Aquestes organitzacions, segons la policia, inclouen delictes d'assassinat, extorsió, tràfic de drogues, armes, tracta d'éssers humans i els rais empresarials, i mantenen múltiples ramificacions en tota Europa, així com a l'Amèrica del Sud i els Estats Units. Els beneficis d'aquestes activitats criminals s'invertien a Espanya en diversos negocis, principalment en l'oci, l'hostaleria i el sector immobiliari, a través d'empresaris russos vinculats tant als Lladres en Llei com amb els Sindicats del Crim russos. 

Durant la investigació, que s'ha fet de forma conjunta amb Europol sota la direcció de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i el Crim Organitzat, es va constatar que l'organització investigada no només blanquejava, sinó que perpetrava una pluralitat de delictes connexos i que estava "profundament arrelada" en la societat espanyola. Per a això feien servir part dels diners que introduïen a l'Estat per intentar corrompre funcionaris i polítics en sectors estratègics. Els investigats havien desplegat una potent xarxa clientelar dins l'administració i havien aconseguit infiltrar-se a les institucions per fer negocis amb impunitat, recorrent al suborn i al tràfic d'influències, tant per facilitar el blanqueig al marge d'obstacles legals i amb favors administratius, com per protegir-se d'investigacions policials i judicials.

Operacions de blanqueig

Atesa la gran capacitat d'infiltració, l'organització s'havia introduït en diverses institucions públiques. Uns passaven inadvertits però d'altres eren actius en política i en l'esfera pública. Mantenien contacte estret i fluid amb representants de l'administració de diferents perfils als quals intentaven captar per a la seva xarxa d'influències. L'elevat grau d'arrelament en les institucions de l'Estat proporcionava a l'organització una àmplia protecció contra la investigació policial, que es va haver de desenvolupar "amb la màxima reserva", segons precisa la policia espanyola, pel perill de filtracions.

Durant els set anys d'investigació s'ha acreditat que els líders criminals contactaven amb els investigats per a executar operacions de blanqueig. En concret, mitjançant l'adquisició de terrenys per a promocions immobiliàries de luxe, restaurants, naus industrials, parcel·les i vaixells. A més, també desenvolupava i projectava la compra d'una de les principals discoteques de l'illa d'Eivissa amb l'objectiu d'apoderar-se del sector de l'oci nocturn i la restauració, tant a la costa llevantina com a les Illes Balears. 

L'explotació de l'operació policial es va fer dilluns passat amb l'autorització del jutjat d'instrucció número 1 de Benidorm. Els agents van fer 18 entrades i registres a les províncies d'Alacant, Madrid i Tarragona, i a l'illa d'Eivissa. Van detenir 23 membres, entre els quals els màxims responsables de l'organització. Els agents van intervenir sis armes de foc curtes, dues escopetes de combat, un fusell d'assalt, un rifle franctirador amb silenciador i milers de cartutxos de diferents calibres. També, 300.000 euros en efectiu, caixes de seguretat en bancs, moneders virtuals amb criptomonedes, diamants i setze vehicles de luxe. També es van bloquejar comptes i actius per valor de milions d'euros.

Comenta aquest article