Cultura

L'exposició "Camins històrics i tradicionals de les comarques de Tarragona" recull gràficament les antigues rutes i camins de la nostra demarcació

Per Berta Ruiz



Josep M. Recasens, Pilar Casas, Joan Pau Casquero, Neli Queral i Gerard Martí en la inauguració de l'exposició
Ahir al vespre es va inaugurar al Museu Molí de les Tres Eres l'exposició itinerant "Camins històrics i tradicionals de les comarques de Tarragona" –amb fotografies de Rafel López-Monné i textos de Xavier Campillo i del mateix fotògraf Rafel López-Monné– produïda per la Diputació de Tarragona.

A l'acte d'inauguració hi van ser presents la regidora de Cultura –Neli Queral–, el regidor de Serveis –Joan Pau Casquero–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, el president del Centre d'Estudis Cambrilencs –Josep M. Recasens– i la cap de servei de Cultura de la Diputació de Tarragona i coordinadora de l'àrea del servei d'assistència al ciutadà –Pilar Casas–.

Aquesta exposició forma part del programa de Difusió Cultural Supramunicipal, en un treball conjunt per difondre tots els valors patrimonials i aspectes culturals de la demarcació de Tarragona. A través d'imatges i il·lustracions, l'exposició recull 10 exemples de camins de diverses comarques tarragonines, amb papers històrics rellevants i amb un estat de conservació que permet reconèixer característiques constructives interessants, a més d'aspectes relacionats amb l'ús del camí, les senyalitzacions i l'estat que presenta en l'actualitat. En aquesta mostra de camins, Rafel López-Monné ha treballat des del punt de vista geogràfic però sobretot des del valor patrimonial. En els diferents plafons hi ha imatges i explicacions sobre els antics camins ramaders, els senders, corriols o tiranys de les diferents comarques, amb el camí de les Tosques en representació del Baix Camp.

Segons va explicar Pilar Casas a Revista Cambrils Diari Digital, aquesta exposició té un pas previ, que va ser l'edició d'un opuscle, un petit llibret de 60 pàgines publicat l'any 2005 en què Rafel López-Monné explica amb amplitud el que són els camins històrics i tradicionals, "els camins no només són un lloc de pas, sinó un lloc de pas i de vida que expliquen tot un passat, que tenen un valor tradicional. El que s'està fent és una feina de valorització i demostració que els camins tradicionals formen part dels valors dels municipis".

Aquesta exposició a Cambrils és la primera que enceta aquest programa de la Diputació de Tarragona i recorrerà diversos municipis de la zona.
El Museu d'Història de Cambrils i l'Ajuntament de Cambrils, en col·laboració del Centre d'Estudis Cambrilencs, inicia, doncs, el calendari d'exposicions temporals del Museu amb aquesta proposta que romandrà a Cambrils fins al dia 29 d'abril.

Comenta aquest article