Informació general

Barri Antic

Ignasi Martí, president de l'Associació de veïns El Portal: «Insistim en unes ordenances especials per al Barri Antic per promocionar el comerç d'acord a la realitat urbanística»

Una de les principals reclamacions que fa l'entitat veïnal fa referència a l'adequació d'una normativa comercial “especial” d'acord amb la seva realitat urbanística i arquitectònica

Per Berta Ruiz

Imatge del carrer del Cardenal Vidal i Barraquer
Imatge del carrer del Cardenal Vidal i Barraquer | Lluís Rovira i Barenys

L'Associació de Veïns “El Portal” segueix reivindicant una sèrie de millores i d'actuacions pendents al Barri Antic. Una de les principals reclamacions que fa l'entitat veïnal fa referència a l'adequació d'una normativa comercial “especial” d'acord amb la seva realitat urbanística i arquitectònica. El president de l'Associació de Veïns “El Portal” –Ignasi Martí– ha explicat a revistacambrils.cat que, “estem insistint que facin unes ordenances especials per al barri per tal de promocionar el comerç i per la realitat urbanística dels habitatges. No es poden aplicar les mateixes normatives urbanístiques en un barri nou com en un barri antic com el nostre. Això, a l'Ajuntament li costa molt d'entendre”.

Recordem que el passat mes de maig, es va aprovar una modificació del POUM que regula les condicions mínimes dels locals comercials a la zona del Barri Antic, reduint-ne l'alçada mínima –passant de 2,5 a un mínim de 2,1 i 2,3 metres en funció dels metres quadrats i els usos dels diferents espais–. Per a Martí "el tema de l'alçat dels comerços és insuficient”. Segons el president de l'associació de veïns, “hi ha més coses com el tema de materials, hi ha edificis amb bigues de fusta, que resulten que incompleixen normatives, però és que són edificis del segle XIX i tenen bigues de fusta, les obertures, les voreres són molt més estretes que altres barris i el tema d'accessibilitat a aquests comerços doncs també és més complicat... Des de l'Ajuntament ens diuen que ells no tenen aquestes peticions, que no els hi arriben, però naltros com associació de veïns fa anys que les tenim. Cada vegada que ha entrat un nou govern els hi tornem a explicar la realitat”.

"El Barri Antic requereix d'un tracte especial –que no vol dir preferent–, pel fet de la conservació del barri, que té uns carrers amb unes mides diferents, uns materials diferents, i això fa que requereixi d'una atenció especial"

Tal com ha manifestat Martí, “el Barri Antic requereix d'un tracte especial, no vol dir que no es compleixin les normatives; que hi hagi màniga ampla o vista grossa, sinó que es facin unes ordenances especials a imitació com es fa en d'altres barris antics d'altres llocs. Els hi estem dient, 'aneu a veure altres barris antics, aneu a aprendre d'equips d'urbanisme d'altres nuclis' per veure què es pot fer a Cambrils. Costa molt impulsar el tema comercial. El Barri Antic requereix d'un tracte especial –que no vol dir preferent–, pel fet de la conservació del barri, que té uns carrers amb unes mides diferents, uns materials diferents, i això fa que requereixi d'una atenció especial. Ho portem explicant des del principi de l'entitat, s'ha fet el tema de les alçades, és un primer pas, però hi d'haver més passes. Portem fent aquestes peticions conjuntament amb l'Associació de comerciants Vilacentre des de l'any 2013”.

Segons Martí, si no es posen més facilitats i s'eliminen traves burocràtiques per posar en marxa nous negocis al barri serà complicat impulsar una revitalització comercial. “El que venim detectant des de fa anys és que no hi ha possibilitats de renovació i de relleu en comerços que fa anys que estan oberts; quan hi hagi un canvi de titular, aquell local no podrà continuar”.

Recuperació del mercat ecològic mensual

En un altre àmbit de coses, una altra de les peticions recurrents que han fet des de l'Associació de Veïns “El Portal” és la recuperació del mercat ecològic mensual –que es va fer durant els anys 2011 i 2012–. Sobre això, Martí ha manifestat que, “ens diuen que és molt complicat de posar-ho en marxa, segons les normatives actuals. Doncs que observin què s'està fent a d'altres llocs. Actualment hi ha una major demanda d'aquest tipus de productes ecològics i creiem que a la plaça de la Vila seria un lloc ideal per fer aquest tipus d'activitat. De fet, encara tenim contacte amb alguns dels paradistes que van fer clients aleshores i ens demanen que es torni a fer a Cambrils”.

La Torre del Llimó com un "espai de socialització"

Per altra banda, arrel de la posada en marxa de la Torre del Llimó, des de l'entitat veïnal també demanen que es pugui destinar a fer diferents activitats i donar-li d'altres usos. Segons Martí, “s'han fet coses, però no hem pogut concretar. Aquest 2020 ens havíem d'haver reunir amb el regidor de Promoció Econòmica i Participació Ciutadana –Oliver Klein– però no s'ha pogut fer res per la pandèmia. Aquest any ha estat un any totalment atípic: no hem pogut fer cap de les activitats lúdiques previstes: la truitada al mes de juny, les festes de barri a l'agost i la Castanyada a l'Escola de Música. No hem pogut parlar dels usos de la Torre del Llimó, però forma part de les nostres peticions que sigui d'accés públic com per exemple els dissabtes al matí. Pensar-ho com un espai de socialització”.

Més manteniment del parc del Pinaret

Des de l'associació veïnal també demanen un major manteniment del parc del Pinaret. Martí ha comentat que, “segueix fatal i durant el període de confinament encara més. Hi ha una quantitat important de deixalles, per una part per l'incivisme i per altra per la falta de manteniment del parc. També a la zona arbrada de la plaça del Setge, on s'hi fan 'botellons' i s'hi acumula molt brossa”.

"Veurem què passa amb aquella zona (entorn de l'estació de trens) quan hi hagi una proliferació de taxis, d'autobusos, cotxes..."

En l'àmbit de la mobilitat, el president de l'associació de veïns ha comentat que, arrel de la posada en marxa de la nova estació de tren “hi ha una major ocupació del passeig d'Albert; no podem parlar de saturació perquè hem tingut una temporada turística atípica. Veurem què passa amb aquella zona quan hi hagi una proliferació de taxis, d'autobusos, cotxes... Ens van dir que tenen previst el projecte de l'avinguda de l'Esport, però estem parlant d'anys en tenir-ho enllestit”.

L'entitat bolca tots els esforços en l'àmbit social, durant 2020

L'any 2020 ha estat un any en el què l'entitat no ha pogut organitzar cap activitat lúdica ni festiva, però en el què s'han bolcat tots els esforços en l'àmbit social. Tal com ha dit Martí, “a l'inici del confinament –al mes de març– vam fer una campanya per detectar casos de persones amb necessitats, vam contactar amb Protecció Civil i vam treballar conjuntament amb la Xarxa de Suport mutu de El Polvorí. Vam fer de voluntaris, vam demanar voluntaris i vam distribuir aliments a casa de persones grans i necessitades. També vam col·laborar amb Càritas de Santa Maria; no hem estat mai aturats”. 

"Ser més propers amb el veïnat"

Per altra banda Martí també ha comentat que, “com a associació estem en un moment de replantejar-nos les estratègies per arribar més al veïnat. Durant el confinament es va detectar que moltes persones grans no tenen mitjans telemàtics per connectar-se i això des de l'Ajuntament també n'han de ser conscients a l'hora de fer qualsevol tràmit; els hi hem de fer constar. De fet, continuem reclamant la instal·lació d'una cartellera per penjar avisos al barri. Creiem que pot ser una eina més per arribar a més veïns, poder recollir les seves opinions i ser més propers”.

En l'apartat positiu de coses, Martí ha volgut recordar allò que s'ha anat fent en els darrers anys al barri com la vianalització d'un tram al passeig d'Albert –a tocar de l'Escola Municipal de Música–, l'obertura del Forn del Tallero o la millora de la promoció turística al barri.

Comenta aquest article