Aus
Mortalitat de roquerols a causa del temporal de fred
Amb la baixada de temperatures, la pluja i la dificultat per menjar, ha fet que desenes de roquerols estiguin morint de fred i gana
Les orenetes i falciots migren cap al sud Sàhara un cop han criat a Europa. El motiu sembla clar, s'alimenten d'insectes que cacen volant amb la boca oberta, i quan ve el fred i la seva font d'alimentació escasseja. Quan ve el bon temps, a la primavera, tornen a casa nostra. De vegades, però el temps fa un gir inesperat, i algun cop a l'abril o maig quan hem tingut una baixada brusca de temperatures, acompanyada amb pluja, aquests ocells es queden sense poder menjar i cauen desnodrits.
Hi ha, però una petita oreneta desconeguda per la majoria que es queda a Catalunya tot l'hivern, el roquerol comú. http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=PTYRUP
A diferència de les altres espècies el roquerol no cria a les cases sinó als penya-segats, motiu pel qual passa més desapercebut. A l'hivern, però baixa de les muntanyes a la platja on fa millor temps, i hi ha més menjar, i fa servir els edificis per passar-hi la nit.
Aquest any pandèmic també ha estat dolent pels roquerols. Amb la baixada de temperatures, la pluja i la dificultat per menjar, ha fet que desenes de roquerols estiguin morint de fred i gana. Els exemplars trobats morts són una mica més petits que la mitjana, potser els joves de l'any, i sobretot pesen un 35% menys del que tocaria, senyal que han anat sobrevivint de la grassa acumulada (l'estalvi de la majoria de moixons) fins que ja no han tingut reserves per seguir vivint.
A diferència d'altres ocells com les mallerengues, caderneres, gafarrons o verdums que en una situació com aquesta se'ls pot ajudar amb menjadores als jardins, els roquerols ho tenen difícil de sobreviure, ja que necessiten caçar insectes. Ara bé, si us en trobeu algun de viu, potser el podeu salvar allunyant-lo d'un gat, posar-lo en un lloc calent, i alimentant-los.